Voynich_Manuscript

Професор по лингвистика смята, че е разчел няколко думи от мистериозния „Ръкопис на войнич“ – 600 годишна творба, която изненадва учените през последните стотина години.

Стивън Бакс, който преподава в университета на Бедфордшайър е показал научно съобщение и видео, в които описва теориите си за ръкописа и показва преводите на 10 думи, представляващо названията на различни растения, описани във ръкописа.

Професор Бакс обяснява, „Започнах да работя по идеята за превеждане на думи от текста след като се запознах с различни подходи, с които успешно са преведени египетските йероглифи и други мистериозни езици. Ръкописът има много илюстрации на звезди и растения. Успях да индентифицирам някои от тях с имената им като си служех със средновековни ръкописи по билколечение на арабски и други езици, след това започнах да разкодирам думите и получих вълнуващи резултати.”

В изследването си Бакс описва в детайли системата си и как е открил думи като „телец“, „хвойна“, „кориандър“, „кукуряк“, „метличина“ „черен кимион“. Бакс вярва, че откритията му премахват всякакво съмнение, че ръкописът е измама. Той допълва: „Съдържанието на ръкописа поне що се отнася до страниците със информация за растения, изглежда достоверно. Ако погледнем до по-ранни описания на типични характеристики на средновековни билки всяка от тях е описана и анализирана в този ръкопис. С други думи, изворът не е фалшив документ.“

Той също така предполага, че причината творба да е написана на език, не виждан досега е понеже е написан от малка група хора, чиято култура не е имала писменост. Създали са текста като са заемали някои европейски, близкоизточни елементи, за да запазят знанието си за природата. Той добавя, че „като се приеме, че XV век е бил време на рязка политическа и социална промяна в Европа, Балканите и Близкия изток с Тимурската експанзия достигаща Турция и Черно море и падането на Константинопол през 1453 г., възможно е да се счита, че е имало културно изчезване на групата хора отговорни за създаването на ръкописа.“

Ръкописът на Войнич е намерен за пръв път през 1912 г. от търговец на книги на име Вилфрид Войнич, като анализите му разкриват, че датите в него са от първата половина на XV век, но досега учените не са могли да преведат нито една от думите във текста. Има няколко теории, една от тях е, че ръкописът е измама, създадена от Войнич или, че съдържа скрито знание.

Тезата на проф. Бакс обаче изгледа малко прибързана. Няма никакви данни в Европа да е имало безписмена култура, която да е написала такъв текст, при това ползвайки близкоизточни и европейски езици и после да е изчезнала. Това е чисто предположение. Преводът на растенията би трябвало да се провери внимателно – откъде се прави изводът и кои са точно думите, които съответстват на наименованията на растенията? Ако са установени, то на кой език напомнят?

Досега всички опити за разшифроване на загадъчния текст са се проваляли. Опитни дешифровчици и лингвисти са установили само, че текстът съдържа белезите на почти всички езикови групи. Или на никоя. Което ще рече, че е твърде вероятно е или средновековен, или по-късен фалшификат. Хартията му е идентифицирана приблизително от 1400 г., мастилото съответства на използваното тогава. Но кой и кога е написал текста? Загадката остава…

По материали от:
medievalists.net
www.bbc.com