Аз чета с Настя

1. „Ако можеше да ме видиш сега“ на Сесилия Ахърн – Любовта е музика, която спира да звучи в нас, когато на нейно място се намести самотата. Самотата е онази, която ни откъсва от останалите, слага пелена над очите ни и ни трови, трови, трови… Точно това се случва с Елизабет, която има труден живот и избира да бъде сама. Съвсем сама. Леля на малкия Люк, който е изоставен от собствената му майка, интериорен дизайнер, сериозен шеф, вманиачена в темата „чистота” и „подредба”, истината е, че Елизабет е изоставила себе си. И от това състояние ще я извади една неочаквана любов с невидим и измислен приятел, от онези, които често се появяват в живота на децата, за да им помогнат да се справят с техните проблеми. Но този път той е тук, за да помогне на едно пораснало момиче да „Ако можеше да ме видиш сега“ на Сесилия Ахърн – Любовта е музика, която спира да звучи в нас, когато на нейно място се намести самотата. Самотата е тръгне пак по пътя на щастието…

2. „Булото“ на Мартин Маринов – Първият роман на издателство Deja Book повтига темата за Голямата ваканция и възродителния процес у нас. На фона на тези исторически събития, имаме една любовна среща между българин и туркиня, среща на две религии, начина на живот и мислене, среща, от която и двамата излизат променени, объркани, зрели и влюбени. Наричам тази книга „роман-размисъл”, своеобразна медитация, в която с всички сили се мъчиш да не мислиш за пропукването на социума, но колкото и да бягаш от тази мисъл и да решаваш, че сега искаш да говориш по друга тема, неизменно се връщаш към това деле на „българи” и „турци” и се питаш – защо се случва всичко това?

3. „Споделен живот“ на Джоди Пико – Иска ми се повече книги на Джоди Пико да бъдат преведени и издадени у нас! Защото тя пише вълшебно и избира да го прави за значими социални теми. Вторият роман „Споделен живот” отваря пред нас темата за донорството – доброволно и принудително, за полиомиелоцитна левкимия, за това как да избереш кое от твоите деца да страда по-малко, как да запазиш брака си, когато светът ви се руши… Една сутрин 13-годишната Ана решава, че повече не иска да бъде донор на своята болна сестра и завежда дело за медицинска еманципация срещу своите родители. Как ще приключи процесът всъщност няма значение, защото съдбата си знае работата и е безмилостна в обратите си, но преди този финал Джоди Пико ще ви преведе през тази разтърсваща семейна драма, която заслужава да прочетете.