Детски книги

Eдно от големите преимущества на книгата е да изгражда човека като мислещо, чувстващо и добро същество. В добрия случай – и готово да помага. Защото именно чрез героите успяваме да се поставим на мястото на другия, а това може много да помогне в реалния живот. Изключително важно е, от съвсем малко детето ни да симпатизира на околните, а какъв по-вдъхновяващ учител от завладяваща история от детска книга? Подбрахме за вас 7 книжки, които учат малчуганите на емпатия и доброта.

1. „Без дом“, Хектор Мало

Без дом

По мое време тази книжка беше от задължителните в списъка за четене през лятната ваканция и точно заради това (като всяко задължително нещо) подходих със скептицизъм към нея. Но тя се оказа прекрасна. И то не само защото разплаква, но и защото те кара да се поставиш на мястото на малкия Реми, да обичаш животните и да им помагаш, да обичаш приключенията и пътешествията и да се привързваш към добрите хора. Забележителна книга!

2. „Тайната градина“, Франсис Бърнет

%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0

Всяко разглезено детенце трябва да чете повече книжки, за да разбере как е важно да мислиш и за другите, поне от време на време. В „Тайната градина“ става въпрос точно за самовлюбената малка Мари, която благодарение на една чудна градина и няколко връстници успява да преживее истинска метаморфоза. Няма да навреди, ако и повече родители прочетат този детски роман.

3. „Белият Бим, черното ухо“, Гавриил Троеполски

Белият Бим

Тази трогателна детска книжка бе наскоро преиздадена у нас, което е прекрасно, защото е повече позната на едно друго поколение, доста по-обременено от обществен строй, отколкото сегашните деца. Кучето Бим е изключително умно и добро същество, на което обаче се случват все неправди и цялата тази несправедливост може да трогне и най-закостенялото сърце. Именно книги като тази могат да научат детето на грижа към животните, към по-малките или към болните. Изобщо, много може да се научи от тази книга по отношение на правилното държание към другите.

4. „Приказка без край“, Михаил Енде

Приказка без край

Макар от пръв прочит „Приказка без край“ да изглежда като чиста приказна измислица, в нея има вплетена много любов към книгите, но и възпитание в толерантност към различните. Малкият Бастиян обожава книгите и тяхното качество да те отвеждат на нови вълнуващи места, далеч от сивата действителност. Книга, която увлича от първата страница и няма как да бъде забравена с годините.

5. Поредицата за Хари Потър, Джоан Роулинг

Хари Потър

За поредицата от седем книги, описващи преживяванията на магьосника Хари Потър, може много да се говори, като се започне със спора дали това са детски книги или не. Роулинг изгражда един цял нов свят, от който няма как да не предизвика интерес, съпричасност и цяла гама емоции у всеки читател. Независимо дали е малък или голям. Да, на места има по-брутални моменти, но в крайна сметка, в коя приказка няма? Пък и чувството за хумор на Роулинг е незаменимо! А сега вече има и красиви илюстрирани издания на нашия пазар, подходящи и за по-малките читатели.

6. „Зайчето Питър“, Беатрикс Потър

Зайчето Питър

 

Едва ли има човек, който да не е чувал, чел или гледал нещо от историите на безсмъртната Беатрикс Потър. Нейните автентични и разпознаваеми илюстрации, наред с интересни детски истории, са сред любимите на цели поколения. По поредицата й за зайчето Питър, котето Том, мишките, катерички, патета и други животинки, има направен и много интересен детски филм (който гледах с удоволствие като малка). Това е един чудесен подарък за най-малките читатели, който със сигурност ще ги научи на любов към животните.

7. „Коледна песен“, Чарлз Дикенс

Коледната песен на Мики

Никога няма да забравя може би първата ми детска книжка, която имаше забележителни илюстрации на Уолт Дисни. Беше ми подарък за рождения ден (Коледа и Нова година) и не можех да откъсна очи от нея. Твърди корици, любими герои като Мики Маус и Доналд Дък, пресъздадени в историята на Дикенс.

Приказката за скъперника Скрудж и как той осъзнава магията на Коледа, а именно че даването ни прави по-щастливи, остана в главата ми за цял живот. Може би вече го няма точно това издание на нашия пазар сега, но със сигурност си заслужава да запознаете децата си с тази топла човешка история.

Вижте цялата приказка с български субтитри ТУК.

Автор: Веселина Стефанова
Източник: tazikniga.com