Казват, че лидерството е резултат от упоритост и късмет. Казва, че лидерите се изграждат след упорит и дългогодишен труд. Рядко, но се пак се случва да срещаме родени лидери, тези, които носят енергията в кръвта си, а понякога дори не подозират за това. Лесно е да откриеш скрития лидер по няколко конкретни качества, които той носи в себе си. Ето и 10 от тях. Преосмислете себе си чрез тях и може да се окаже, че без да подозирате, вие винаги сте имали лидерските качества заложени в себе си.

Не сте високомерни и винаги слушате чуждото мнение

Ако хората се стремят да ви споделят проблемите си, вие сте роден лидер, в когото те вярват, че може да им помогне.

Винаги сте готови да дадете добър съвет

Ако хората ви търсят за съвет, значи вашето имение е ценно за тях. Ако вие помагате на хората да откривате верния път, вие сте лидер.

Хората разчитат на вас

Ако хората разчитат на вас, значи вие държите на дадената си дума. В случай, че отговорността за вас е на първо място и мнозина хора го знаят и ви се доверяват, вие сте лидер.

Вие сте добър слушател и хората ви разкриват своите тайни

Умението да слушате чуждiте тайни и тяхното пазене, това е силен признак на лидерството, да не говорим, че това е и признак за достоен човек въобще. Ако разбирате, че слушането е по-важно от говоренето и ако хората знаят, че вие ще ги изслушате, значи вие сте лидер.

Другите следват вашия пример

Най-силната форма лидерство не е убеждение или принуждение, а личният пример. Хората веднага разпознават безделника от наистина упорития работник. Ако този човек сте вие, а останалите следват вашия пример, вие сте лидер на групата.

Вие се стремите към съвършенството

Когато се стремим да постигнем съвършенството, споделяме този стремеж с останалите и показвате, че приказките са важни, но действията са още по-необходими. Ако не търсите поводи да се откажете, а взимате живота в ръце, вие сте лидер.

Вие имате положителни нагласи

Позитивните, оптимистичните хора правят околните щастливи. Позитивният поглед не значи, че вие си затваряте очите и не искате да видите истинската реалност. Това значи, че вие търсите доброто във всяка една ситуация и вярвате, че в крайна сметка ще поправите всичко. Ако вие носите вдъхновението, заредени сте с оптимизъм и умеете да мотивираме останалите, вие сте лидер.

Вие уважавате околните

Знанието ви дава сила, интелектът преимущество, но уважението към останалите ви носи единствено и само уважение в отговор. Ако вие търсите доброто във всеки и уважавате хората, такива, каквито са, хората със сигурност ви ценят и смятат за лидер.

Вие се грижите за останалите

Ако вие споделяте с другите своите знания и им помагате да постигнат успех, ако се притеснявате за тяхното благополучиe и им помагате в достигането на целите им, вие сте лидер.

Ако сте уверени в себе си и пълни с ентусиазъм

Голяма част от хората непрекъснато се сравняват с другите, за да решат как да се държат. Да бъдеш уверен в себе си – това значи да вървиш към своята цел и да не позволяваш на никакви препятствия да ви отклонят от вашия път. Ако работите упорито и достигате желаните резултати, вие сте лидер.