liceАвтор: Неделин Бояджиев

Много хора се възприемат като „средностатистически“, но този мъж наистина има правото да претендира за тази странна „титла“.

Оказва се, че днес най-типичното човешко лице принадлежи на 28-годишен китаец от народността хан. Фотографията на „Лицето на 7 милиарда“ е била създадена като микс от снимките на 200 000 китайци.

Експерти обаче смятат, че през 2030 г. „средният човек“ ще бъде индиец. Изображението е създадено от китайската Академия на науките в Пекин, която е събирала снимки над 10 години.

Това е част от инициативата на National Geographic „Население 7 милиарда“, която също така разкрива, че в момента, в световен мащаб, мъжете са повече от жените. Според данните, типичният човек е десничар, има мобилен телефон, но не – и банкова сметка.

Средностатистическата жена в Япония живее до 86 г., а в Афганистан – до 45 г. 51%  от населението е урбанизирано (тоест живее в градовете). 82% от световното население е грамотно. 40% са заетите в сферата на услугите, 38% – в селското стопанство и 22% – в индустриалното производство. 33% са християни, 21% – мюсюлмани, 13% – индуисти.19% са китайци, а 17% – индийци.13% говорят мандарински китайски, 5 % говорят английски, а други 5% – испански.

По материали от:
news.yahoo.com
nationalgeographic.com
youtube.com