History of CoffeeСнимка: blog.umblat.ro

Кафето отначало се консумира като лекарство и се превръща в напитка едва около 1400 г. след Хр. или малко по-късно, когато жителите на Йемен започват да го харесват. Многото китайски кораби, посещаващи Йемен от XIII до XV век, трябва да са докарали любители на чая, които са дали на местните жители пример как се правят горещи напитки.

Кафемелачки
Отначало кафето се прави от изпечените люспи на зърното. В началото на XVI век започват да се пекат самите зърна. От този период са и първите кафемелачки, произведени в Сирия, които са можели да мелят само печени зърна.

Old-Coffee-GrinderСнимка: wallpaperspal.com

Капучино

През първите години на XIX век напитката, която познаваме като виенско кафе, в родната си Австрия се е наричало kapuziner. То е пренесено в Северна Италия от австрийските войници, които в края на века са били разположени там. На италианците обаче повече им харесало да използват разпенено горещо мляко вместо бита сметана. Около 1906 г., когато се появяват машините за еспресо с високо налягане, с тях започва да се прави разпенената модификация на kapuziner, сега вездесъщото капучино.

Нес кафе

Разтворимото нес кафе е създадено в края на XIX век – вероятно от няколко различни експериментатори. Единственият, чиято самоличност е идентифицирана, е японецът Сатори Като, който излага своя продукт на Панамериканския световен панаир. Като се има предвид броят на хората, работещи в Европа преди 1899 г. върху продукти, свързани с кафето, той вероятно не може да претендира за приоритет. Търговският успех също му се изплъзва. Но нес кафето бързо печели успех и по време на Първата световна война се използва и от двете страни.Магазини за кафе

Магазини за кафе се откриват около 1500 г. в Мока и в други арабски градове. По-далеч на север магазини за кафе са отворени в Дамаск и Алепо през трийсетте години на XVI век и временно са забранени в Кайро през 1539 г.