Към Част 1 на 101 удивителни факти за Земята

33. Земята ли е най-голямата планета изградена от скали в Слънчевата система?

Земята е съвсем малко по-голяма от Венера.  Екваториалният диаметър на Земята е 7 926 мили (12 756 км). Този на  Венера – 7 521 мили (12 104 км). Другите планети със скален състав –  Меркурий и Марс за доста по-малки. На Плутон също има скали, но той е по-малък и не е планета. (бел. – По класификацията на Световният  астрономически съюз от 2006 г. Плутон е планета-джудже. Засега се счита, че Харон е неговият най-голям спътник, но се очаква решение, че  системата Плутон-Харон е двойна планета джудже. През 2005 г. са открити  други два спътника на Плутон – Никс и Хидра).

34. За колко вулкана на земята се знае, че са изригнали?

На сушата са известни около 540 вулкана. Никой не знае колко подводни вулкана са изригнали досега.

wpid-Uchenyie-Yelloustounskiy-vulkan-gotov-k-ocherednomu-izverjeniyu-0

35. Въздухът предимно кислород ли е?

Всъщност атмосферата на Земята е около 78% азот.  По-голямата част от останалото е кислород (почти 21%), и малки количества други неща.

36.Кой е най-високият водопад в САЩ?

Водопадът Йосемити в Калифорния – 2 425 фута (739 метра).

37. Какъв процент от световната вода е в океаните?

Около 97 процента. Океаните заемат около две  трети от земната повърхност, което означава, че ако астероид удари  Земята има доста голям шанс да цопне във водата.

38. Кои две пространства на сушата съдържат огромната част от прясната вода на Земята?

Близо 70% от прясната вода на Земята е в ледените шапки в Антарктика и Гренландия. Прясната вода в атмосферата, потоците,  езерата и подпочвените води е едва 1 процент.

39. Кой е най-големият от земните океани?

Тихият океан покрива 64 милиона кв. мили (165  милиона кв. км). Той е повече от два пъти по-голям от Атлантическия, а средната му дълбочина е 2.4 мили (3.9 км).

40. Защо на Земята има по-малко кратери отколкото на „сипаничавата“ Луна?

Земята е по-активна, както геоложки, така и  по-отношение на климата. Голяма част от геоложката история на нашата  планета отдавна е нагъната обратно вътре. Части са се излели отново  през вулканите, но изследванията все още са трудни. Дори съвсем  скорошните доказателства налични на повърхността – кратерите са може би  на милиони години, покрити с растителност, изложени на вятър и дъжд и  изменяни от земетресения и свлачища. Луната, от друга страна, е  геоложки спокойна и почти няма атмосфера, кратерите разказват историята  за катастрофически сблъсъци от преди милиарди години, някой от  най-старите скали на Земята може би чакат да бъдат открити на Луната,  след като пред милиарди години са били изпратени там от астероидите,  които са удряли и двете тела.

41. Къде е най-ниската суша на Земята?

Заливът на Мъртво море, разположен между Израел и Йордания е на 1 292 фута (394 метра) под морското равнище.

42. Кое е най-голямото езеро в света?

И по площ, и по обем това е Каспийско море, разположено между югоизточна Европа и западна Азия.

43. Къде на Земята е имало най-много земетресения и изригвания на вулкани?

Голямата част се случва по границите на около  дузината тектонични плочи, които повече или по-малко се движат по  повърхността на Земята. Една от най-активните зони, където  земетресенията и изригванията са често явление е около масивната  Тихоокеанска плоча – и тази зона е наричана Тихоокеански огнен пръстен.  Тази зона поражда трусовете и изригванията от Япония през Аляска до  Южна Америка.

44. Колко е горещо във вътрешността на планетите?

Температурата на Земята се увеличава с около 36 градуса по Фаренхайт (20 градуса по Целзий) на всеки километър. Счита  се, че близо до центъра температурата е най-малко 7000 градуса по Фаренхайт (3870 градуса по Целзий).

45. Кои са трите държави, където има най-много вулкани, за които има сведения, че са били действащи?

Тези три държави в низходящ ред на активните вулкани са Индонезия, Япония и САЩ.

46. Колко хора по света са изложени на риск от вулканите?

По данни на Геоложкия топографски институт на САЩ  от 2000 г. на осезаем риск от вулкани са изложени най-малко 500 милиона  души. Това  е сравнимо с цялото население на света в началото на 17-ти  век!

47. Кой от следните източници съдържа най-голям обем от прясна вода в световен мащаб – езерата, потоците или подпочвените води?

Подпочвените води са с 30 пъти по-голям обем от  всички сладководни езера и над 3000 пъти от този на потоците и реките.  Подпочвените води са складирани в естествени поздемни зони, в които  водата тече сред и през скали и други материали.

48. Кое земетресение е по-голямо – в Сан Франциско от 1906 г. или от 1964 г. в Анкъридж, Аляска?

Земетресението в Анкъридж е било с магнитуд 9.2,  а това в Сан Франциско – със 7.8. Тази разлика означава, че енергията  на земетресението от 1964 г. е била със 125 пъти по-голяма от тази на  земетресението от 1906 г. и затова земетресението в Анкъридж е било  усетено на площ от близо 500 000 кв. мили (1 295 000 кв. км).

49. Кое земетресение е причинили повече човешки жертви и  материални щети – в Сан Франциско от 1906 г. или от 1964 г. в Анкъридж,  Аляска?

Земетресението в Сан Франциско – тогава жертвите  са 700, а в Анкъридж – 114. Щетите в Сан Франциско също са били  относително по-големи заради пожарите, които са унищожили по-голяма  част от дървените сгради.

50. Твърдо ли е ядрото на Земята?

Смята се, че вътрешната част на ядрото е твърда, но външната част е разтопена. Никога не сме били там, така че  учените не са сигурни за точния състав. Радикална идея в стил Холивуд  бе предложена наскоро – да се направи дупка в планетата ни и да се  изпрати сонда за да получим повече информация. Интересна информация  получена наскоро е, че ядрото на Марс също може би подобно на каша. Учените откриха това, след като изучаваха приливите на Марс.

dunyanin-yapisi

51. Цялата земя ли се върти с еднаква скорост?

Твърдата част от ядрото – желязна маса с размери  сравними с размерите на Луната, се върти по-бързо от външната част на  ядрото, която е течна. Изследване от 1996 г. показва, че през  предходния век поради по-голямата скорост вътрешната част на ядрото се  е завъртяла на четвърт оборот спрямо планетата. Така, че вътрешната  част на ядрото прави цяло завъртане повече спрямо останалата част от  Земята за 400 години. Огромното налягане запазва вътрешната част твърда.

52. Колко човека са убити от вулкани през последните 500 години?

Най-малко 300 000 хиляди. Между 1980 г. и 1990 г. вулканичната активност е причинила смъртта на най-малко 26 000 човека.

53. Каква част от повърхността на Земята се състои от вулканични скали?

Учените оценяват, че три четвърти от повърхността  на Земята е от вулканичен произход – скали изхвърлени от вулканите или  разтопени скали охладени под земята и после излезли на повърхността.  По-голямата част от вулканичните скали са открити на морското дъно.

54. Може ли земетресение да причини цунами?

Ако земетресението е под океанската повърхност –  да. Близо до епицентъра, дъното се издига и спада, бутайки водата над  себе си нагоре-надолу. Това движение създава вълна, която се придвижва  във всички посоки. Цунамито може да бъде значително, но да остане  сравнително ниско в дълбоките води. При приближаване към брега то се  издига и на височина може да достигне до тази на високи сгради.  Цунамито от 1964 г. е започнало в Аляска и заляло малкият град Кресент  Сити в северната част на Калифорния, като е пренесло железопътни вагони  през няколко квартала и е причинило смъртта на няколко човека.  Астероидите също могат да причинят цунами.

55. Всички цунамита ли имат високи вълни при достигането си на брега?

Не, за разлика от всички артистични образи на  цунамита, повечето от тях не стигат до гигантски вълни. Даже повечето  цунамита стигат брега по-скоро като силни и бързи приливи. Водата обаче  може да се издигне на по-високо, отколкото някой някога я е виждал по  съответните места.

56. Каква част от земната повърхност е пустиня?

Около една трета.

El-Aziziyah_Libya

57. Кое е най-дълбокото място в океана?

Най-голямата дълбочина, която е най-известна е 36  198 фута (6.9 мили или 11 км) в Марианската падина в Тихия океан, близо  до Япония.

58. Каква е скоростта на най-бързият вятър на повърхността, който е наблюдаван някога? 

Общоприето е, че най-бързият „обикновен“ вятър е  със скорост 231 мили/час (372 км/ч) и е отчетен на връх Вашингтон, Ню  Хемпшир на 12 април 1934 г. Но по време на торнадото в Оклахома през  май 1999 г. изследователите са измерили скорост на вятъра 318 мили/час  (513 км/ч). За сравнение на Нептун ветровете достигат скорост от 900  мили/час (1448 км/ч).

59. Колко прясна вода има на вътре в Земята?

Повече от два милиона кубични мили (8.3 милиона  кубични км) се намират под земната повърхност, близо половината от тях  са по-малко от половин миля (805 метра) от повърността. Оказва се, че  на Марс също има вода близо до повърхността си, но е установено, че тя  е заклещена от лед, никой не се наема да предположи колко вода може да  има там.

60. На колко години е Земята?

Нашата планета е на повече от 4.5 милиарда  години. Съвсем малко по-млада от Слънцето. Последните доказателства  сочат, че Земята се е формирала много по-рано, отколкото се считаше  преди, и това е станало около 10 милиона години след раждането на  Слънцето, звездно събитие определяно като състояло се преди 4.6  милиарда години.

61. Коя е най-голямата пустиня в света?

Пустинята Сахара в северна Африка е с 23 пъти по-голяма площ от пустинята Мохаве в южна Калифорния.

62. Коя планета има повече луни – Земята или Марс?

Марс има два спътника – Фобос и Деймос. Земята има само един естествен спътник – Луната. Външните планети имат много луни, повечето от тях открити наскоро и  това води до вероятността някой ден на учените да се наложи да предефинират какво се счита за луна.

63. Кое е най-дълбокото езеро в света?

Езерото Байкал в централната част на южен Сибир  има дълбочина 5 712 фута (1.7 км). То е на възраст около 20 милиона  години и съдържа 20% от световните запаси на прясна вода в течно  състояние.

64. Какъв е произхода на думата „вулкан“?

Тя произлиза от Вулкан – римският бог на огъня.

wpid-Uchenyie-Yelloustounskiy-vulkan-gotov-k-ocherednomu-izverjeniyu-0

65. Колко на брой са известните минерали?

Броят им грубо е 4000, въпреки, че едва 200 са от  съществено значение. Приблизително 50-100 нови минерала се описват  всяка година.

66. Какво е общото количество вода на света?

Общото количество е 326 милиона кубични мили (1 358 милиона куб. км)

Продължи към Част 3: https://www.chitatel.net/facts-about-the-earth-part-3/