Към Част 1 на 101 удивителни факти за Земята

Към Част 2 на 101 удивителни факти за Земята

67. Кой е най-големият остров на света?

Гренландия заема 840 000 кв. мили (2 176 000 кв.  км). Континентите обикновено се дефинират като земни маси изградени от  скали с ниска плътност, които плуват над разтопения материал под тях.  Гренландия отговаря на това описание, но площта и е едва една трета от  площта на Австралия. Някои учени наричат Гренландия остров, други  твърдят, че е континент.

Australia

68. Къде се намира по-голямата част от вулканите на Земята?

Най-значителната топографска забележителност на  Земята е огромната вулканична планинска верига, която обгръща планетата  под морското равнище, тази верига е дълга на 30 000 мили ( 48 000 км) и  се издига на средно 18 000 фута (5.5 км) над морското дъно. Наречена е  средноокеански хребет и там са разтеглят земните плочи и се появява  новата кора, като има силна вулканична активност. Там са  най-многобройните вулкани на Земята. Разтеглянето обаче води до  стържене, когато тези плочи се удрят в континентите. Резултатът е –  повече вулкани и земетресения в Калифорния и Япония.

69. Кой вулкан е причинил смъртта на най-много хора?

Оценява се, че при изригването на вулкана Тамбора в Индонезия през 1815 г. са загинали 90 000 човека. Повечето от тях  умират от глад след изригването заради повсеместното унищожение на  реколтата, замърсяването на водата и болести.

70. Били ли са разделени при раждането си Земята и Луната?

Не съвсем. Но водещата теория поддържа мнението,  че нашият любим спътник е бил откъснат от Земята скоро след формирането  на Земята. Обект с размерите на Марс се е блъснал в нашата млада планета.  Нападателят е бил унищожен. Нещата са летели навсякъде и много от тях  са влезли в орбита около Земята. Луната е събрана от големите изпарени  останки от сблъсъка, докато Земята е останала до голяма степен  невредима.

71. Колко светкавици в световен мащаб удрят земята за една секунда?

Средно около 100. Това са само тези, които стигат  до земната повърхност. Във всяка една минута по света има над хиляда  гръмотевични бури, причиняващи около 6000 светкавици. Голяма част от  тях са от един до друг облак.

72. Живи ли са реките?

Не и в традиционния смисъл, разбира се. Но като  всички живи създания реките има продължителност на живота. Раждат се,  растат и стареят. Те дори могат да умрат в рамките на геоложката скала.

73. Могат ли астероидите да създадат острови?

Десетилетия наред има спекулации, че удари от  астероиди в древни времена може да са създали горещи точки на  вулканична активност, при които над моретата да са се издигнали планини, които по-рано не са били там. Няма точен отговор на въпроса, но неотдавнашен компютърен модел сочи, че Хаваите може и да са се появили по този начин.

74. Расте ли или намалява щата Луизиана?

Луизиана губи около 30 кв. мили (78 кв. км) от  земята си заради ерозията на бреговете, ураганите и други причини от  природен или човешки характер и нещото наречено спадане, което означава  потъване. Голямата част от Ню Орлиънс всъщност е на 11 фута (3.4 метра)  под морското равнище. Части от Френският квартал (бел. – най-старата и  най-известна част на Ню Орлиънс) са потънали с 2 фута (61 см) за  последните шест десетилетия. Градът е защитен чрез диги, но всички  експерти считат, че силни приливи при директен удар от силен ураган ще  пробият системата и ще залеят по-голямата част от града (бел. това се  случи през 2005 г. при урагана Катрина). През 2000 г. директорът на  Геоложкия топографски институт на САЩ – Чип Гроут каза „С предполагаемите скорост на потъване, загубите на земя и повдигането на  морското равнище Ню Орлиънс най-вероятно ще бъде на ръба на изчезването  след един век“.

75. Колко ще се повиши морското равнище ако се разтопи ледената шапка в Антарктика?

Антарктическата ледена шапка съдържа близо 90% от  леда на света и 70% от прясната вода. Ако се разтопи цялата ледена шапка нивото на водата ще се повиши в близо 220 фута (67 метра) или  височината на 20-етажна сграда. Учените знаят, че има тенденция към  топене. ООН твърди, че при най-лошия сценарий,  в зависимост от това колко ще се повиши температурата в глобален мащаб,  моретата може да се издигнат с три фута (0.91 метра) към 2100 г.

77. Ледът минерал ли е?

Да, ледът е минерал и е формално описан в Минераложката система на Дейна.

77. Кой е най-мекият минерал?

Талкът е най-мекият минерал. От него обикновено се прави талк на прах.

78. Кой е най-твърдият минерал?

Този, който e емоционално безполезен след развод, но все пак запазва високата си парична стойност.

79. Как се правят цветовете при фойерверките?

Цветовете се осигуряват от земните минерали. Стронцият придава тъмно червен цвят, медта – син, натрия – жълт,  железните стружки и дървените въглища създават златните искри. Ярките проблясъци и силните гърмежи се дължат на алуминиевата пудра.

80. Земята ли има най-лошият климат в слънчевата система?

Точно в момента това е най-лошият, на който са изложени повечето човешки същества, които познавам. Но има много по-сурови климатични условия на другите места. Марс може да подкара ураганни бури четири пъти по-големи от Тексас. Пясъчните бури на червената планета могат да затъмнят цялата планета! Юпитер има ураган с площ два пъти по-голяма от цялата планета и продължил най-малко три века (друга буря на Юпитер е дори по-голяма). Венера е като ад, а на Плутон е обичайно  да е по-студено отколкото на най-студеното място на Земята (въпреки, че  положението може да се промени и Плутон да се превърне в последния оазис на живота).

 81. Къде са най-високите приливи?

В Бърнткоут Хед, Басейна Минас – част от залива  Фънди в Нова Скотия, Канада приливите достигат 38.4 фута или 11.7  метра. (бел. – други източници сочат, че приливите достигат 18 метра).  Заливът е с форма на комин – дъното се издига нагоре по протежение на  тесния залив. В резултат се получава феномена „приливен бор“. Тези  приливни борове в залива Фънди се придвижват нагоре по реката със  скорост 8 мили в час (13 км/ч) и достигат височина над 3 фута (0.91 м).  .

82. Къде се намира единствения в света екваториален ледник?

На върха Котопакси в Еквадор е единствения ледник на екватора.

83. Кое е най-голямот езеро в Северна Америка?

Горно езеро.

84. Кой е най-смъртоносният ураган ударил САЩ?

Ураган от 4-та категория удря Галвестън Тексас  през 1900 г. и причинява смъртта на над 6000 човека. Следващият по брой жертви е урагана ударил флорида през 1928 г. и причинил смъртта на близо 1900 човека.

85. Коя е най-дъгата планина на Земята?

Средноатлантическия хребет, който разделя целия атлантик от север на юг. Исландия е едно от местата където тази  подводна планинска верига се издига над морското равнище.

86. Колко злато е открито в света до днес?

Над 193 000 тона (425 милиона фунта). Ако  съберете цялото количество ще направите 7-етажна сграда с фомра на куб,  която може би ще прилича на някоя от сградите на Доналд Тръмп. Но  първо трябва да намерите всички пръстени паднали в канала.

gold-gallery-300

87. Кои са двете държави най-големи производители на злато?

Република Южна Африка произвежда 5 300 тона за година, а САЩ – над 3 200 тона.

88. Кое северноамериканско растение може да живее хиляди години?

Креозотовият храст (известен още като тризъба  ларея), който расте в пустините Мохаве, Сонора и Чиуауа, по данни от радиовъглеродното датиране живее от времето на раждането на Христос. Учените твърдят, че някои от тези растения могат да оцелеят 10 000  години. Само ако можеха да говорят.

89. Колко вода се използва в света средно за ден?

Около 400 милиарда галона (1514 милиарда литра).

90. Сатурн ли е единствената планета с пръстени?

Сатурн има най-видимите пръстени. Но и Юпитер, и Нептун имат фини пръстени. И дори Земята може някога да е имала пръстени, резултат от преминаването на твърди космически скали.

91. Кой е най-високият, най-сух и най-студен континент на Земята?

Това е Антарктида.

92. На каква дълбочина са повечето земетресения?

Повечето са на по-малко от 50 мили (80 км) от  повърхността. Тези, които са по-близо до повърхността имат по-голям потенциал да причинят щети, но разрушенията причинени от трусовете  зависят в голяма степен и от състоянието на скалите и почвата, както и  от използваните техники при строителството.

93. Къде са най-старите скали открити на Земята?

Тъй като океанското дъно постоянно се регенерира при движението на континенталните плочи, най-старите скали на океанското дъно са на по-малко от 300 милиона години. В противовес – най-старите континентални скали са на 4.5 милиарда години.

94.Какъв процент от прясната вода на света е в ледниците?

Около 70 процента. И ако трябва да я смените цялата ще са Ви необходими валежите по цялото земно кълбо за период от  60 години, а след това и да намерите начин да замразите толкова много вода.

95. Кое е най-голямото алпийско езеро в Северна Америка?

Езерото Тахо на границата между Калифорния и  Невада има площ от 105 000 акра (близо 425 кв. км), съдържа 39 трилиона галона вода, (147.6 куб. км) и има дълбочина почти 1600 фута (488 м).

96. Винаги ли е имало континенти?

Не и каквито ги познаваме днес. Много учени  считат, че в началото Земята е била един съвсем сух огромен континент. Водата е дошла с кометите и са се появили океаните. Много по-късно всички земни маси са се натрупали в един свръхконтинент наречен Пангея. Той е започнал да се разделя преди около 225 милиона години и се е разделил на континентите такива, каквито ги познаваме днес.

97. Колко вулканична пепел се изхвърля за един ден?

Мога да дам пример. По време на 9-часовия период  на най-голямата си активност на 18 май 1980 г. вр. Сейнт Хелънс изхвърля над 540 милиона тона пепел на площ от 22 000 кв. мили (56 980 кв. км). Това е най-разрушителното изригване в САЩ. Загиват 57 човека, включително д-р Дейвид Джонстън (от Геоложкия топологически институт на САЩ), който е бил на място за наблюдение на 5 мили (8 км) от вулкана.  Щетите от изригването, потоците кал, свлачищата и падащите от небето предмети се оценяват на 1 милиард долара.

98. Какво е фелдшпат?

По-добър въпрос е „кой освен геолог може да харесва фелдшпата?“ Това е най-разпространения минерал в земната кора.  Но не мога да открия нищо за него, което да е нужно да знаят повечето от нас.

99. Кои са най-крайните точки на САЩ?

Този въпрос е малко лукав и има три-четири  изненадващи отговора. Най-западната точка съвсем на място е наречена  West Point of Amatignak Island, (Уест Поинт ъв Аматигнак айлънд – Западната точка на остров Аматигнак) – в Аляска. Най-северната е отново в Аляска – Point Barrow (Поинт Бароу). Най-южната е южният бряг на  Хаваите. Най-източната – е, преположете – Pochnoi Point (Почной Поинт)  в  Semisopochnoi (Семисопочной), Аляска. Ъъъ? Погледнете картата на света. Крайчето на Алеутските острови лежи на изток от линията на  180-градусовия меридиан – международната линия на смяна на датата и  поставя Почной Поинт с малко, но официално в Източното полукълбо.

100. Ако поставите Земята, Луната и Марс една в друга като матрьошки, в какъв ред ще бъдат те?

Марс ще бъде в Земята, а Луната ще се помести вътре в Марс. Земята е почти два пъти по-голяма от Марс, който пък е около 2 пъти по-голям от Луната.

earth moon mars size comparison

101. Земята ще бъде ли тук вечно?

Астрономите знаят, че през следващите няколко  милиарда години Слънцето ще набъбне толкова, че ще обхване Земята. Ако  още сме тук, навярно ще се изпържим, а планетата ще се изпари. Има шанс обаче, промяната в масата на Слънцето да накара Земята да се премести в по-далечна и по-приятна орбита. Едно математическо изчисление показва, че теоретично е възможно хората да организират такова преместване преди да е станало твърде късно.