Bald's_Leechbook_page

Един средновековен англосаксонски ръкопис съдържа рецепта за лечение на очите, която…. се оказа удивително актуална и медицински издържана и днес. Нещо повече – оказва се май поне толкова добра, колкото и съвременните лекарства. Средновековното лекарството се състои от лук, чесън, вино и части от кравешка жлъчка и се е ползвало за лечение на очни инфекции през IX-ти век. Наскоро обаче учените доказаха, че то е всъщност доста ефективно в борбата със стафилококовите бактерии, устойчиви на съвременните антибиотици. Микробиолжката Фрея Харисън и специалистът по англосаксонска история и история на викингите Кристина Лий от Университета в Нотингам решили да възпроизведат мехлема, чиято рецепта е записана в англосаксонската средновековна книга с рецепти за лекове, наречена „Лечебната книгата на Балд“ или „Medicinale Anglicum“ (Bald`s Leechbook), писана или преписана през IX век сл. Хр..

Текстът гласи буквално:

„Вземи праз лук и чесън в равни количества, смеси ги добре… Вземи вино и жлъчка на младо биче, смеси го с праз… нека престои в меден съд девет дни“.

Намирането на съставки не е така лесно, както изглежда, защото изследователките са се старали да се придържат максимално до изискванията на оригинала. За 1000 години сортовете лук и чесън силно са се изменили и днешните се отличават от средновековните. Виното е получено от винарни в Южна Англия, които го правят по старинни рецепти. Най-лесно, парадоксално, е намерена жлъчка – оказва се, че соли на киселина от кравешка жлъчка се дават като хранителна добавка на пациенти с отстранен жлъчен мехур. Вместо медни съдове са използвани стъклени с медно покритие. След 9 дни сместа унищожила всички бактерии, попаднали в нея от чесъна и лука, т.е. започнала да деизнфекцира сама себе си. В последна сметка се оказало, че 90% от златистите стафилококи, бактерии, устойчива на метицилин (МРСЗ) се унищожават от сместа. Учените се надяват да успеят да приложат лекарството и към лечение на диабетни язви и евентуално други заболявания.

От горното не бива да се прави извод, че всичко написано във вестниците е добро колкото продуктите на модерната фармацевтика.

Изводът е чисто исторически – за пореден път се потвърждава, че хората в старите времена не са били толкова неопитни и незнаещи, колкото ги считаме днес, макар богатият им опит да е бил основан само на човешката интуиция и богата практика.

И разбира се, напомняме, че всякакво лечение трябва да се предприема само и единствено чрез компетентен лекар.

 Medicinale Anglicum е средновековен англосаксонски текст от 9-ти век, съдържащ множество лечебни рецепти и методи и даващ богата информация за медицинската практика и знания от този период. Наименованието му Bald`s Leechbook произтича от надпис в текста, указващ собственикът и преписвача му, известни само с личните си имена: „Балд притежава тази книга, която поръча на Килд да препише“.

По материали от:

www.newscientist.com

www.nottingham.ac.uk

russian.rt.com

Снимка: wikimedia.org