8 цитата Карл Сейгън

Карл Сейгън е вдъхновение на поколение учени с работата си и популяризирането на науката. Но той не винаги е говорил за науката с положителни емоции. Ето 8 доказателства за това.

Само един поглед в книгата и чуваш гласа на друг човек, може би умрял преди 1000 години. Четенето е пътуване през времето.

Науката не само е съвместима с духовността — тя е мощен извор на духовност. Когато осъзнаем своето място сред необятността на светлинните години и хода на епохите, когато проумеем сложността, красотата и изяществото на живота, тогава в нас се заражда извисяващо чувство — едновременно и гордост, и смирение, — което със сигурност е духовно. Такива са нашите усещания, когато сме изправени пред големи произведения на изкуството, музиката и литературата или пред прояви на забележителна и безкористна смелост, като например тези на Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг-младши. Идеята, че науката и духовността се изключват една друга, прави лоша услуга и на двете.

Carl Sagan

Пак погледнете тази точка. Това е тук. Това е нашият дом. Това сме ние. На нея са изживели живота си всички, които сте обичали, които познавате, за които сте чували, абсолютно всички човешки същества. Всичката радост и страдание, хиляди самоуверени религии, идеологии, икономически доктрини, всички ловци и събирачи, всеки герой и всеки страхливец, всеки създател и всеки унищожител на цивилизации, всеки крал и всеки селяк, всяка двойка влюбени, всички майки и бащи, всяко дете, всеки изобретател и изследовател, всеки моралист и всеки корумпиран политик, всеки върховен лидер, всяка „суперзвезда“, всеки светец и всеки грешник в историята на нашия вид, всеки от тях е живял там – на една прашинка, окъпана в лъч светлина.

Нашите убеждения, нашето въображаемо самомнение, илюзията, че имаме някаква привилегирована роля във Вселената, са поставени под съмнение от тази точка бледа светлина. Може би няма по-добра демонстрация за глупостта на човешката гордост от този далечен образ на малкия ни свят. За мен, той подчертава отговорността, която носим – да сме добри един към друг. И да пазим и уважаваме единственият дом, който познаваме – Бледата синя точка.

carl-sagan-portrait

Не можеш да убедиш вярващия в каквото и да било; тъй като неговата вяра и убеденост не се основава на доказателства – тя се основава на дълбоко вкоренена нужда да се вярва в нещо.

Чудноватите твърдения се нуждаят от чудновати доказателства.

Твърдя, че има много повече “чудеса” в науката, отколкото в псевдонауката (или религията). И ще добавя, че какъвто и аршин да изберете за стойността на този термин, науката има на разположение едно допълнително качество, което никак не е маловажно – склонността да бъде вярна.

Науката е повече от колектив на знания. Тя е начин на мислене; начин на скептично изпитване на универсума с изтънчено разбиране на човешката погрешимост.
Ако не сме в състояние да задаваме скептични въпроси, да ги изпитваме тези които ни казват че нещо е истина, да сме скептични към тези които са авторитетни, то тогава, ние сме на разположение на следващия шарлатан (политически или религиозен) който ще дойде.

Последното интервю на иконата на науката Карл Сейгън.

предишна статияИстинската форма на Земята
Следваща статияОптимистите имат по-здрави сърца