Venice

Построена върху 120 малки острова, свързана с континента с 400 моста, Венеция е уникална. И не само от архитектурна гледна точка. Градът има XV века вълнуваща история. Венеция е била морска република, в която над 1000 години е функционирала специфична политическа система със смесица на републикански и монархически елементи. В годините на своето могъщество, морският град държава е доминирал търговски, политически и военно над целия средиземноморски регион.
В епохата на Ренесанса (XVI-XVIII век) градът става център на културния живот в Европа. Процъфтява развитието на изкуствата вдъхновени от красотата и романтиката му, в града творят някои от най-великите скулптури и художници на съвремието. В този период е оформен архитектурния облик на града, построени са и са реставрирани величествени дворци, площади, мостове, църкви, които и до днес остават символ на града.

Площадът Сан МаркоPiazza San MarcoЦентралният площад е сърцето на Венеция. Тук се намират четирите основни сгради, в които с векове е протичал живота на този град-държава:

базиликата Сан МаркоРелигиозното средище – Базиликата Сан Марко. Снимка: thousandwonders.net
Doge's PalaceПолитическото средище – дворецът на Дожите. Снимка: alisonchino.com
Procuratie VecchieОрганът на съдебната власт – Прокуратурата. Снимка: Bokeh & Travel
Biblioteca MarcianaКултурното средище – Марсийската библиотека. Снимка: ibda3world.com

Символ на площада и градът са камбанарията, висока около 100м. и часовниковата кула с лъва на Сан Марко и Moors, които бият камбаната на всеки кръгъл час.

 Базиликата Сан Марко

Един от най-величествените Християнски паметници. Построена е преди повече от 1000 години (832 г). През следващите векове е била многократно достроявана и реставрирана, но това не е нарушило нейният оригинален стил.

Saint-Mark's-BasilicaСнимка: -Reji

Saint.Mark's.Basilica2Снимка: MorBCN

Дворецът на дожите

Най-внушителната цивилна сграда на града. В продължение на векове тук е била резиденцията на Главния Дож и място откъдето се е управлявала републиката. Посещавайки залите на двореца и запознавайки се с изложените експонати, можете да добиете представа за сложния механизъм, по който е функционирала Венецианската държава и да научите любопитни подробности за исторически събития и случки от личния живoт на управляващите ставали през многовековното съществуване на този велик град. В задната част на двореца се е намирал и Централният затвор.

Doge's Palace2Снимка: Dennis Jarvis

Мостът на въздишките

Най-романтичното място на днешна Венеция. Мостът обаче е имал съвсем друга функция през Средновековието. Построен през XVII век, за да свърже Двореца на Дожите с Централния затвор, мостът е бил последното място, откъдето заточените са можели да видят слънцето преди да бъдат заведени в мрачните подземия на затвора. В същия затвор е бил заточен и известния пътешественик и плейбой Джакомо Казанова, но през 1756 г. той успява да избяга след гениално организиран план.

Bridge.of.SighsСнимка: © Chris Chabot

Канале Гранде

Най-голямата атракция на Венеция безспорно е Канале Гранде основната водна артерия на града. Той разделя града на две части, като започва в неговото начало – от площад Рома и гарата и стига до Залива Сан Марко. Общата му дължина е 4 километра. По Канале Гранде са разположени великолепни дворци, в които са живели най-влиятелните благородници и търговци на града. Специално внимание заслужават дворците:

Ca’ RezzonicoCa’ Rezzonico. Снимка: Jean-Pierre Dalbéra
Ca’ PesaroCa’ Pesaro. Снимка: fvccinvenice2011.wordpress.com
Ca’ d’ OroCa’ d’ Oro. Снимка: studyblue.com
Ca’ FoscariCa’ Foscari. Снимка: gordys-travel.ro
Palazzo GrassiPalazzo Grassi. Снимка: wga.hu