ACNE-ROSACEA

Акнето е състояние, което засяга космените фоликули. Косменият фоликул се състои от пора, която се отваря на повърхноста на кожата. Пората, навътре води до кухина, която е свързана с мастни жлези. Тези жлези отделят мастен секрет, който смазва кожата и косъма, който израства от кухината на космения фоликул. С нарастването на косъма, мастния секрет напуска кухината и се разполага по външната повърхност на кожата, където формира защитна покривка. При състоянието известно като акне, мастния секрет не може да напусне кухината и остава в нея. Това натрупване на мастен секрет води до възпаление. Едно от последствията на това възпаление е грозната и грапава коричка по повърхността на кожата, която се образува върху мястото на възпалените космени фоликули. Това състояние е известно като акне.
Акнето е свързано с развитието на младите индивиди, особено на момчетата. Съществена част от този процес представлява промяната, която настъпва в секрецията на редица хормони. В юношеството се наблюдава синтеза на определени хормони наречени андрогени. Андрогените стимулират разрастването (уголемяването) на мастните жлези, което води до образуване на по-големи количества мастен секрет от страна на последните за да се облекчи образуването на лицевата космена покривка. При момичетата, синтезата на андрогени е по-голяма по време на менструацията. Акне често се появява и при по-възрастни жени по време на месечния им менструален цикъл.

Лицево акне причинено от Proprionibacterium acnes.

В тази изменена хормонална среда бактериите изпълняват основна роля при развитието на акне. Главен бактериен вид свързан с развитието на акне е Proprionibacterium acnes. Този вид микроорганизми е нормален обитател на кожата и космените фоликули. Обикновено, отделянето на мастния секрет навън води до пренос на този вид бактерии от вътрешноста на космения фоликул върху повърхността на кожата, от където те се премахват при измиване на лицето. При променените в структурно и функционално отношение, под действие на андрогените, космени фоликули, клетките покриващи вътрешната повърхност на стените на последните (на космените фоликули) се излющват (отмират) по-често, слепват се една с друга, смесват се с излишния мастен секрет, който е бил образуван и се натрупват под формата на бучки в кухината на космения фоликул. Така натрупаната субстанция представлява готов източник на храна за Proprionibacterium acnes. В резултат на което бактериите нарастват и се възпроизвеждат с голяма честота.
Други два вида бактерии обитаващи повърхността на кожата, които могат да бъдат свързани с акнето са: Proprionibacterium granulosum и Staphylococcus epidermis. Тяхното значение за развитието на акнето е по-малко от това на Proprionibacterium acnes. С нарастването броя на бактериите, се увеличава и количеството на непотребните и междинни продукти, получени в резултат на метаболизма на първите (на бактериите). Това води до обостряне на възпалителния процес в още по-голяма степен. Бактериите, също така, съдържат ензими, които могат да разграждат мастния секрет отделян от мастните жлези до свободни мастни киселини. Тези свободни мастни киселини са особено дразнещи за кожата. Съществуват редица други бактериини ензими, които допринасят за обострянето и развитието на възпалителния процес, включително някои протеази и фосфатази.
Имунната система реагира на анормалното нарастване на броя на бактериите като се опитва да ги унищожи. Загиването на бактериите в съчетание с отговора на имунната система водят до образуване на специфична субстанция, известна като гной. Отличителен белег на акнето е именно гнойта, която се отделя от покритите с коричка участъци на кожата.
Изменената среда в космения фоликул, която благоприятства възпроизвеждането наProprionibacterium acnes, може да бъде резултат и от действието на други фактори, различни от промяната в секрецията на редица хормони през пубертета. Външната среда, особено топлината и влагата представляват друг самостоятелен фактор.
Увреждането на кожата причинено от бактериите при акнето, може да бъде сравнително леко и минимално, но в някои случаи се наблюдава развитие и на доста тежки увреждания. При леките случаи на акне се наблюдава наличие на т.нар. младежки пъпки. По-тежките случаи са свързани с наличие на множество младежки пъпки и голям възпалителен процес. Най-тежкия вид акне или т.нар.кистозно акне (cystic acne), може да доведе до възпаление на цялата горна част на тялото и изисква незабавна консултация с лекар, с цел намаляване численоста на бактериите.
Редукцията на броя на бактериите изисква намаляване секрецията на мастните жлези и ”разширяване” порите на космените фоликули, така, че нормално отделяното количество мастен секрет да може безпрепятствено да напусне космения фоликул. Отделянето на мастен секрет може да се понижи посредством прилагане на препарати, като 12-cis-retionic acid (Accutane). Използването на този медикамент е предназначено за по-тежките случаи на акне, тъй като употребата му може да доведе до редица странични ефекти. Антибактериалните средства също могат да бъдат полезни в борбата с акнето. Например, много антибактериални кремове и лосиони за лице съдържат веществото бензоил пероксид (benzoyl peroxide), което е много активно срещу Proprionibacterium acnes.
Тъй като бактериите водещи до развитието на акне са нормални обитатели на кожата, не същестува медикамент, който може да доведе до пълното премахване на това ”патологично състояние”. По-скоро, при биохимични промени, или пък такива засягащи начина на живот се наблюдава значително намаляване или дори пълно елиминиране на условията благоприятстващи бързото възпроизвеждане на бактериите.

Из „World Of Microbiology And Immunology“