Venice

Водата която тече през известните Венециански канали, с всяка изминала година се плиска в сградите все повече и повече, и това не е само заради повишаващото се равнище на водата. Въпреки че предишни проучвания показваха, че Венеция се е стабилизирала, нови измервания сочат, че историческия град продължава бавно да потъва и дори да се накланя леко на изток.

„Изглежда че Венеция продължава да спада, с по 2мм на година“ – казва Ъехуда Бок, изследовател геодезист от Института по океанография Скрипс към Калифорнийския Университет в Сан Диего (YehudaBock, ScrippsInstitution of Oceanography,UC SanDiego) и водещ автор на новото проучване за потъването на града. – „Това е малка но важна последица“ – добавя той. При положение че  морското равнище във Венецианската лагуна се покачва също с 2мм на година, темпа на лекото потъване се удвоява. Ако Венеция и околностите й потъват постоянно с сегашния темп, изследователите очакват в следващите 20 години тя да потъне с до 80 мм.

„Комбинацията  на GPS и InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar) анализи ясно показва движенията през последното десетилетие, които нито GPS нито InSAR можеха да уловят по отделно“ казва Шимон Вдовински, сътрудник изследовател, професор по Морска Геология и геофизика в Университета на Маями (Shimon Wdowinski, University of Miami).

Повече за Венеция: www.chitatel.net/venetia