BrownDwarfs

Използвайки телескопа на НАСА Спицър, учени са открили кафяво джудже, което е 50 пъти по-масивно от Юпитер, обикалящо с планета около подобна на Слънцето звезда. Такава слънчева система не е била наблюдавана преди, но според учените подобни системи може да са често срещано явление.

Същият екип учени е открил и второ кафяво джудже, което е само 20 пъти по-масивно от Юпитер. Кафявите Т-джуджета са най-студените звезди. А тази звезда е най-младото Т-джудже, което е било откривано някога. Освен това екипа открил и червено джудже, което не обикаля около друга звезда, а се носи само в пространството.Кафявите джуджета са малки звезди, чиято маса не е достатъчна, за да започне ядрено горене на водород в ядрото им. В резултат на това повърхностната им температура е само 1-2 хиляди градуса, а когато остареят температурата им пада до тази на планетите. За това те са тъмни и много трудни за откриване. Първата такава звезда е била открита преди 10 години.

По-масивното от двете новооткрити джуджета се нарича HD 3651 B и се намира в съзвездието Риби. Обекта се намира в слънчева система, чието слънце е по-малко от нашето и бива обикаляно от доста по-малка от Сатурн планета. Орбитата на планетата е силно елиптична, което караше учените да мислят, че някой друг по-масивен обект придърпва планетата с гравитацията си навън. Това със сигурност е Т-джудже. Това е доказателство, че планетарни слънчеви системи могат да приютяват кафяви джуджета, които да правят орбитите на планетите доста странни.

Орбитата на планетата е подобна на тази на Меркурий, но кафявото джудже обикаля на 10 пъти по-голямо разстояние в сравнение с разстоянието от Плутон до нашето Слънце.

Другото Т-джудже се нарича HN Peg B и е от съзвездието Пегас. Докато повечето кафяви джуджета са на милиарди години, HN Peg B е само на 300 милиона години. Учените определили възрастта му като внимателно изследвали акомпаниращата му звезда. Те се формирали заедно от един газов облак. В системата също има диск от прах и скали, който е бил открит по-рано.