mars_ship

Корабът Марс, кръстен на римския бог на войната, преди е бил най-големият боен кораб в света и е бил флагманския кораб във флотата на шведския крал Ерик 14ти. Но през 1564 г. в седем годишната война кораба се взривил по време на битката за Йоланд, така предавайки на морето 900 шведски и германски моряци и голямо количество злато и сребро. Според сведения от National Geographic, екип от археолози се е гмурнал за да разкрие тайните на отдавна потъналия кораб.

Корабът назоваван и под името Макальос (поразителен), е дълъг около 50 метра и оборудван със 107 оръдия, което го прави един от най-големите бойни кораби на своето време. Но Марс се сблъсква с гибелта си по време на война между Дания и Швеция за контрол над Балтийско море и доходоносната търговия идваща с него. Марс е водил битка с датските сили подкрепени от немски войници от града Любек, в крайна сметка започнали да обстрелват Марс и след това успели да направят абордаж. Огънят на кораба успял да запали барутните му запаси което подсилило огнения ад и довело до края на кораба. Според една легенда, падението на Марс е било породено от гнева божий, когато шведски крале претопили църковни камбани за да направят оръдия за корабите.

Ловци на съкровища и археолози търсят Марс повече от две десетилетия, неочаквано на 19 август 2011 г. група гмуркачи намерили потънлата находка на дълбочина 75 метра и на около 18 километра северно от Йоланд.

До тази дата, изследванията относно кораба са малки, повърхностни и недостатъчни и малко се знае за това какво има в отломките. Учените обаче заключили, че това е най-добре запазения кораб от своя вид. Малките утаечни нива, бавните течения и солената вода, а също и липсата на паразит познат като корабен червей са спомогнали бойния кораб да остане в добро състояние. Всъщност, когато парче от корпуса на кораба е било извадено от него се носела миризма на обгорено дърво.

Йохан Рьонби, професор по морска археология в университета Сьодетьорн във Швеция и неговия екип чиято работа е отчасти финансирана от фонд на National Geographic, сега работят върху 3D сканиране на фотографии от кораба, които ще бъдат напаснати заедно за да създадат пълна 3д реконструкция. За сега е решено отломките да останат на океанското дъно понеже издигането им на повърхността може да ги повреди сериозно

Ученият и гмуркач Ингемар Лундгрем описва момента, в който видял кораба за пръв път:

“Материалите от, които е направен кораба са ерозирали, но още може човек да усети предишната му мощ. Продължавайки на югоизток по корпуса открихме адмиралската каюта. Спускайки се в мрака аз разтворих жадно очи за да попия всичко около мен. Тук трябва да е скрито известното съкровище на адмирал Begge.Дали датско-немските войски са го откраднали или все още е тук? Архивите не дават отговор, но имам чувството, че гмурканията ще ни го предоставят.”

Източник: www.theepochtimes.com
nauka.bg