Елиф Шафак

През 2014 година в литературния ни клуб множество заглавия ни срещнаха с нравите на Изтока – питахме се какво е да ловиш хвърчила с Халед Хюсейни, разгадавахме тайните на гейшите с Артър Голдън и осмисляхме посланията от черната кутия с Амос Оз. Новата година започваме с автор, чиято голяма цел във всичките й романи е да запознава Изтока и Запада и да намира едноквостите им.

Вярвам, че романът „Чест“ на Елиф Шафак е огледало на турската душа. Останалите романи на Елиф получават много по-голямо внимание, но аз вярвам, че именно „Чест“ е онази история, която ще ни въведе в нравите и размислите на народ, живеещ на ръка разстояние от нас.

В какво сме еднакви и в какво различни? Готови ли сме да изслушаме, разберем и простим? Какво знаем за съседите ни и колко готови сме да осъдим чуждата постъпка, преди да сме чули повода за нея? „Чест“ е книга-въпрос, а Елиф Шафак бърза бавно с отговорите си, давайки ни време и въздух да поразмишляваме на свобода.

Нека го сторим заедно в сбирка посветена на Елиф Шафак, нейните романи и най-интересния от тях – „Чест“. Но преди да се заемем с него ще се разходим из всички нейни текстове, издадени у нас и така обичани от истинските фенове на авторката.

Дата: 11 януари (неделя)
Час: 16.00ч.
Място: Greenwich Book Center (Бул. „Витоша“ 37, София)
Модератор: Анастасия Карнаух

Присъединете се към събитието тук.