made-in-dagenham-poster-large

Обожавамe този филм! Особено ни харесва името, под което по-бързо можеш да го откриеш и разпознаеш, а именно “We want sex”, идващо от недоразгънатия протестен транспарант, на който пише “We want sex equality”.

Действието се развива в Англия през 1968 година. В завода на „Форд“ работя 55 000 мъже и 187 жени-шивачки. Въпреки че, отделът на жените е от изключителна важност за целия завод (виждали ли сте „Форд“ без тапицерия?), в централата на компанията взимат решение женският труд да бъде определен като „неквалифициран“, приравнявайки шивашката им дейност с тази на чистачките и съответно изплащайки им в пъти по-ниска заплата от тази на съпрузите им. Нещо повече, жените често работят повече часове от мъжете си и ръководството не смята за свое задължение да заплаща за тази дейност.

Събитията се случват в средата на миналия век, когато домакинските задължения са изцяло дело на женската половинка в семейството и в един момент търпението на шивачките свършва. Откъде-накъде те ще получават определението „неквалифициран работник“? И започват стачката. Всъщност именно тази стачка, продължила с променлив успех и подкрепа, както от обществото, така и от собствените съпрузи на протестиращите шивачки на „Форд“, води до Акта за равностойното заплащане, приет през 1970 година във Великобритания и разпространил се с мълниеносна скорост в останалите държави по света.

Истината е, че когато гледах филма за пръв път, плаках. Когато го гледах за втори път, плаках още повече. Не знам защо на жените им отнема толкова усилия да извоюват правата си. Не знам защо мъжете са готови да водят толкова битки, за да ги ощетяват и унижават. В една от сцените на филма съпругът на главната героиня – събирателен образ на няколко борбени жени, участвали в историческите събития на миналия век, заявява, че той е добър съпруг, защото не се напива всяка вечер и не бие децата и жена си. „Но така трябва да бъде!“ му отвръща тя и отива на поредната стачка.

Думи казани преди 40 години, болката изпитвана десетилетия наред, търпението, което в един момент свършва и огромната енергия, която носят жените в себе си. Всичко това ви подарява този филм, който силно препоръчвам на мъжете! С образователна цел, разбира се…