https://chitatel.net/pic/peo/kompozitori/sarasate.jpg

Пабло Сарасате 1844-1908

Пабло де Наваскуес Мартини Сарасате, знаменит испански цигулков виртуоз и композитор, е роден на 10.III.1844 г. в Памплона, Испания. Дарованието му се проявява рано, започват усилени занимания по цигулка и на седемгодишна възраст детето участва в публичен концерт. То напредва много бързо, на десет години свири като виртуоз и дори изнася с триумфален успех концерт в двореца на кралица Изабела в Мадрид. Дарбата му е оценена високо както от кралицата, така и от отбраната, компетентна публика. Кралицата му подарява цигулка „Страдивариус“, на която Сарасате свири по време на безкрайните си турнета.
В 1856 г. дванадесетгодишният Сарасате постъпва в Парижката консерватория като ученик по цигулка на Д. Алар и Масар /до 1857/ и по композиция — на А. Ребер/до 1859/. Като цигулар получава първа награда за отличен успех.
След консерваторията Сарасате се завръща в родината си и изнася многобройни успешни концерти. Славата му на цигулков виртуоз минава границите на Испания. Получава много покани за концерти и до края на живота си посещава всички европейски държави, Северна и Латинска Америка, Индия, Япония и други азиатски страни. Той не само си спечелва почти легендарна популярност като цигулар-виртуоз, но с изпълнението си оказва огромно влияние върху тогавашното цигулково изкуство.
Чрез концертите си Сарасате активно популяризира съвременната музика. Видни композитори създават нови творби, предназначени специално за него: Едуард Лало композира своя Първи концерт за цигулка и оркестър и „Испанска симфония“, Макс Брух — Втория си концерт за цигулка и оркестър и „Шотландска фантазия“, а Камий Сен-Санс — „Интродукция и рондо капричиозо“, „Хаванеза“, Трети концерт за цигулка и оркестър и други.
Изпълнителският цигулков стил на Сарасате се отличава с вълшебна изразителност на тона, грациозност и изящество, необикновена лекота и точност и съвършена техника, за която не съществуват никакви трудности.
Той композира множество произведения предимно за цигулка, в които звучат испански, френски, унгарски и други народни напеви. Творбите му добиват световна известност и досега влизат в репертоара на всеки изтъкнат цигулар.
Пабло Сарасате умира на 20.IХ.1908 г. в Биариц на 65-годишна възраст.

Най-популярните творби на Сарасате:
„Интродукция и тарантела“; „Цигански напеви“; „Испански танци“ — 12 тетрадки; Фантазия по мотиви из операта „Кармен“ от Жорж Бизе; „Фауст-фантазия“ и мн. др.