Книги през лятото

Лятото дойде и всички вече гледат да стоят далеч от напечения алфалт на града. Улиците опустяват, а плажовете се пълнят. Ако не сте излезли вече в отпуска, то планирате да излезете.

Именно сега е и идеалното време да се отдадете на книгите, които през годината все отлагате заради ангажименти, или просто искате да почетете нещо леко, приятно и неангажиращо. Ето и пет заглавия, които отговарят на това определение.

„Вино от глухарчета“, Рей Бредбъри

Вино от глухарчета

Рей Бредбъди разказва изключително увлекателно за едно американско градче през лятото и историите на хората в него. Трудно е да се определи дали има главен герой, но не е и нужно. Писателят ни пренася от гледната точка на дете, което иска нови гуменки през трогателната история на възрастна жена и нейната сродна душа, до интересните приказки на ветеран от войната.

Изобщо, тази книга ще пребъде през поколения именно заради ефирния си стил и общочовешки ценности. Отделете й време на плажа.

„Добра година“, Питър Мейл

Добра година

Която и от книгите на Питър Мейл да хванете, все ще се разказва за любов, вино и храна. И повечето са около 100-200 страници, които се четат леко и увлекателно. Най-интересната според мен обаче, е „Добра година“. Още повече, че има и филм с Ръсел Кроу, който е страхотен (и филма, и актьора). Тоест, няма да сбъркате, ако грабнете „Добра година“ за куфара.

„Любимецът на жените“, Себастиен Жапризо

Любимецът на жените

Един майсторски написан роман, който започва с убийство на безлюден плаж и страница след страница става все по-интересен. Много увлекателна кримка, написана с фин хумор, точно по френски. Точно нещо, което да държи интереса ви, докато хващате тен.

„Последна песен“, Никълъс Спаркс

Последна песен

Един списък с плажни четива няма как да мине без „разбирача на женската душа“ Никълъс Спаркс. „Последна песен“ е една приятна история, която завършва със сълзи, но има и романтика, има и море. Но това май важи за почти всичките му романи – като се започне от „Тетрадката“ и се мине през „Писмо в бутилка“. Няма как и да не сте гледали поне един от филмираните му романи, начело с „Последна песен“. Ако ли не – гледайте го, най-малкото за да видите една сладка Майли Сайръс, преди да изперка като певица.

„Онова лято“, Лорън Уилиг

Онова лято

Две преплетени сюжетни линии – едната от наши дни, а другата от средата на XIX век. Обединява ги една тайнствена картина, която е разковничето към разплитане на мистерия в тайнствен замък. Има романтика, разбира се, и една добре написана история. Точно като за лятото.

Автор: Веселина Стефанова
Източник: tazikniga.com