Можете да си купите книги от Amazon, но нищо не може да се сравни с това да отидете в книжарница и да подберете правилното заглавие лично. Ето някои уникални книжарници, толкова прекрасни, колкото са и книгите в тях.

Saraiva Bookstore

Тази книжарница в Рио де Жанейро разполага с лавица от книги под формата на дъга, която се увива около магазина.  Това е част от интериора и книгите не се продават, но на приземния етаж има огромно изобилие, от което да избирате. Въпреки големите размери на книжарницата, създателите й искат да създадат уют и приветливост. Цветът е важна част, а в детският отдел на последния етаж има шарен кът за сядане.

Waanders In de Broeren

Снимка: archdaily.com

Книжарниците могат да бъдат направени във всякакъв тип сгради. Тази се намира североизточно от Амстердам и е разположена в реставрирана катедрала от XV в.  Много от оригиналните елементи на църквата са запазени, включително и огромния орган. ,,Искахме всички подобрения по църквата, които правим, да бъдат с уважение към нея‘‘, разказват архитектите.

La Caverne aux Livres

Снимка: gallifreyan-detective.tumblr.com

Вагоните на извадения от движение пощенски влак в Auvers-Sur-Oise в Париж, Франция са изпълнени с книги. Той може и да изглежда препълнен отвън, но всъщност той е дом на хиляди книги от всички жанрове и епохи.

Book Barge

Снимка: flickr.com

Бившата журналистка Сара Хеншоу не е знаела много за лодките или за притежаването на собствен бизнес, когато отваря Book Barge през 2009 г. Тя купува лодка със заем, даден й от родителите й и я пълни с дарени книги, с които се е сдобила посредством обява във вестник. Днес тази плаваща книжарница продава внимателно подбрани книги, различни от бестселърите. Посетителите могат да я потърсят в Стафордшир, западна Англия.

Livraria da Vila

Снимка: isayweinfeld.com

Ако наистина искате да бъдете заобиколени от книги, помислете за Livraria da Vila. Тя се намира в уникално структурирана сграда  в Сао Пауло и има въртящи се рафтове, които са и витрина. Има голямо пространство за книги от пода до тавана, както и голям кръг в средата на първия етаж, пълен с книги.

Faulkner House

Снимка: faulknerhousebooks.com

Както името подсказва, Уилям Фокнър е обитавал този апартамент в Ню Орлиънс. Въпреки че, той остава тук само за 6 месеца през 1925 г., пространството продължава да бъде изпълнено с литература. Собствениците Джо де Салво и Розмари Джеймс поправят апартамента и го превръщат в книжарница, която съхранява редки първи издания на класики, както и книги от и за Фокнър. Те казват, че духът на писателя все още витае тук и от време на време дава знаци.

Albertine Books

Снимка: facebook.com

Разположена в историческа сграда в Горен Манхатън, тази френско-английска книжарница е проект на френското посолство и е просто очарователна. На горния етаж има красив стенопис, напомнящ на терминал Гранд Сентрал. Фреската е вдъхновена от италианския Ренесанс, където границата между наука и поезия е много тънка.

Bart’s Books

Снимка: flickr.com

За тази книжарница се казва, че съдържа най-голямата частна колекция за продан в страната. Ричард Бартинсдейл отваря магазина в Охай, Калифорния през 60-те, когато частната му колекция придобива огромни размери. Бартинсдейл първоначално използва кутии от кафе вместо регистър и системата му се използва и до днес. С книги, струващи 35 цента е лесно да връщаш ресто.

Brazenhead Books

Книголюбителите в Ню Йорк добре познават книжарница Brazenhead Books, разположена в апартамент с контролиран наем. ,,През някои нощи това е нещо като книжен нощен клуб, а не книжарница‘‘, казва собственикът Майкъл Сайденбърг пред Ню Йорк Таймс. Магазинът наскоро бе принуден да затвори, тъй като наемодателят изгони Сайденбърг, но в момента той търси ново място за колекцията си от книги.

The Spotty Dog Books & Ale

Снимка: thespottydog.com

Позната като бивша пожарна, The Spotty Dog Books & Ale в Хъдсън, Ню Йорк сега е нещо като хибрид и работи като бар-книжарница, което ви позволява да си вземете бира, докато разглеждате рафтовете. Барът се гордее с многото си видове крафт бира, осигурена най-вече от близките пивоварни. Пожарникарите от бившата пожарна понякога посещават мястото и си спомнят за него на по бира.

Libreria Alta Aqua

Снимка: flickr.com

Книжарницата на Високата вода във Венеция е известна със своите необичайни решения за съхранение на книгите. Посетителите могат да се ровят в книгите, разположени във вани, лодки и други необичайни съдове. Тематичната книжарница има дори голяма гондола, която се използва при наводненията в магазина. Името буквално означава книжарница на Високата вода. Това фантастично място вероятно има всяка книга, от която се нуждаете, но хората с алергии трябва да знаят: освен дебел слой прах, има и много котки обикалящи наоколо.