boblingen-zeppelin

Цепелинът е вид твърд дирижабъл, създаден от германския граф Фердинанд фон Цепелин в началото на ХХ век. Той се основава на дизайн от 1874 г. и подробен през 1893 г. Неговите планове са били разгледани от комисия през 1894 г.и патентовани в САЩ на 14 март 1899 г.

Поради удачния дизайн на граф фон Цепелин, терминът „цепелин” става синоним на „дирижабъл”. Цепелини са използвани от немската авиокомпания Deutsche Luftschiffahrts-AG (DELAG). DELAG, първата комерсиална авиокомпания, която е обслужвалa редовните полети преди Втората световна война. След избухването на войната германските военни широко използват цепелините като разузнавателно средство или за бомбардировка на вражеските позиции.

Поражението на Германия през 1918 г. спира временно бизнеса с дирижабли. Но под ръководството на Хуго Eкенер, наследник на починалия граф Цепелин, гражданските цепелини стават популярни през 1920 г. Техният разцвет е през 1930 г., когато дирижаблите LZ 127 Graf Zeppelin и LZ 129 Hindenburg са експлоатирани за редовни полети от Германия до САЩ и Бразилия.

Crash_Zeppelin_LZ18
Върхът на небостъргача Емпайър Стейт Билдинг първоначално е бил предназначени да служи като терминал за дирижаблите, цепелините и други въздушни кораби. Бедствията, застигнали дирижабъла „Акрон” и цепелина „Хинденбург” през 1937 г., ускоряват залеза на тези интересни летателни средства.

Най-важната особеност на дизайна на цепелините е твърдият скелет от метални сплави, изработени от пръстени и надлъжни греди. Предимството на този проект е, че самолетът може да бъде много по-голям от другите дирижабли. Това предимство дава възможност на  цепелините да имат няколко балона (клетки/кутии) с газ, да вдигат значително по-тежки товари и да бъдат оборудвани с повече и по-мощни двигатели.

LZ127_ZeppelinОсновната форма на първия цепелин е дълъг цилиндър със заострени краища и няколко  самолетни перки. По време на Първата световна война, в резултат на подобрения от конкурентната фирма Schütte-Lanz Luftschiffbau, дизайнът е променен към по-познатата опростена форма. В рамките на външната обвивка няколко отделни балона, съдържат по-лек от въздуха газ (водород или хелий). За направата на „балони” са използвани кравешки дебели черва. За балона на един цепелин са били използвани червата на 200 000 крави.

Предната тяга е била предоставена от няколко двигателя с вътрешно горене, монтирани в отделен отсек, свързан със скелета. В дирижабъла R101 са използвани дизелови двигатели.

graf-zeppelin-los-angele004a
Цепелинът „Граф Цепелин” е имал двигатели с искрово запалване, но работещи с природен газ, наречен Blaugas (син газ), който се е съхранявал в компресирано състояние. Той е подобение на пропана.

Цепелини били управлявани и чрез регулиране на тягата с помощта на двигатели, разположени и в задната им част.

Сравнително малкото отделение за екипажа и пътниците се намира в долната част на рамката, но в големите цепелини това не е единствената обитаема площ.

Ето списък на всички цепелини:
List_of_Zeppelins
Изображение: welweb.org
По материали от:
wikipedia.org
uni-konstanz.de