13 навика на успешните хора (1)

Томас Корли изучава навиците на 177 милионера в продължение на 5 години и стига до честния и суров извод, че без ежедневни и твърди навици, никой не може да стане успешен. Подробностите, той споделя в книгата си „Промени своите навици, промени своя живот“, а специално за вас предлагаме 13 навика, които обединяват успешните хора. Чудесната новина е, че навиците не са част от характера ни и при силна воля, можем да ги променяме непрекъснато. Избирайте, започвайте.

 1. Те четат много.

88% от успешните хора четат поне по 30 минути всеки ден. При това изборът на книгите съвсем не е от раздела „художествена литература“, книгите трябва да им носят знания и най-често се подреждат в три типа – биографии на успешни хора, исторически книги и книги от раздела „самоусъвършенстване“.

 1. Те спортуват.

76% от богатите хора спортуват поне 30 минути на ден – това включва бягане, разходки или каране на колело. Учените отдавна са доказали, че спортът е полезен не само за тялото, но и за мозъка ни и позитивно влияе върху нервната система и спомага за изработка на глюкоза, която е чудесно „гориво“ на за нашия мозък. А колко по-добре захранваме мозъка ни, толкова по-добре работи той.

 1. Те прекарват време с други успели хора.

Казват, че вие сте точно толкова успешни, колкото и околните ви. Богатите хора се стремят да общуват с целеустремени оптимисти, пълни с ентусиазъм и с позитивно отношение към света. Важно е да избягвате хората с негативен заряд, защото рискувате да бъдете жертва на тяхната отмъстителна критика или още повече – да ви погълне тяхното блато на досада и безсилие.

 1. Те преследват своите цели

Не трябва да преследвате чуждите мечти – дори това да са идеите на ваши близки или роднини. Успешните хора сами поставят своите цели и не жалят сили за постигането им. Страстта превръща работата удоволствие, а само искрено запалените по своето дело хора остават енергично и целенасочени до края.

 1. Те стават рано.

Около 50% от богатите хора се събуждат поне за 2-3 часа до началото на работния си ден. Тази стратегии им помага да наваксат задачите, които им предстоят в този ден. Ако станете в 5 или 6 сутринта вие ще имате няколко часа само за вас и вашите лични задачи, а това ще ви даде чувство за сигурност и ще ви лиши от усещането, че непрекъснато нямате време за себе си  и близките си.

 1. Те имат няколко различни източника на приходи.

Милионерите винаги имат няколко източника на приходи, най-често поне три. 65% от успешните хора работят в този режим, докато не спечелят първия си милион.

 1. Те търсят ментори.

Менторът не просто влияе позитивно върху вашия живот, но и той активно участва във вашия успех. Той ви учи какво трябва да правите, а кое е по-добре да пропуснете и ви дава ценни житейски уроци, които по-трудно ще узнаете самостоятелно.

 1. Те гледат на живота позитивно.

Продължителният успех е възможен, само ако гледате позитивно на случващото се в живота ви. Успешните хора умеят да се радват на истинските неща. Голяма част от хората дори не си дава сметка колко негативни мисли минават през съзнанието им ежедневно. Да се заслушат в тях и да ги изчистят – това е една от първите крачки към успеха в живота ви.

 1. Те не вървят с тълпата.

Всички ние се стремим да бъдем част от обществото, в което живеем и да отговаряме на неговите изисквания. А в същото време, самостоятелността е една от гаранциите за успех. Богатите хора създават свое собствено „общество“, което има свои правила и енергия.

 1. Те имат добри маниери.

Милионерите спазват правилата на етикета – тук спадат благодарствени писма, честитки за рождения ден или за годишнина, спазване на правилата на масата и по време на публични събития.

 1. Те помагат на останалите да станат успешни.

Помагайки на другите да достигнах успеха в живота си, вие сами ставате благополучни и успели. Никой не може да успее без компания от съмишленици, а най-добрият начин да си създадем такава компания е като помагаш на останалите да вървите нагоре заедно. Но не забравяйте – помощта трябва да отива при позитивни и целеустремени хора, които ще я оценят.

 1. Всеки ден те прекрарват 15-30 минути в размисъл.

Размисълът – това е ключът към успеха. Богатите хора обичат да остават насаме със себе си поне 15 минути на ден, за да помислят. Мислите им хвърчат от кариерата и финанси до здравето и благополучието на тях и семейството им, а сред най-често задаваните въпросите са: „Както мога да направя, за да спечеля повече пари?“, „Щастлив ли съм, вършейки това? Достатъчно ли усилия полагам?“.

 1. Те търсят обратната връзка.

Страхът от критиката – това е една от основните причини, поради която се страхуваме от обратната връзка. Но качественият фийбек има огромно значение – може би именно той ще ви помогне да разберете дали вървите по правилния път. Позитивна или негативна, критиката е една от основите във вашето обучение и професионален растеж. Не се страхувайте от обратната връзка, едно изречение е способно да промени пътя ви и да ви направи много по-успешни.