Дори бизнесът ви да не е свързан с вендинг, сигурно вече сте се възползвали от множеството предимства на автоматите за продажба и сте монтирали такъв за нуждите на служителите и клиентите си.

Инвестицията във вендинг машина не е малка, затова полаганите грижи ще я направят не само по-привлекателна за използване, но и ще удължат живота ѝ. Не е достатъчно да следите за наличността на продуктите и консумативите. Автоматът ви се нуждае от поддръжка, която ще ви гарантира безпроблемна работа и ще предотврати риска от изразходване на повече средства за ремонти.

Съвременните вендинг машини са здрави, с усъвършенствана конструкция и вложени иновативни технологии, които ги правят икономични и не позволяват бърза амортизация. Въпреки това те се нуждаят от системна профилактика, както всеки уред.

Ако сте закупили автомат на утвърдена марка и от реномирана вендинг компания, доставчикът ви ще обслужва и поддържа машината. Вие обаче също може да се погрижите за своя „продавач”, като се ръководите от следните няколко съвета:

Разположете правилно машината

Още по време на инсталирането трябва да осигурите поне 10 см разстояние между вендинг машината и стената. По този начин ще има достатъчен въздушен поток към всички страни – особено към задната ѝ част – предпазващ я от прегряване.

Към правилното разположение на вендинг машината се отнася и избор на място, където автоматът няма да бъде изложен на пряка слънчева светлина. Ако след монтажа забележите, че слънцето нагрява корпуса ѝ през по-голяма част от деня, по-добре я преместете, за да избегнете обезцветяване и различни неизправности.

Приятният външен вид е важен

Колкото и стилен и красив да е дизайнът на машината ви, ако не се грижите за хигиената на видимите ѝ части, непривлекателният вид ще отблъсне клиентите.

Праха по машината избършете със суха кърпа, а ако е повече или има петна, използвайте топла вода. В никакъв случай не почиствайте с киселинни или алкални разтворители. Агресивните препарати могат да доведат до напукване, корозия или избледняване на панелите на прозореца, бутоните за избор и прочее.

Следете за чистотата на кондензатора

Добре е поне веднъж в месеца да почиствате с прахосмукачка кондензаторната четка за отстраняване на замърсяванията по радиатора на кондензатора. В противен случай охлаждащият ефект ще е слаб и ще се увеличи консумацията на енергия.

Ако по охлаждащия блок има много мръсотия, по-добре е да бъде демонтиран за дълбоко почистване.

Не забравяйте за монетника

Монетният механизъм на автомата има нужда от редовно почистване, за да сте сигурни, че няма да засядат монети или банкноти при ползване. В каналите за разпознаване на монетата и за предаване на хартиената валута се наслоява мръсотия, която ще видите, щом отворите главата за разпознаване. Използвайте мокра кърпа или неутрален препарат и правете почистване поне веднъж месечно за нормална работа на идентификатора.

Проверявайте за излишък на конденз

В машината има специални съдове за съхраняване на излишъка от кондензат, като изпаряването се осъществява през тръбите на кондензатора. Щом след изпаряване не забелязвате да има преливане на вода, отстранете внимателно преградата на изпарителната чиния, извадете я и излейте кондензираната вода. Правете това на всеки 2 месеца.

Не пренебрегвайте и порта за вземане. Проверявайте дали по него няма петна, тъй като редуването на ниски и високи температури предизвиква размножаването на бактерии, а летящите насекоми се привличат от LED светлината.

За правилна поддръжка трябва да се запознаете с ръководството на производителя, включително и по отношение на нуждите ѝ от електроенергия.

Ако не става въпрос за сериозни повреди, сами ще можете да се справите с обгрижването на автомата. За отстраняване на технически неизправности, изискващи намесата на професионалист, компаниите за вендинг разполагат с обучен екип и собствен сервиз, на които винаги да разчитате.