x-men-origins-wolverine-02Автор: Неделин Бояджиев

Когато родителите предават своите гени на децата си, средно по около 60 грешки биват въведени в генетичния код по време на този процес. Всяка една грешка от тези пет дузина мутации може да бъде източник на големи различия във външния вид или в поведението на човек, в сравнение с неговите родители. Но пък именно тези грешки са движещата сила на еволюцията.

„60 мутации” може да звучи като твърде много, но според международния екип на генетици, стоящ зад изследванията, тази цифра, всъщност, е доста по-малка от очакваното. „Ние по-рано изчислихме, че при предаването на генетичен материал от родителите у децата им, ще възникнат средно около 100 –  200 мутации. Нашето генетично изследване, първо по рода си, показва, че всъщност възникват много по-малко грешки, или мутации.“, казва Филип Ауадалла, генетик в Университета на Монреал, който е един от ръководителите на проекта.

Това означава, че човешката еволюция се случва значително по-бавно, отколкото се смяташе досега.

Изследователите са анализирали пълната генетична последователност при две семейства, които преди това са били участници в някои от геномните проекти.  Учените търсят нови мутации в ДНК-то на децата, при които отсъстват части от от генома на техните родители. Оказва се, че се открива само по една нова мутация на всеки 100 милиона букви от ДНК.

Броят на мутациите, които идват от всеки родител, е драстично различен в двете различни семейства. В едното семейство 92% от мутациите в гените на детето са му били предадени от бащата, а пък в друго семейство 64% от генетичните мутации са дошли от майката.

Нови техники и алгоритми, разработени за научното изследване, което е описано подробно в сп. Nature Genetics, може да се използват в бъдеще, за да се намерят отговорите на нови въпроси. Например, как възрастта на родителя се отразява на броя на мутациите, предадени на неговото или на нейното потомство? Как различните компоненти на околната среда въздействат върху  мутация? Генетиците ще разберете всичко това чрез сравняване на броя на новите мутации при децата, родени от родители от различни възрасти и с различен житейски опит.

По материали от:

www.lifeslittlemysteries.com