Olympus_Mons_Region_mapТопографска карта в центъра на вулкана Олипм, и региона Тарсис

Въпреки, че Марс днес е студен и безжизнен, е установено, че в миналото там е имало вулканична активност. На Марс има много угаснали  вулкани. Всъщност най-големият вулкан в Слънчевата система е на Марс, това е Олимп.

643px-marsVolcano.jpg (643×600)
Общ изглед към вулкана Олимп, Снимка: NASA

Когато наблюдавате изглед на цялата повърхност на Марс от  космоса ще видите 4 големи вулкана в региона Тарсис на Марс. Олимп е най-големия, а другите три са Аскреус, Павонис и Арсия. Докато Олимп се издига на 24 км над околните плата и е широк 500 км по-малките вулкани са само 350-450  км и с височина 15 км. Това са най-големите, но nа повърхността на Марс има 20 наименуване вулкани.

Както Луната и Меркурий, Марс не дава признаци, че там  някога е имало активни тектонични плочи. Една от най-забележимите черти на тектониката на Земята са дългите планински вериги на местата, където плочите се  сблъскват една в друга. Tакова нещо не съществува на Марс.

Никой не знае защо вулканите на Марс са толкова големи, но вероятно е свързано с липсата на тектонични плочи. Без движението на плочите вулканичните зони са оставали на едно място и са растели в продължение на милиони години.

Възможно е вулканите на Марс да са все още активни, но те не са изригвали в последните няколко милиона години. Чрез преброяване на ударните кратери учените могат да определят възрастта на съответните части от марсианския терен. Районите около Олимп са млади – на 100 милиона години. Тъй  като това е само 2% от възрастта на Марс, вулканът е изригвал през 98% от съществуването на тази планета – защо е спрял сега?