Отиди на
Форум "Наука"

Златният некропол - частна собственост


Recommended Posts

  • Потребител

"Година след като „Народно дело“ предупреди, че златният некропол може да бъде реституиран, това вече е факт. Мястото, на което е открито най-старото злато в света, вече е частна собственост. За терена от 4350 кв.м има издаден нотариален акт, съобщи председателят на сдружение „Култура и туризъм на Българския североизток” Димитър Дичев. Той изрази дълбоко съжаление, че там няма да бъде поставен никакъв знак, че тук е направено едно от най-великите археологически открития в България. Дичев отказа да посочи кой е собственикът на уникалния археологически обект, но „Народно дело“ откри, че това е Иван Малинов, шеф на „Водно строителство“ АД. Той заяви, че няма намерение да строи на това място. Навремето теренът е бил собственост на държавното предприятие „Водно строителство“, което после бива приватизирано от РМД. Тази година изтече срокът, в който обектът бе археологически резерват. Така частното дружество спокойно може да влезе във владение като пълноправен собственик".

17.09.2010

Веселин Златков, Мартин Марков

Read more: http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=46654#ixzz0zoWhPmFd

Under Creative Commons License: Attribution

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами оказва се, че приватизацията по принцип не е толкова страшна, стига да не е от РМД.

За съжаление държавата след като е национализирала ред обекти ги е оставила в днешно време да се рушат. Както се вижда и от темата за рушащите се културни паметници положението е плачевно. Сгради, оцелели столетия сега стават в руини. И въобще не е ясно коя от държавните институции лакомеещи да ги имат трябва да ги поддържа и опазва от разруха.

Тъй че ако не бъдат приватизирана от някоя номенклатурна рожба приучена на обира мандрата докато фалира, а от хора, които имат визия как да печелят преминаването в частни ръце може и да е за добро. В случая една табела на мястото където е открито съкровището би била чудесна реклама за една фирма.

Важно е също да се помисли дали да не се сложи край на държавния монополизъм върху музейното дело. Така ще може да се изкарат на светло частните колекции. Тях и така си ги има, но така ще станат достояние на обществото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво ви пука, Българската история започва от 7 век, всичко преди това кучетата го яли, нал тъй!

Но благодаря за информирането все пак, утре ще седна да напиша петиция до ЕС по този въпрос тъй като е част от европейското културно наследство. Ако на някой друг му пука може да се опита да ми помогне да формулирам петицията.

Също така смятам да информирам BBC и други големи медии..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Особено държа да информираш и NG по въпроса за автохтонния произход на българите. Може пък да излезе сензация. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещо ново да кажеш? Аман от папагалщина, сериозно ти говоря. Сменете я тази плоча, или за толкова стига надника?

Тук става въпрос за много сериозно престъпление, не само върху българското или европейското ами и върху световното наследство

и единственото което измисляте е "поживем - увидим, товарищи..." или "Важно е също да се помисли дали да не се сложи край на държавния монополизъм върху музейното дело."

Що за лудост е туй!? Или искате американизиране на историята ни? Най-голямо впечатление на хората, когато идат в Лондон е че има големи музеи и входът е безплатен.

Историята се прави от хората като цялост и трябва да принадлежи на хората.

По-скоро трябва да се върне меценатсвото в музеите, където частните колекционери да покажат колекциите си и да ми се погали егото.

Докога ще бъдем само кучетата дето лаят по кервана?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...