russ-japan-war

Считана за една от най-големите войни на 20-ти век, този конфликт изправя Русия и Япония-доминиращите нации в североизточна Азия една срещу друга в битка за контрол върху Манджурия и Корея.

Но защо войната въобще избухва, и каква е историческата й значимост? Д-р Филип Тоул от университета Кеймбридж ще ви разкаже всичко което трябва да знаете за конфликта.

Кога и защо избухва руско-японската война?

Войната избухва на 8 февруари 1904. Руснаците и Японците се сблъскват няколко пъти преди това за контрол върху Корея и Манджурия, като и двете сили ги смятат за стратегически и икономически важни.

В началото на войната японския флот нанася неочакван удар по руския флот акостиран в пристанището извън Порт Артур, също така започва да спуска войски в Чемпуло, Корея.

Защо толкова малко от войната се помни във Европа?

Въздействието й е притъпено от по-големия конфликт който избухва във Европа 10 години по-късно. Но все още тази война се помни в Япония и Русия. Това, че не е известна не значи, че не е била важна в политическо или военно отношение.

 Кой е спечелил войната?

Японците печелят всяка битка. Руските военноморски сили базирани в Порт Артур са разтърсени от загубите претърпени през Февруари 1904, и дори повече от смъртта на един от най-харизматичните им лидери, адмирал Степан Макаров, когато кораба му е взривен от мина през Април 1904.

 Корабите им прекарват много от времето закотвени в пристанището преди да се опитат да избягат на 10-ти август 1904 около Корейския полуостров към Владивосток-най-източната руска тока. По време на разразилата се битка в Жълто море, флагманския кораб ‚Царевич‘ е понесъл тежки щети и бойната линия изпада в объркване преди да се оттегли към пристанището.

В крайна сметка флотата е унищожена от японските сили обсадили Порт Артур откъм сушата, и самия пристанищен град се предава през Януари 1905. Руснаците пращат още една флота към далечния изток която да балансира ситуацията, но и тя бива унищожена в битката при Цушима през Май 1905

Японската сухопътна кампания била ли е успешна?

Почти: Японците настъпват към Корея през реката Ялу в Манджурия и когато руснаците опитали да се бият, японците използвали фланкиращи маневри и ги принуждавали да отстъпват на север.

Двете най-важни битки са в района на Лиаоянг през Август 1904 и Мукден през Март 1905, и двете спечелени от японците чрез фланкиращи маневри, доброто качество на артилерията им и превъзходния морал и обучение на войниците.

 Какво е историческото значение на войната и какви са дълготрайните й ефекети?

Японскатапобеда поощрява национализма в Азия и Африка. Японско-руската война е първата такава, в която не европейска нация побеждава велика европейска сила използвайки модерни технологии.

 Парадоксалното е, че войната показва Японските имперски амбиции в Азия, по време когато европейските сили започват реално да оценяват националистките заплахи за техните империи. Японците успяват да установят контрол над Корея след войната, но срещат упорита партизанска съпротива от страна на корейците, което води до горчива омраза която и до днес трови японско-корейските отношения.

Войната издига и статута на САЩ в международните отношения. Президента Теодор Рузвелт събира конференцията в Портсмут САЩ която довежда войната към нейния край през Септември 1905 и печели на президента Нобелова награда за мир.

В Русия, войната води до бунтове които предсказват революцията от 1917, и показват колко политически дестабилизиращи могат да са загубите в бъдещи конфликти. Единствената част от руската империя която се е представила добре във войната е Транс Сибирската железница, която е доставяла припаси на стотици хиляди войници намиращи се далеч от Санкт Петербург.

Сблъсъка показва и знаците на положение на безизходица което ще се появи и по време на Първата световна война, но по време на руско-японската това положение не е чак толкова силно изразено тъй като армиите са по-малки и японците превъзхождали руснаците.

Войната показва и как се изменят законите на войната и хуманитаризма. През 1904-05 година японците третират руските пленници със респект, но по време на Втората световна война те не се чувстват обвързани със такива ‚западни‘ обичаи.

Руско-Японската война е едно ярко начало на 20-ти век, което показва как центровете на сила се изместват към САЩ и други не европейски държави, и колко крехки монархиите са станали.

Източник: www.historyextra.com