dog_kid_game_happiness

Или как най-добрият приятел на човека премахва стреса при децата.

Може би трудно ще повярвате, че кучето, след което бягате, за да почистите поредната ваза, която е счупило, всъщност е лекарство срещу стрес и тревожност за вашите деца. Този факт потвърдиха учените в свое ново изследване.

Проучване, проведено от Aмериканския център за контрол и превенция на нервните заболявания, включило 643 деца на възраст от 4 до 10 години. То е продължило 18 месеца, в които родителите са били разпитвани за индекса на телесната маса на своите деца, тяхната физическа активност, времето прекарано пред компютъра, както и менталното им състояние. По време на обучението не е открита съществена разлика между индексите на телесната маса, физическата активност, времето пред компютъра или дори физическата активност на децата, които имат куче и тези, които нямат. Не така стои въпросът с нивото на тревожност, което те изпитват. Там се наблюдава значителна разлика. 58% от децата не са имали куче у дома. От тях 12% са показали завишено ниво на стрес и тревожност, според стандартен стрес тест. 21% децата, които нямат куче, са демонстрирали високо ниво на стрес на същия тест.

„Кучетата могат да намалят детската тревожност, както и породения от околните стрес по много причини. С кучето може да се симулира диалог – ефект, който компенсира чувството за самотност в много случаи и прави децата по-социални. Компанията на кучето може да помогне на детето да облекчи тревожността и да подсили връзката между детето и неговия четирикрак приятел”, твърдят учените.

Това проучване е много по-глобално от правените досега предвид броя участници в него. Въпреки това, фактът, че разчита на докладите на родителите, го прави не напълно достоверен. Учените имат нужда от повече време с децата, за да са напълно убедени в резултатите от своите изследвания.

Окситоцин, хормон, който премахва чувството за тревожност, също може да има връзка с резултатите от проучването. Според учените, общуването между хората и кучетата води до повишено ниво на окситоцин и за хората, и за кучетата. Общуването с четирикраките приятели намаля количеството на кортизол и увеличава това на окситоцин, което неминуемо води до намаляване на стреса.

Множеството промени, настъпващи по време на детството, както и начините за намаляване на стреса през тези години, са важна част от проучването. Ивет Брейзър от Meedical News Today отбелязва, че предишни проучвания на деца на 7-8 години са нареждали кучетата над хората като приятели, внасящи комфорт и увереност у децата. Всички проучвания, проведени в САЩ и Австралия, доказват, че има връзка между притежаването на куче и начина, по който детето се развива и живее. Освен това, отглеждането на четирикрак приятел води до по-висока физическа активност – факт, който новото проучване не потвърждава, но и не отхвърля.

Учените възнамеряват да продължат да изследват връзките между домашните любимци и хората, за да разберат каква е причината кучетата да премахват стреса и тревожността при децата. И все пак, ако искате децата да са щастливи и спокойни, подарете куче на своето семейство, за да направите първата стъпка в постигането на хармония и щастие у дома.

Превод: Виктория Симеонова
Източник: www.sciencealert.com