Автор: Неделин  Бояджиев

nuclear-charged-microbes

Ново изследване на океанските седименти очаква в тях да бъдат открити микроби, които изключително трудно могат да оцелеят без органични вещества или слънчева светлина, казват изследователите.

Седиментните проби, съдържащи микроби, вероятно биха могли да хвърлят нова светлина върху това как животът е възникнал на Земята и на други планети.

„Това е съвсем нова екосистема, която никога не е бил проучвана преди.“, казват изследователите. Те твърдят, че микробите може дори да се движат с водорода, генериран от атомната енергия (от естествената радиоактивност), радикално различна стратегия за фотосинтеза, на които се основават най-низшите хранителни вериги.

Учените прекарали осем седмици в южната част на Тихия океан, спирал, проучвайки голяма площ по бреговете на Нова Зеландия, Нова Каледония и Чили.

Те са сондирали океанското дъно на дълбочина 5 – 6 км. и са взели проба от гъстата утаечна глина, в където се очаква да бъдат открити странни микроби, живеещи в мрак и студ. Това ще са форми на живот, коренно различни от тези на повърхността на океана.

Ако успеят да открият дори и 10% разлика в ДНК на дънните микробите, която би ги отличавала от другите техни събратя, това би било голямо откритие. Учените се надяват да открият и бактерии, хранещи се със скалната маса.
Моро казва, че те също очакват да намерят „рок-хранене бактерии“ в сърцето вулканичен камък, който са събрани.

През следващата година учените предвиждат да вземат проби от океанските хребети на Тихия океан.

Източник: http://www.abc.net.au/