JesuitinasЕдна от версиите на печата на ордена. „IHS“ са първите три букви от IHΣOYΣ, името на Исус на гръцки. По-късно биват разтълкувани и като Iesus Homini Salvator, „Исус, човешкият спасител“, или Iesum Habemus Socium, „Имаме Исус за другар“ (латински)

Йезуити

Обществото на Исус е основано през 1534 г. от Игнаций Лойола (1491-1556), бивш войник, и трима последователи – испанец, французин и португалец. Целта е да подпомогнат посещенията на светите места и посвещаване в правата вяра на езичниците. Техните намерения са осуетени от война между християни и Турция. Те разширяват обсега на задачите и включват образователни и монашески институции. Техният нов устав е утвърден от папата през 1540 г. Обществото на Исус (йезуитите) се отличава от останалите ордени със своето честолюбие, превъзходни познания и мисионерство. Този орден привлича нашето внимание с постиженията на своите членове: използването на слайд-проектора, изобретяване на първия модел на автомобил и парната лодка, използване на константи при метричната система.

Aвгустинци

Орденът на Августинците е основан в Северна Африка малко преди смъртта на Свети Августин (354 -430). Благочестиви отшелници, те избират да живеят по правилата на Свети Августин – отказване от частната собственост и придържане към недопускащ отклонения жизнен път. След като вандалите нахлуват в Северна Африка, Орденът се разпространява на север. Августински монаси, имигранти, строят манастири в Северна Италия. Един августински монах, Грегор Мендел, открива и доказва законите за наследствеността.

Бенедиктинци

Бенедикт от Нурсия (480 – 543) е идейният подбудител на монашеството в страните с католическа вяра. Абатството в Монте Касино (Италия), построено от него през 529 г., е смятано са първия бенедиктински манастир независимо от факта, че Бенедикт строи манастири в Италия от началото на 490 г. Предимството си Монте Касино получава, защото е било резиденция на Бенедикт. Там той издава своите „манастирски правила“ – знаменитите инструкции, според които западноевропейските монаси ще живеят през следващите столетия. Правилата съдържат разрешение за ежедневно приемане на алкохол. На това дължим някои от най-оригиналните неща. които модерният свят получава в наследство от манастирите – бенедиктинския ликьор и шампанското.

Картузианци

Орденът на картузианците е основан през 1086 г. в Шартрьоз (на латински Cartusia, недалеч от Гренобъл във Франция. Основател е германският монах Бруно (1057 – 1101). Това, за което се следи с най-голяма строгост, е вменената в дълг самота на монасите – те се виждат помежду си само в неделя или при особени случай. През 200 картузеанци, хванати за ръце и подредени в кръг, е осъществен първият електрически пренос на голямо разстояние. Орденът дължи славата си не само на този факт. Там е създаден и знаменитият ликьор „Шартрьоз“, донесъл пари на ордена.

Секти и църкви: https://www.chitatel.net/sekti-i-tsarkvi/