http://image.nauka.bg/tech/car/1.jpgОктомври 1917 г.

Архивите разказват за… Скромното начало на автомобила

Закупуването на стари коли

Как да разберете дали не сте си купили автомобил втора (или трета) употреба, маскиран като нов? Например – автомобил от 1913 г., маскиран като нов от 1917 г. Тъй като автомобилите са все още сравнително нова стока в момента, много клиенти са невежи относно автомобилната механика. В тази статия, публикувана само три години след като „Хенри Форд“ започна масово производство на модела си Ts, ние ще учи читателите си как да откриват скрити недостатъци в употребяваните автомобили. Например, ако искате да потвърдите, че вашият автомобил Ford, който току-що сте закупили е от 1917 г., а не – добре прикрит автомобил от 1913 г., бихте могли да позвъните по телефона в завода производител и да поискате от тях да се провери датата на продажбата срещу номера на двигателя. По този начин бихте могли да потвърдите евентуално, че самият продавач не е купил кола втора употреба, като същевременно изтъква, че тя е нова.

Други съвети: проверка на съоръженията за мазут и корк, инсталирани в скрити места. Ако обмисляте да си купите наистина автомобил втора употреба, то в този случай, си го купете от реномиран магазин. За разлика от други автомобили, тези на Ford могат да използват части и от други модели. Това улеснява непочтените продавачи да инсталират множество части от автомобили от други марки и да направят една по-стара кола да изглежда сравнително нова. Уверете се, че не сте ограбен – няма кола, направена преди 1913 г., на стойност повече от 100 американски долара.

Безопасността е на първо място

http://image.nauka.bg/tech/car/2.jpgМарт 1919 г.

Хората не са имунизирани от инциденти на пътя. Ние публикуваме тези болезнени снимки, за да служат те като предупреждение към шофьорите, които се увличат от тръпката да шофират автомобила си с висока скорост. Централното изображение описва една претоварена кола, преобърнала се след рязък завой. А таксито на снимката в горния десен ъгъл се е забило в дърво, след като водачът не е успял да спре автомобила. И накрая – трето  превозно средство е прегазено на релсите от влак.

Изобилие на автомобилни аксесоари

http://image.nauka.bg/tech/car/3.jpgФевруари 1920 г.

Винаги има нещо ново сред аксесоарите за шофьори. Сред новостите през тази година откриваме смазка за скоростния лост и чорапчета за педалите. Някои коли дори са придружени с палатка, под която да нощуват. Други пък са оборудвани със завеси за прозорците.

Автомобилите, които ще пожелаете да имате през тази година

http://image.nauka.bg/tech/car/4.jpgМай 1920 г.

Ако бяхте собственик на кола през пролетта на 1920 г., най-вероятно щяхте да се полакомите разглеждайки тези автомобили. Спрете и се възхитете на лукса и интелигентността на тези автомобили! Не бихте ли се гордели с един такъв? А знаете ли, че актрисата Клара Кимбъл Йънг притежава автомобил кабриолет с 90 конски сили?

Нови екстри към автомобилите

http://image.nauka.bg/tech/car/5.jpgАприл 1921 г.

Автомобилът се произвежда масово едва отскоро, но отдавна се произвеждат аксесоари за тях (спомнете си началото на 1920 г.!). Новостите през тази година са качулка, защитаваща шофьора от праха по пътя, електрически радиатора, волан с нов дизайн, и протеза за ръката, ако шофьорът е с ампутирана ръка. Има и още: плъзгащи се чекмеджета под предните седалки (за съхранение на инструменти), гуми с нови грайфери, за да не занася автомобилът и др. Посетете най-близкият магазин за автомобили, за да видите и пипнете всички интересни неща!

150 американски долара за автомобил

http://image.nauka.bg/tech/car/6.jpgЯнуари 1923 г.

Съперничеството между Хенри Форд и Уилям Крапо – основателят на General Motors и Chevrolet, започва в началото на века, когато двамата мъже се състезават за надмощие в автомобилната индустрия. Въпреки че и двамата са очаквали колите им да се превърнат в масов пазарен продукт, Х. Форд настоява за производство само основния си Модел Т.

В началото на 1923 г. се появява компанията Durant Motors, която продължава тенденцията да се произвеждат коли, насочени към различни доходи и вкусове. Нейната най-евтина кола е съперник на Форд Т. В отговор на заплахата от конкуренцията, Хенри Форд намалява цената на колата си с $ 50, което я прави много по-евтина от фонографа и радиоапарата. Моделът Т вече струва $ 269, много под първоначалната си цена от $ 1000 през 1909 г..

Дюрант прогнозира, че цените ще продължат да падат, понеже подобряването на пътищата и появата на магистрали ще позволи на производителите да създават по-леки автомобили и двигатели (по-малко материал се равнява на по-малко вложени пари). След като теглото на колата намалее, ще намалее и цената й.

Какво правите със старите автомобилни гуми?

http://image.nauka.bg/tech/car/7.jpgЮни 1919 г.

През 1919 г. ние зададохме на нашите читатели следния въпрос: Какво правите със старите автомобилни гуми – изхвърляте ли ги или ги запазвате? Една стара гума може да се използва като заместител на обръча за баскетбол или като обръч в цирка. Може да се запълни с пръст и в нея да се посади цвете или дръвче. От стара гума става и сито, ако бъде обгърната с мрежа. Може да се използва като седалка за люлка. Или – като маркуч за пръскачка.От две гуми, свързани със спици и колелца, става детска проходилка. Стари гуми могат да се подлагат в товарните камиони в ролята на омекотител на друсането.  С няколко гуми можете да повдигате трудно подвижни животни – коне, крави и др. Закопани наполовина в земята, от гумите става ниска ограда. Разрязани на две части, стават за вода и храна на домашните птици и животни – петли, кокошки, патици, гъски, кучета, котки и др. И каквото още се сетите…

Бъдещето на автомобила – прогнози

http://image.nauka.bg/tech/car/8.jpgСептември 1924 г.

През 1924 г., ние си представяхме, че колите от 1950 г. ще изглежда като тази на снимката. Ние прогнозирахме правилно, че повечето потребители вече няма да имат нужда от скоростен лост и, че стартирането на двигателя би било въпрос на завъртане на ключ в ключалка, но ние бяхме големи оптимисти и вярвахме, че в недалечно бъдеще автомобилите ще се работят с електричество. Вместо да използват бензин, шофьорите ще разчитат на електричеството. Може би ще караме триколесни автомобили…

Автомобилната фабрика отвътре

http://image.nauka.bg/tech/car/9.jpgЯнуари 1927 г.

Като се има предвид, че е настъпил бум в автомобилостроенето, ние публикувахме стъпките в процеса на създаването на един автомобил. Ford Motor Company стартира първия си завод през 1903 г. с 28,000 $ в брой от различни инвеститори. Това е една от най-известните компании, преминали през изпитанията на Голямата депресия.

От „дяволските вагони“ до автомобилите на Cadillac

http://image.nauka.bg/tech/car/10.jpgСептември 1929 г.

Карането на кола не винаги означава само обикаляне на улиците с моден Oldsmobile или Ford модел T. В един момент това означаваше много шум, много прах, и задължително къпане на шофьора, поради мръсотията на праха. Много от колите нямат предни стъкла и не предпазват шофьора и пътниците от прахоляка, нито от вятъра.

По материали от: Popsci