Покриването на тераса е чудесен начин да разширите жизненото си пространство и да се възползвате максимално от вашата зона на открито. Има няколко варианта за покриване на вашата тераса, включително навеси, построени заедно с къщата, навеси, които се монтират отделно, както и по-малко постоянни форми на покриване на терасата, като например тенти от плат, платна или чадъри. На кои да се спрете, какви са техните предимства и недостатъци? На всичко това ще обърнем внимание в следващите редове.

Какво представляват навесите, построени заедно с къщата?

Навесите, построени заедно с къщата, обикновено се изработват от същите материали като самата постройка и могат да бъдат проектирани така, че да допълват безпроблемно архитектурата и това по никакъв начин да не засяга външния вид на постройката. Те са постоянно допълнение към конструкцията на дома ви и могат да добавят висока стойност към имота. Това е така, защото разширяват използваемата площ и ви дават редица възможности да прекарвате по-голяма част от времето си и на терасата.

Предимствата на навесите, изградени заедно с къщата, са, че те осигуряват постоянна защита за намиращите се под тях елементи от двора и често са по-сигурни от отделните навеси. По този начин ще можете да изградите постоянни пространства, които да се използват за по-дълго време от годината, включително при неприятни метеорологични условия. Недостатъците са, че те могат да бъдат скъпи и да се изискват разрешителни и строителни разпоредби.

Модерен навес за тераса от поликарбонат, снимка: Gardenway.bg

Защо да изберем навеси, които се монтират отделно?

Навесите, монтирани отделно, могат да бъдат направени от различни материали, включително дърво, метал, стъкло, плочки или поликарбонатни дъски.

Дървените навеси могат да бъдат рентабилна опция и да бъдат проектирани така, че да се съчетаят с естествената среда. Металните навеси са издръжливи и изискват по-малко поддръжка. Стъклените навеси са стилни и осигуряват много естествена светлина. Навесите за плочки обикновено имат дълъг живот и могат да бъдат проектирани така, че да съответстват на архитектурата на дома. Поликарбонатните навеси са леки и предлагат отлична защита за елементите, намиращи се под тях.

Предимствата на допълнително монтираните навеси навеси са, че те често са по-евтини от навесите, изградени заедно с къщата, и могат да бъдат персонализирани, за да отговарят на вашите специфични нужди. Като негативна страна можем да споменем, че те също могат да наложат необходимост от разрешителни и строителни разпоредби. Освен това е по-трудно при тях да бъдат съчетани толкова безпроблемно с архитектурата на цялостния имот.

Поликарбонатна зимна градина, снимка: Gardenway.bg

Кои са предимствата и недостатъците на по-малко постоянните форми на покритие?

По-малко постоянните форми на покритие като тенти от плат, платна или чадъри са гъвкави и могат да бъдат отстранени или регулирани според нуждите. Обикновено са по-евтини от навесите и могат да добавят специфичен цвят или стил към всяко открито пространство. Недостатъците са, че те не осигуряват толкова добра защита на обектите, намиращи се под тях. Освен това могат да изискват по-добра поддръжка и това да ви отнеме много повече време.

Покрита тераса като продължение на дневната, снимка: gardenway.bg

В заключение можем да кажем, че има няколко варианта за покриване на тераса, всяка със собствени предимства и недостатъци. Навесите, построени заедно с къщата, както и допълнително монтираните навеси, предлагат постоянна защита, но могат да бъдат скъпи и може да изискват разрешителни и строителни разпоредби.

По-малко постоянните форми на покритие като тенти от плат, платна или чадъри са по-евтини и гъвкави, но могат да изискват по-голяма поддръжка. Изборът в крайна сметка зависи от вашия бюджет, предпочитания за стил и специфични нужди за вашето външно пространство. В случай, че търсите най-подходящата опция за вас, ви препоръчваме да разгледате възможностите в gardenway.bg. Покрийте вашата тераса и разширете активно използваното от вас пространство, за да си осигурите прохлада и свежест през цялата година!