gazirani_napitki

Пиенето на сладки газирани напитки води до пристрастяване подобно на цигарите и алкохола. Зависимите се чувстват добре когато пият газирани напитки, но това води след себе си проблеми в дългосрочен план.

Доказано е, че ако замените дневните дози на Кола или друг тип газирана напитка с вода това драстично би повлияло на органите ви.

През 2012 г. проучване на Харвард установи, че сладките напитки увеличават риска от заболявания на сърцето.  Участниците, които пиели газирани напитки имали 20% по-голям шанс да получат инфаркт. Друго изследване показало, че тези, които пиели сладки напитки имат високо кръвно налягане. Колкото повече се пие толкова се и увеличава самото кръвно. Дори намаляването на газирани напитки, а не изцяло спирането им може да подобри кръвното налягане.

Много хора пият Кола или друг вид ободряващи напитки на работното място с цел стимулиране на мозъка и по-добра работа. Този ефект може да е ефективен за кратко, но в дългосрочен план вредите върху мозъка може да бъдат фатални.

Също така има изследвания, които правят връзка между пиенето на сладки газирани напитки и болестта на Алцхаймер. Шанса да се разболее човек употребяващ напитки като Кола и подобни е много по-голям. Извода е направен след експериментиране над мишки, които са получавали сладки газирани напитки и след време са показали признаци на различни болести.

Също така газираните напитки разрушават зъбите. Според проучване от 2013 г. при някои случаи на прекалена употреба зъбите може да изглеждат като ръждясали. В изследването учените са открили жена, която пиела по 2 литра диетична газирана напитка всеки ден в продължение на около пет години. Състоянието на зъбите й е било идентично както тези на метамфетамин и пристрастените от кокаин. Заменянето с вода води до по-добра устна хигиена и красива усмивка.

Газираните напитки карат човек да ходи много често до тоалетна, това може да причини инфекция на пикочния мехур и пикочните пътища.

Бъбреците са един от основните органи, който може да бъде засегнат от пиенето на повече сладки газирани напитки. Прекаляването може да доведе до бъбречна недостатъчност. Проучване показва, че жените, които пият Кола и други подобни напитки всеки ден имат намалена чернодробна функция.

Специалистите съветват да заменим всички тези напитки с вода, за да сме здрави.

Източник: http://www.msn.com/