Изабел

1. „Осемлистната роза” на Айдур Ава Олавсдотир – Всяко решение носи своите последици, независимо дали ги осъзнаваме или се преструваме, че не ги виждаме. Точно това усеща Арнльот, когато след една неочаквана вечер с почти непозната жена, тя му съобщава, че чака дете и смята да го роди. В този етап от живота си 22-годишният младеж търси себе си и вече е решил да стане градинар в манастира на малко градче в съвсем чужда страна. Той не бяга, а търси себе си и спомена за малко русо ангелче, появило се на бял свят след неочаквана среща, се материализира един ден, когато майката и бебето пристигат в малкия град. Възможно ли е да имаш семейство от непознати и колко е нужно на едно бебе, за да протегне ръчички и да каже „па-па”? Оказва се, че значително по-малко от 223 страници…

2. „Парченца огледало” на Марта Василева – За мен тази стихосбирка е символ на свобода и мъдрост, че ние не сме онова, което правим, за да съществуваме в света. Че няма никакво значение дали „поезията продава”, когато тя живее в твоята душа. И че всеки един момент от живота ни може да бъде повратен. Стиховете на Марта са живи, дълбоки, на места болезнени, но ритмични в своята живост. Животът без поезия е в пъти по-тих и аз ви желая не само тази, а и много други стихосбирки на все още неизвестни поети, които живеят в сърцата на пътниците в автобуса и с който пътувате всеки ден на работа. Никога не е късно за ново начало. И Марта го доказва!

3. „Изабел” на Хавиер Оливарес – Изабел Кастилска е ключова фигура в испанската история. Жена, преобърнала представите за ръководител и държавник, сестра с характер в пъти по-силен от този на двамата си братя крале и яростна католичка, стояща в създаването на Инквизицията в Испания. Историческият роман написан от главния сценарист на телевизионния испански сериал „Изабел” разказва за бавния път по изкачването на Изабел към трона и за началото на нейното царуване. Придържайки се към историческите събития, целта на автора е максимално да обогати читателите, а и зрителите на сериала с информация за тази личност, финансирала пътуването на Колумб до Индия и разширила световната карта с още два континента на – Южна и Северна Америка.