Herschel around the Galactic Center

Инфрачервеният телескоп на НАСА и Европейската космическа агенция Herschel е открил в центъра на Млечния път формирование от плътен газ, изключително много приличащо на математическия символ за безкрайност. Знакът е с вид  на осморка с размер 600 светлинни години и се намира в центъра на галактиката, там, където се съединяват спиралните ръкави на галактиката. „Кращиата” им всъщност се намират вътре в осморката. Към настоящия момент генезисът на тези спирални структури не е ясен, предполага се, че се дължат на гравитационни влияния на съседни галактики.  Все пак, осморката не съвпада с идеалния център на Млечния път, който е източник на рентгеново и радиоизлъчване с наименование „Стрележ А” – свръх-масивна черна дупка.

http://image.newsru.com/pict/id/large/1393046_20110720134040.gif

Използвани са инфрачервени снимки с висока резолюция в субмилиметровия диапазон. На снимките се вижда много добре изобразена лента от плътен студен газ, смесен с прах, в която текат процеси на образуване на нови звезди. От земна гледна точка и перспектива формата му идеално съвпада с тази на прочутият знак за безкрайност, но всъщност формированието по-скоро прилича на пръстен.

http://image.newsru.com/pict/id/large/1393045_20110720133649.gif

Наблюдението е потвърдено и от радиотелескопа Nobeyama в Япония, като японските учени сочат, че лентата се движи като едно цяло, с еднаква скорост спрямо галактиката.

Източник: http://arxiv.org/abs/1105.5486