Arctic-Monkeys-May-Esquire-Magazine-Wallpaper

В далечната 2004 година, когато интернет прави първите си крачки, Arctic Monkeys – група на британците Алекс Търнър (вокали, първа китара), Джейми Кук (ритъм/първа китара), Ник О’Мали (бас китара, беквокали) и Мат Хелдърс (барабани, перкусии и беквокали) пускат първите си песни, достъпни за слушане и сваляне онлайн и печелят феновете, които остават лоялни и днес. От създаването си през 2002, групата издава пет студийни албума Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006), Favourite Worst Nightmare(2007), Humbug (2009), Suck It and See (2011) и AM (2013) и един концертен At the Apollo (2008). A първият им албум се превръща в най-бързо разпродаден дебютен албум на всички времена във Великобритания. Групата печели 7 награди на Brit Awards и до днес момчетата остават пример за това, че публиката може да се спечели и без медийната и рекламната подкрепа, която традиционните медии им отказват. Младежите тръгват по прекия път – през социалните мрежи и създават свой независим лейбъл Domino Records, обявявайки независимостта си пред всички.

Вдъхновени от историята им и превъртащи за пореден път албумите им, решихме да изберем 5 любими песни на Arctic Monkeys.

  1. “I Bet You Look Good On The Dancefloor” (Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, 2006)

До днес това остава най-големия хит на Arctic Monkeys – песента, чрез която мнозина от бъдещите им фенове научиха за тези момчета. В това парче просто няма паузи, както няма такива и на дансинга. Китарата препуска и музика не спира, точно както се държи групата на сцената всеки път, която я изпълнява. Всяка група има своето златно парче и за Arctic Monkeys това е “I Bet You Look Good On The Dancefloor”.

  1. “Do I Wanna Know?” (AM, 2013)

Интрото на “Do I Wanna Know?” е от барабани и пляскани и едва ли има някой, който да не може да го разпознае в първите секунди. Барабаните са подкрепени от китарата, а тя от своя страна поема гласа на Търнът, за да превърне тази песен в музикален разговор. Музиката на песента е част от реклама на Bacardi, a Arctic Monkeys показват на целия свят как изглежда комбинацията на хип-хоп с тежките китари на 70-те.

  1. “Why’d You Only Call Me When You’re High?” (AM, 2013)

Вторият ни любим хит в албума АМ е “Why’d You Only Call Me When You’re High?” – чудесен пример за патоса на ранните Arctic Monkeys  съчетани с по-естетическо и съвременно звучене. Подобно на по-ранните парчета на групата, това се движи от баса, а Търнър създава история за младеж, който звъни на едно и също момиче едва след като се напие. Клипът също не е за изпускане.

  1. “Riot Van” (Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, 2006)

“Riot Van” е съвсем различна песен. Тя е бавна, мека, мелодична и наподобяваща серенада за полицейското насилие. „Riot Ван“ е тих бунт в бурята на английски крайградски вълнения:

„And please just stop talking
‘Cause they won’t find us if you do.
Oh, those silly boys in blue.
Well, they won’t catch me and you.“

  1. “A Certain Romance” (Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not, 2006)

По време на турнето за първия си албум, групата забива с две основни парчета – любимото на всички “I Bet You Look Good On The Dancefloor” и по-непознатото “A Certain Romance”. Песента продължава 5:31, а интензивното интро е цели 0:40 секунди. Последното парче в първия им албум получава много по-малко внимание, но това съвсем не му пречи да бъде изключително и различно. Някои от феновете категорично не харесват песента, но групата отказва да промени и нота в нея – остават себе си, дори, когато парчетата не се превръщат в хитове, верни на себе си и на музиката, която правят.

Снимка: Arcticmonkeysnews
По материали от: Stereogum