1. Кое е най-горещото място на Земята?

Грешите, ако смятате, че е  Мъртвата долина в Калифорния. Това е  вярно за повечето дни през годината. Но в Ел Азизия, Либия е измерена  рекордната температура от 57.8 градуса по Целзий на 13 септември 1922 г – най-високата температура, измервана някога. В Мъртвата долина най-високата достигната температура е 56.7 градуса по Целзий на 10 юли  1913 г.

El-Aziziyah_Libya
Ел Азизия, Либия

2. А най-студеното място?

Далече, далече, най-ниската температура измерена някога на Земята е  -129 градуса по Фаренхайт (-89 градуса по Целзий) на станцията Восток, Антарктика на 21 юли 1983 г.

3. Какво причинява гръмотевиците?

Ако мислите „светкавицата“ – тогава шапки долу за Вас. Но аз си  миясля за един отговор, който хвърля повече светлина по въпроса. Въздухът около светкавицата е загрят до изключително висока температура – около 5 пъти температурата на повърхността на слънцето. Това внезапно  нагряване кара въздухът да се разширява със скорост по-голяма от тази  на звука, това компресира въздуха и е причина за ударната вълна, която  ние чуваме като гръмотевица.

4. Могат ли камъните да потекат?

При изригване на вулкан, силното отделяне на газ от лавата образува  пенести камъни наречени „пемза“, в които има газови балончета. Геолозите твърдят, че някои от тях могат да потекат. Не съм виждал  никога такова нещо и съм благодарен за това.

5. Растат ли камъните?

Да, но да се наблюдава този процес е по-безинтересно отколкото да се  наблюдава съхненето на боя. Скалите нарични желязно-манганови кори растат под моретата. Тези кори бавно утаяват материал от водата, като  нарастват с около 1 милиметър за един милион години. Ноктите на  пръстите на ръцете Ви растат с един милиметър за две седмици.

6. Колко космически прах пада на Земята за една година?

Оценките варират, но Геоложкият топографски институт на САЩ твърди,  че най-малко 1000 милиона грама или 1000 тона навлизат в атмосферата  всяка година и достигат до земната повърхност. Група учени твърдят, че от космоса падат и микроби и че извънземнитее организми са причина за  грипните епидемии. Няма доказателство за това и аз не спирам да дишам.

7. Колко далеч се носи с вятъра обикновения прах?

Изследване от 1999 г. показва, че прах от Африка е достигнал  Флорида, САЩ  и е допринесъл щатът да надхвърли лимита за качество на въздуха установен от Агенцията за защита на околната среда. Прахът е  отвян от силни ветрове в Африка и е понесен на височина от повече от 20  000 фута (6 100 метра), където е прехванат от пасатите и пренесен през океана. Прах от Китай също достига до Северна Америка.

8. Къде е най-високия водопад в света?

Водата на водопада Анхел във Венецуела пада от височина 3 212 фута (979 метра).

 

9. Кои два големи американски града e предопределено да се слеят?

Разломът Сан Андреас, с разположение север-юг се плъзга със скорост  от около 2 инча (5 сантиметра) в година и по тази причина Лос Анджелис  се придвижва към Сан Франциско. Учените предричат, че Л.А. ще стане предградие на Сан Франциско след около 15 милиона години.

10. Земята сфера ли е?

Тъй като планетата се върти и е по-гъвкава  отколкото може да си представите, тя е изпъкнала около екватора и формата и наподобява тиква. Изпъкналостта е намалявала с вековете, но неотдавнашни проучвания сочат, че внезапно е започнала да се увеличава. За причина за увеличаването на размерите при екватора се сочи  ускореното топене на ледниците.

11. Колко би тежал 100 килограмов човек на Марс?

Гравитацията на Марс е 38 процента от тази на  морското равнище на Земята. Така, че 100-килограмов човек ще тежи 38 кг на Марс. Според настоящите планове на НАСА обаче ще минат десетилетия докато това предположение бъде доказано чрез наблюдение.

12. Колко продължава марсианската година?

Тя е дълга една година, ако сте от Марс. За  земяните е близо два пъти по-дълга. На червената планета са и нужни 687  дни за да се завърти около Слънцето, сравнени със 365 дни необходими на Земята. Така, че календарите на Марс имат 687 дни. Ако Ви попадне такъв, моля изпратете ми го. Любопитен съм да видя как са се справили с  месеците, при положение, че имат две луни.

13. Колко средно продължава един марсиански ден?

Масрианците могат да спят (или да работят)  половин час повече в сравнение с нас. Дните на Марс продължават 24 часа  и 37 минути, а на Земята са 23 часа и 56 минути. Денят на планетите в нашата Слънчева система се определя от това за колко време планетата се завърта около оста си карайки Слънцето да изгрява сутрин и да залязва  вечер.

14. Кой е най-големия вулкан?

Вулканът Мауна Лоа на Хаваите е рекордьорът на Земята. Той се издига на повече от 50 000 фута (9.5 мили или 15.2  километра) над основата си, която е под морската повърхност. Но всичко това е сред второкласните вулкани. Планината и вулкан Олимп на Марс се издига на 16 мили (26 километра) в марсианското небе. Основата й би покрила почти целия щат Аризона.

15. Кое е земетресението причинило най-много човешки жертви?

Най-смъртоносното земетресение е било през 1557  г. в централен Китай. Пострадал е регион, където повечето хора са живеели в пещери издълбани в меки скали. Жилищата се срутват, жертвите  са около 830 00 човека. През 1976 г. друг убийствен трус удря Таншан,  Китай. Загиват над 250 000 човека.

16. Кое е най-силното земетресение в наше време?

През 1960 г. земетресение с епицентър чилийското  крайбрежие има магнитуд от 9.6 и прави разлом дълъг повече от 1000 мили (1600 км). Ако такова земетресение удари голям град то ще бъде сериозно предизвикателство за издържливостта на сградите.

17. Кое земетресение е било по-катастрофално – в Кобе, Япония или в Нортридж, Калифорния, САЩ?

Земетресението в Нортридж от 1994 г. има магнитуд 6.7 и е причинило смъртта на 60 човека, 9000 са били ранени а  материалните щети са за повече от 40 милиарда долара. Земетресението в Кобе от 1995 г. има магнитуд 6.8 и е причинило смъртта на 5530 човека,  ранените са 37000, а щетите – над 100 милиарда долара.

18. Колко е далеч центъра на Земята?

Разстоянието от повърхността на Земята до центъра  и е около 3700 мили (5955 км). По-голямата част от Земята е течна. Твърдата покривка на планетата е с дебелина само 41 мили (66 км) –  по-тънка от кората на ябълка, ако съпоставим размерите.

19. Коя е най-високата планина?

Алпинистите дръзнали да изкачат връх Еверест в Хималаите достигат 29028 фута (близо 9 км) над морското равнище.

20. Луната винаги ли е била толкова близо?

Тя е била много по-близо! Преди милиард години луната е била по-близо до Земята, като са и били нужни 20 дни за да ни  обиколи и толкова е бил един месец. Един ден на Земята тогава е продължавал само 18 часа. Луната продължава да се отдалечава от нас – с  около 1.6 инча (4 см) на година. В същото време въртенето на Земята се  забавя и удължава продължителността на дните. В далечното бъдеще денят  ще продължава 960 часа.

21. Къде се намира най-ниското място на сушата?

Заливът на Мъртво море в Близкия изток е на около 1300 фута (400 метра) под морското равнище. Далеч назад е Бед уотър  (Лошата вода) в Дед вали (Долината на смъртта) в Калифорния, заемаща второто място със своите едва 282 фута (86 метра) под морското  равнище.

22. Как вървят нещата в Калифорния, тя вече не потъва, нали?

Всъщност част от нея все още потъва и това е  толкова интересно, че мушнах в списъка този не-въпрос. Изпомпването на  естествените подземни водни резервоари в Калифорния причинява  потъването и с 4 инча (11 см) за година на някои места. Водопроводите и  канализацията скоро ще бъдат застрашени.

23. Коя е най-дългата река?

Нил в Африка има дължина от 4 160 мили (6 695 км).

24. Кой американски щат е най-предразположен към земетресения?

В Аляска има земетресения с магнитуд 7 почти  всяка година, а с 8 или повече – средно на 14 години. Във Флорида и Северна Дакота има най-малко на брой земетресения в САЩ – по-малко даже  и от Ню Йорк.

25. Кое е най-сухото място на Земята?

Мястото наречено Арика в Чили получава едва 0.76  мм дъжд за година. При такиви валежи би ви отнело един век за да  напълните чаша за кафе.

26. Каква е причината за свлачищата?

Силните валежи в рамките на кратък период могат  да стана причина за появата на плитки потоци от кал и отломки.  По-малки, но постоянни валежи за дълъг период от време могат да станат  причина за по-дълбоки и по-бавни свлачища. Освен това различните  материали имат различно поведение. Всяка година в САЩ свлачища  сричиняват щети за 2 милиарда долара. В рекордната буря в Сан Франциско  през януари 1982 г. се появиха около 18000 такива потока само за една  нощ! Щетите бяха за над 66 милиона долара, а 25 човека загинаха.

27. Колко бързо може да тече калта?

Тези потоци са като лавини от кал и скоростта може да достигне над 100 мили в час (160 км/ч).

28. Нещата във вътрешността на Земята течни ли са?

Можете да се обзаложите на това. През 1999 г.  учените откриха, че разтопеният материал в земното ядро и около него се  движи със вихрообразни движения, чиято динамика е подобна на торнадо и  урагани. А както ще научите четейки по-нататък, ядрото на нашата  планета се движи и по други странни начини.

29. Кое е най-влажното място на Земята?

Льоро, Колумбия – годишните валежи са 523.6 инча (13.3 метра). Това е около 10 пъти повече от сравнително влажните  големи градове в Европа или САЩ.

30. Има ли Земята фази, както Луната?

От Марс Земята ще бъде видяна да преминава през  обособени фази (както ние виждаме фазите на Венера). Земята е от  вътрешната страна на орбитата на Марс и при въртенето около слънцето  слънчевата светлина попада на нашата планета под различни ъгли в  продължение на една година. Земните фази могат да бъдат видяни на неотдавнашните фотографии направени от Mars Global Surveyor и европейската Mars Express.

31. Кой е най-големият каньон?

Гранд Каньон е обявен за най-голямата система каньони. Главният дял е дълъг 277 мили  (446 км). Но нека сравним. Долината Маринър на Марс се простира на  около 3 000 мили (4 800 км). Ако я разположим върху картата на САЩ тя  ще се разпорестре от Ню Йорк до Лос Анджелис. На места този огромен  белег върху марсианската повърхност е дълбок 5 мили (8 км).

grand-kanion-kanyon-arizona-zalez
Гранд Каньон

32. Кой е най-дълбокият каньон в САЩ?

През вековете Снейк ривър (Змийската река) е  издълбала Хел кениън (Адския каньон) по границата между Орегон и  Айдахо. Дълбочината му е над 8 000 фута (над 2.4 км). За сравнение  Гранд каньон е дълбок по-малко от 6 000 фута (над 1.8 км).

Продължи към Част 2: https://www.chitatel.net/facts-about-the-earth-part-2/

Продължи към Част 3: https://www.chitatel.net/facts-about-the-earth-part-3/