remnezub-1

Неизвестен досега вид кит е видян за първи път.  Майка с нейното малко,  са заседнали и умрели на плаж в Нова Зеландия. През ноември е публикувано в издание на Current Biology първото пълно описание на лопатовиднозъб клюномуцунест кит Mesoplodon traversii или кит на Бахамонде, вид познат опреди единствено по малко намерени кости.

Когато два изключително редки  лопатовиднозъби клюномуцунести китове Mesoplodon traversii са намерени на плаж в Нова Зеландия, първоначално са сбъркани с често срещаните клюномуцунести китове на Грей (Credit: Copyright: New Zealand Government)

Това откритие е първото доказателство, че този кит съществува и ни служи за това, да ни напомня колко малко ние знаем за живота в океана, казват изследователите. Откритието също така подкрепя важноста за ДНК типизация и съставяне на референтни колекции с цел идентификацията на редки видове.

“Това е първият път, когато този вид – кит, повече от 5 метра дълъг – някога е бил виждан, за да може да се опише напълно и ние сме късметливците да намерим два такива индивида“, казва Рошел Константин от Университета в Оукланд. Досега, това което ние знаем за лопатовиднозъбия клюномуцунест китMesoplodon traversii или кит на Бахамонде е от три нецялостни черепа, намерени в Нова Зеландия и Чили преди 140 години. Забележително е това, че не знаем нищо за такова голямо животно.

Двата кита са открити през декември 2010 г., когато засядат и впоследствие умират на плажа Опапе в  Нова Зеландия. Отдела за консервация в Нова Зеландия е информиран и успява да заснеме животните, да ги измери и да вземе проби от тъканите. Първоначално видовете погрешно са определени като често срещащия се вид Клюномуцунест кит на Грей. Истинската им същност се разкрива при последващ ДНК анализ, който е направен като част от 20 годишна програма за събиране на данни на 13- те вида клюномуцунести китове намирани във водите на Нова Зеландия.

“Когато тези проби дойдоха в нашата лаборатория, изолирахме ДНК, по стандартен за такива проби начин, и бяхме силно изненадани да открием, че това е редкия лопатовиднозъб клюномуцунест кит “, казва Константин. “Изследвахме няколко пъти пробите, за да сме напълно сигурни в резултата, преди да го оповестим.“

Изследователите казват, че нямат идея защо тези китовете са останали досега на практика неуловими и не са срещани толкова години.

“Може би, защото те не са крайбрежни видове и обитават дълбоките води на океана, като изключително рядко се доближават до крайбрежията”, казва Константин. Нова Зеландия е насред океана и има много морски организми, които остават непознати за нас.

Източник: nauka.bg