image_2002-cambyses-ii-army

Професор Олаф Капер, археолог от Лайденския университет в Холандия, смята че може да е разрешил една от най-древните мистерии на древната история- какво се е случило с 50 хилядната армия на персийския крал Камбис II в египетската пустиня около 524г. преди христа.

Според гръцкия историк Херодот, Камбис II, най-старият син на Кир Велики изпратил армията си да унищожи оракула на Амун в оазиса Сива. 50 хиляди войни навлезли в Египетската западна пустиня близо до град Луксор. Някъде по средата на пустинята армията е била изправена пред пясъчна буря и унищожена. Въпреки, че много учени смятат историята за мит, аматьори както и професионални археолози са търсили за останките от персийски войници от десетилетия.

 Професор Капер така и не повярвал на тази история. „Някои хора очакват да намерят цялата армия, напълно екипирана в пясъците. Само, че опита е показал, че не може да се умре от пясъчна буря“. Професор Капер твърди, че армията не е просто изчезнала, а е била победена.

„Изследването ми сочи, че армията не е просто минавала през пустинята към Оазиса Дакла, а е била въвлечена в битка.

„Оазисът не е било мястото където войските на бунтовниеския египетски лидер Петубащ 3 са се намирали.“

“В крайна сметка той е нападнал от засада армията на Камбис 2, и по този начин е  успял от базата си в оазиса да завладее големи части от Египет, след което е коронясан за фараон в столицата, Мемфис.

Факта, че съдбата на Камбисовата армия остана толкова дълго време неясна се дължи вероятно на персийския цар Дарий I, който е прекратил египетския бунт с много кръвопролития 2 години след загубата на Камбис II.

“Благодарение на оскъдицата от информация, 75 години след събитието всичко което Херодот е успял да напише е било историята с пясъчната буря.“

През последните 5 години, професор Капер се е занимавал с разкопки в Амхейда и оазиса Дакла.

По-рано тази година той е дешифрирал пълния списък с титли на Петубастис III написани върху каменни плочки

“С това начинание парчетата от пъзела започнаха да се нареждат,“ казва професор Капер

“Плочките са индикация, че мястото където са намерени трябва да е било твърдина в началото на персийския период. След като комбинирахме това с информацията която имаме за Петубастис III, мястото на разкопките и историята на Херодот, можахме да разберем какво се е случило.“

Източник: www.sci-news.com