Преспанските камбани

„Преспанските камбани“ – вторият роман от тетралогията на Димитър Талев не се учи в училище, но определено е познат и обичан от българските читатели.

Романът не излиза последователно. Първият том от четирилогията – „Железният светилник” в публикуван през 1952 година. Следва третата част – „Илинден“ – през 1953 година, „Преспанските камбани“ през 1954, и последната – четвъртата част „Гласовете ви чувам“ чак през 1966 година. Талев пише романите си в тежък за него период: първо бива изпратен в затвор, а след това е интерниран със семейството си в малко провинциално село.

Написването на I и III том съвпада с периода,в който Сталин и Тито решават да задушат националните стремежи на Македония. За автора е било жизнено
важно да отстоява позициите си,да извлече чрез този роман истинския образ на нещата и да се противо-постави открито на всякакви политически
намеси.

Тази неделя ще си говорим за връзката личност-свобода-народ и за време, когато тези думи не са просто сбор от звуци, а изграждащи живота ни задължителни частици.

Дата: 26 април (неделя)
Час: 16.00ч.
Място: Greenwich Book Center (Бул. „Витоша“ 37, София)
Модератор: Анастасия Карнаух