Подготовката за лов има най-различни аспекти, като не се изчерпва с набавянето на подходящото оръжие (или оръжия) и боеприпаси, нито пък с екипирането със специално качествено облекло. Да, без съмнение тези са най-важните направления, в които трябва да осигурим това, което ни трябва, тъй като без него просто няма как да отидем на излет в гората. Освен главните пера за инвестиция, можем да откроим и още редица други детайли, които за някои изглеждат като досадни подробности, но дали е така? Ловните аксесоари може би наистина играят второстепенна роля и все пак имат своето значение.

Какви продукти поставяме в тази категория? Ако отворим каталога на специализираните магазини за ловни аксесоари, ще открием варианти в най-различни посоки. Все пак понятието в най-общ план се отнася за предмети и средства, които са помощни към други такива или имат спомагателна роля в определена дейност. Тук ще откроим някои от важните категории, без да претендираме за абсолютна изчерпателност.

Аксесоари за оръжия

Естествено, започваме от пушката и се замисляме за това, което ни е необходимо, за да я съхраняваме, пренасяме и използваме по най-удобния и сигурен начин. Сред задължителните аксесоари за ловни оръжия трябва да посочим кобурите. Калъфите за ловните пушки на практика са задължителни, за да се пренася по възможно най-безопасния и сигурен начин едно огнестрелно средство.

Също така можем да открием и различни видове поставки и приспособления за оръжията. Някои помагат да се фиксира пушката в определена позиция за по-удобна и сигурна стрелба. Други отново са свързани с прикрепване към друга част от ловната екипировка.

Ловната чанта сама по себе си също е аксесоар, предназначен за пренасяне на други аксесоари. Към допълнителните средства могат да се добавят и матриците, които служат за подготовка на боеприпасите. Да не забравяме и аксесоарите за хладни оръжия. Отново говорим за кобур, в който да поставим на сигурно ножа, който сме взели в гората. Има още стойки, поставки, шурикени като алтернатива на по-популярните хладни оръжия и други.

Аксесоари за обувки

Снабдяването с качествени ловни обувки без съмнение е от ключово значение за нашата сигурност и удобство при излет в гората. Сред тези ловни аксесоари откриваме голямо разнообразие от варианти, като би било лековато да ги определим като маловажни.

Когато сме инвестирали немалко средства в закупуването на ботуши за преследване на дивеч, то със сигурност не искаме да ги похабим или износим твърде бързо. Затова е важно да поддържаме обувките си в добро състояние. Затова помагат особено различните видове импрегниращи продукти. Най-често се предлагат под формата на спрей, като целта им е да защитят ботите или маратонките от ефекта на влагата.

А за да се запази кожата и да изглеждат ловните обувки на ниво, също така в употреба влизат съответните видове бои. Да не забравяме и дезодорантите, чиято цел е да елиминират лошите миризми, които могат да се появят след продължително носене. От време на време може да се наложи да се подменят и връзките. А има и по-рядко използвани аксесоари, каквито са котките например – те се използват в зимни условия при необходимост от пресичане на труднопроходими терени.

Очила и антифони

Има някои елементи от екипировката, които се възприемат като допълнение към основното облекло. Използването на очила и антифони не е задължително, но със сигурност помага. Тези аксесоари не само предпазват зрението и слуха ни от негативните влияния, но и дават възможноста да се подобри успеваемостта по време на лов.

Очилата играят основно защитна роля. Зрителните ни органи са особено чувствителни и могат да пострадат при някои ситуации сред природата, затова е добре да си помислим за тяхното предпазване. Тук не говорим за очилата за нощно виждане, които също могат да се възприемат като вид аксесоар, но са по-скоро средство за подобряване на видимостта в условията на мрак.

Антифоните пък служат да предпазят слуха ни от високи нива на шума. Все пак, при изстрел на пушка звуковата вълна като амплитуда често надхвърля 100 децибела, а продължителното излагане на такива равнища на шума може да е вредно. Изглеждат като слушалки, но всъщност ни служат не да чуваме повече, а да приемаме с ушите си по-притъпен звук от най-големите стойности като ниво.

Примамки

Оправдано ли е да поставяме тези ловни залъгалки в списъка на аксесоарите? До голяма степен – да, тъй като говорим за средства, които не са задължителни, но които ни помагат да подобрим значително своята успеваемост по време на лов. Примамките са различни, но най-общо действат на сетивата на дивеча, било то със звукова, обонятелна или зрителна симулация.

Едва ли можем да кажем за което и да е от изброените неща, че са излишни по време на лов. Да, някои не са задължителни, но тяхното наличие подобрява представянето ни, а освен това спомага и за защита на собственото ни здраве и сигурност. Така че тези тънки подробности не бива да се пренебрегват, макар и често да остават на втори план.