Charlemagne

Карл Велики (около 2 април 747 — 28 януари 814; на френски Charlemagne, на немски Karl der GroЯe, на латински Carolus Magnus, оттам името Каролинги), е крал на франките от 771 до 814, номинално крал на лангобардите и император на Свещената Римска империя.

Основател на Франкската империя в Западна Европа, Карл Велики е първи син на Пепин Къси, първият каролингски крал, и съпругата му Бертрада от Лаон. При смъртта на Пепин Къси кралството е разделено между Карл Велики и брат му Карломан (Карломан управлява Австразия). Карломан умира на 5 декември 771, оставяйки Карл Велики начело на отново обединеното Франкско кралство.

През цялото си управление Карл Велики води непрестанни войни. Той завладява Саксония през 8 век, осъществявайки несбъднатата мечта на Август. Той насилствено налага християнството в завладяната страна. Карл Велики иска да завладее и Испания, но не постига голям успех в това начинание.

През 800 на коледната литургия в Рим папа Лъв III коронова Карл Велики за император, титла, която не се използва на Запад от абдикацията на Ромул Августул през 476. Макар че титлата подчертава независимостта на Запада от Константинопол, Карл Велики започва да я използва доста по-късно, страхувайки се, че тя ще го постави в зависимост от папата.
Карл Велики организира империята си в 350 графства, оглавявани от назначени графове. За да осигури лоялността им той създава системата на Missi Dominici (пратеници на господаря). При тази система един представител на църквата и един представител на императора пътуват из различни графства и всяка година се отчитат пред Карл Велики за състоянието им.

Когато Карл Велики умира през 814, той е погребан в катедралата в неговата столица Аахен. Той е наследен от единственият надживял го син, Луи Благочестиви, след управлението на когото империята е разделена между тримата му синове съгласно франкската традиция. Тези три кралства са основата на по-късните Франция и Свещена Римска империя.

Съпруги:

1. Химилтруда
2. Дезидерата?
3. Хилдегард
4. Фастрада
5. Люитгард

Деца:

1. Пепин Гърбавия
2. Карл, крал на Ньойстрия
3. Пепин, крал на Италия
4. Луи Благочестиви, крал на Аквитания, император от 814
5. Лотар
6. Шест дъщери (Хилдегарде?, Гизел?, Аделхейд?, Берта?, Лотер?, Ротруд?)