Нови книги

1. „Лятна детективска история с таралеж” на Деян Копчев – Няма значение дали е лято, вече е есен или надушвате първите признаци на зима. Сборникът с разкази на Деян Копчев е голяма работа, която задължително трябва да присъства във вашата лична библиотека. Безкрайно искрен и истински, кисело-сладко ироничен и напълно умерено саркастичен, Деян е златна мина за неочаквани сюжетни обрати и изненади на последната страница. А аз като една новоизлюпена фенка на Копчев мечтая лятната история на детектива Чичин да прерастне в серия от разкази или дори детективски романи, защото се получава добре. Много добре, даже.

2. „Великолепната жена” на Греъм Симсън – Вече имам списък с мъже (и жени!), на които ще подаря този учебник за живота. Защото той илюстрира нагледно как приемат света педантичните мъже и отвеяните и романтични жени и къде се сблъскват тези два индивида, които според законите на логиката не бива да съществуват заедно, но според правилата на живота се срещат и създават потомства. Една красива и романтична история на Дон и Роузи крие зад себе си много въпроси за размисъл и теми за спор.

3. „Погледни отново” на Демиан Букай – Синът на Хорхе Букай тръгва по стъпките на баща си и се насочва към психиатрията и гещалт психологията. В първата си книга той подбира 25 житейски ситуации, за които говори в ролята си на психолог. За разлика от баща си, Демиан не използва художествени похвати, за да илюстрира проблема и решението му. Той е по-смел и по-искрен, говори за проблема сякаш е ваш, а вие сте на кушетката в неговия кабинет. И за да подсили ефекта от думите си, той ще включи в разказа си някоя дзен приказка или сюжет от книги или филм, но в останало време ще препоръчва директно.