Short documentaryДокументалните филми са популярни и широко разпространени. Снимат се постоянно и от различни медии. Както от специализирани като „Discovery”,  ” National Geographic Channel”, ”History” и популярни медии като бТВ, канал 1 и т.н. Ако искате да участвате в конкурса, но нямате вдъхновение или до сега не сте правили подобно нещо следвайте стъпките по-долу, които ще ви помогнат в това не толкова трудно, но отговорно начинание.

  1.  Първото нещо, което трябва да направите е да изберете тема на филма.  Това може да е както за някои от семейството ви, така и за някои напълно непознат. За нещо вече познато или тепърва ще научите за обекта на снимане. Гледайте други документални филми. Вижте как нещо обикновено може да бъде направено да бъде интересно.  Темата може дори в последния момент да се смени в зависимост от кадрите, които сте заснели.
  2. Ключа към успешен документален филм е добрите кадри и добрата им обработка. Колкото по-интересни и любопитни са те, толкова по-добър ще стане филма. За това добрата техника (видео камера) е едно от най-важните неща в снимането. Въпреки това и с не до там добра камера и с добра идея, и желание стават чудеса.
  3. Препоръчително е да привлечете съмишленици, които да ви помагат. Добре е също и ако имате повече от една камера за различен ъгъл на снимане. Можете също да използвате една камера, която да снима едно и също нещо от няколко ъгъла и при монтажа да се използват всички кадри за по-голям ефект.
  4. За интервюта ще ви е нужен диктофон или записващо устройство. Тъй като може да продължи прекалено дълго и не е нужно да се записва цялото от камера.
  5. Ако вече имате събран екип е добре да разпределите добре работата за всеки един. За да се получи добър и чист звук използвайте микрофон, като задължително трябва да има човек, който да върши тази задача. Така звука ще е чист и външните шумове няма да се чуват.
  6. С наличната техника вече сте готови да снимате. Следващата стъпка е да напишете собствена история, която да пресъздадете във филм. Старайте се да бъде ваша, уникална, лична.
  7. Вероятността да ядосате или разстроите някои докато снимате е реална и доста вероятна. Почувствате ли се застрашени или несигурни в някоя ситуация по-добре е да не продължавате със снимките. Въпреки това възможността да се получи нещо уникално и невиждано е наистина голяма в подобни ситуации.
  8.  Практика е в документалните филми е проследяващи кадри и преглед на темата както и интервюта с важни хора свързани с това, което снимате.
  9.  Когато сте готов със снимките е време за обработка на събрания материал. Това е един от най-важните процеси. Важно е докато снимате да си записвате по нещо за всяка сцена, така лесно ще знаете кое точно искате да сложите и в кой момент да е то. По този начин спестявате часове гледане на записи.  Ако темата ви е интересна няма да има нужда от много работа по обработката, те сами ще се наредят кадрите и филма ще стане от само себе си.