Australia_radio_telescope

В далечна Австралия, учените пуснаха в действие най-бързия в света радиотелескоп който ще увеличи изключително много способноста на астрономите да наблюдават Вселената, да отбелязват черните дупки и да хвърлят светлина върху произохода на галактиките. Австралийският радио телескоп със 36 антени, всяка от по 40 фута (1 фут е равен на 30,48 см), започна да се вглежда във вселената в петък, 07.10.2012 г. от отдалечена ферма в Западна Австралия. Телескопът е с цена 152 милиона долара (96 милиона паунда) и ще „слуша“ радио вълни от космоса, които биха могли да дадат на астрономите поглед  върху началото на Вселената. Телескопът АСКАП се намира в графство Мърчисън, район с големина  19,300 квадратни мили (1 миля е равна на 1,609 км), или иначе казано голям е колкото Коста Рика, с едва 120 души жители. Мястото е идеално за целта, защото е „радио-тихо“, или иначе казано липсват човешки радио сигнали които да се намесват в прихващането на астрономически радио сигнали от антените. Използвайки  нови „радио камери“, наречени „фазирано антенно захранване“, телескопът ще може да сканира небето много по-бързо отколкото съществуващите в момента радио телескопи и  полезрението му ще е около 150 пъти размера на Луната. АСКАП също така е първия елемент от най-големия телескоп на света (СКА) който ще бъде базиран в Австралия и Южна Африка. Строежа на СКА ще започне през 2016 и Австралия ще добави още 60 антени към досегашните 36 , като част от проекта. Способността на телескопа АСКАП да сканира толкова голяма част от вселената ще генерира огромен брой данни. В първия ден в който работи на оптимално ниво,  АСКАП ще събере повече данни отколкото има в момента във всички радиоастрономически архиви на Щатската конгресна библиотека. Чрез сегашните радиотелескопи, изображение на „Алфва Кентавър“, най-близката галактика до земята с черна дупка, ще изисква около 400 снимки, 2 години наблюдение и 10000 часа компютърно време. На АСКАП ще му трябват само 2 снимки и 5 минути наблюдение и компютърно време.

„Това, което ми прави впечатление е, че все още не сме построили компютър, който да може да се справя с данните които ще генерираме. Ще трябва да проектираме и построим супер компютър които да задминава супер компютрите които имаме сега и да надвишава способността им да обработват информация,“ – каза австралийският министър на науката Крис Еванс по време на церемонията по откриването.

АСКАП е вече напълно ангажиран за следващите 5 години от учени от целия свят, които искат да го ползват за изследвания. Някои от първите сфери на изследване ще включват преброяване на всички галактики в рамките на 2 билиона светлинни години, това може да хвърли светлина върху въпроса „Как се е образувал Млечния Път?“

Друг изследователски проект ще търси черни дупки, които астрономите смятат, че може да са „семената“ на галактиките.

Източник: www.bbc.co.uk