Дж. К. Роулинг

Не виждам смисъл да ви убеждавам, че Дж. К. Роулинг е вълшебница, създала прекрасния свят на Хогуъртс, накарала ни да повярваме, че всичко е възможно, освен връщане на времето назад. Развлекателна и възпитателна, поредицата й за Хари Потър, продадена в милиони копия и преведена на десетки езици, продължава своя живот в домовете ни, а самата Роулинг в момента пише сценария на адаптацията на книгата„Фантастичните животни и къде да ги намерим”, който ще излезе в три поредни филми през 2016, 2018 и 2020 година.

През 2012 година Роулинг ни подарява нова част от себе си, показвайки, че въпреки любовта към измисления свят на вълшебниците, тя е здраво стъпила на земята и вижда реалността. „Вакантен пост”, първият роман на възрастни на авторката, е безжалостна дисекция на обществото, което според Роулинг далеч не е най-светло и осъзнато. Бавно, методично и професионално като завършен психолог, тя разкрива личностите на отделните герои, обвързани със смъртта на Бари Фейрбрадър и ламтящи за власт. Това умение да разкрие личностните качества на своите измислени герои всъщност е първата й стъпка към писането на детективи, за които споделя, че мечтае от години. Първата част от поредицата детективи с участието на Корморан Страйк и неговата верна помощничка Робин излиза през 2013 година в романа „Зовът на кукувицата”, под псевдонима Робър Галбрейт. „Измамата” е бързо изобличена, а критиците се лутат между „задължителните” суперлативи и искреното възхищение на превъплъщението на Роулинг в сериозен и криминален автор. Лично аз гласувам за това заглавие с всичките си налични крайници, препоръчвайки го наравно с „Вакантен пост” и прехвърляйки възхищението си към „Копринената буба”. Втората част от криминалната поредица, излязла на български преди броени дни, е достойно продължение на разкритията на Страйк и Робин, този път разкривайки убиеца и случващото се в издателсткия бизнес на острова. Роулинг обещава Робърт Галбрейт да продължи с още пет романа с участие Корморан Страйк, но споделя, че авторът ще се придържа да избягва публичността и медийните участия.

Кой е вашия роман на Роулинг няма значение, факт е, че независимо дали пише за социални проблеми, вълшебни светове или криминални разследвания, тя се справя убийствено добре и е име, което гарантира качествена литература зад разпознаваемите корици…