5 начина

Понякога в работното ни време се  раздира от телефонни обаждания, електронни писма, молби на колеги и задачи от шефа и на финала усещаме, че мозъкът ни започва да кипи, а коефициентът на полезно действие спада до нула. Следва застояване след края на работния ден, за да довършим проектите си или още по-лошо – довършваме ги у дома, между вечерята и страстното желание да си починем. Вместо това стоим будни до късно, ставаме рано и не се наспиваме. И тъй като никой от нас не иска да се чувства преуморен, предлагаме пет лесни стъпки, които ще ви помогнат да подреждате по-лесно задачите и да си почивате добре вечерно време.

  1. Не удължавайте работния ден

Продуктивността ви няма да се подобри, ако прекарате повече часове на работното място. Ако смятате, че оставайки по-дълго ще свършите повече неща, грешите. Това, което ще постигнете е гарантирана умора и по-малко време за себе си и за възстановяване на силите за следващия работен ден. А не забравяйте, че умората се натрупва, тръгвайте си навреме.

  1. Не правете всичко сами

Казано по-лесно – търсете си помощници. Не може да направи всичко абсолютно сам, а и няма нужда от това. Научете се да делегирате дребни, лесни, но времеемки задачи, за да можете да се съсредоточите върху главните задачи. А и в екип винаги се работи по-бързо и по-качествено, стига да ръководите хората си добре.

  1. Забравете перфекционизма

Изследванията показват, че перфекционистите инвестират двойно повече в изпълнение на всичките си задачи. А освен това, фокусирани върху детайла, те често губят поглед върху общата картина и тръгват в грешна посока. Бъдете реални, земни, отлични, но не перфектни.

  1. Автоматизирайте задачите си

Част от задълженията ни може да се извършват автоматично. Ако работата ви изисква провеждане на еднообразни телефонни разговори – може да си съставите наръчник с отговори на често задаваните въпроси. Същото може да направите и с е-мейлите. Запазете вдъхновението за останалите задачи.

  1. Разрешете си почивка

Спрете работата и си позволете да останете сам за малко. Медитирайте. Дишайте или просто наблюдавайте света наоколо. Време, прекарано насаме със себе си в кратко бездействие със сигурност ще даде глътка кислород на мозъка ви, ще подобри работата на мозъка, паметта и настроението.

Източник: VK/logomachine