Отиди на
Форум "Наука"

"Български дневници", Граф Робер дьо Бурбулон


Recommended Posts

  • Администратор

Български дневници

Автор: Граф Робер дьо Бурбулон

ВЪЗХОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ И ЕДИН ЕВРОПЕЙСКИ АРИСТОКРАТ

Третата българска държава започва с летящ старт, и голяма част от този полет е могъщото нахлуване на Европа и европейското във всички сфери от живота й. Почти във всяка област се появяват европейци и удивителното е, макар първоначалния шок от първите следосвобожденски години да е понякога в повече за последните, че България лесно и бързо възприема всичко, което те носят. Иречек, Мърквичка, братята Шкорпил, Луи Айер и много други идват, за да поставят заедно с българите европейските основи на новата държава.

Граф Робер дьо Бурболон пристига заедно с ноия цар Фердинанд през 1887 г. и носи със себе си поувяхналият в края на 19 век, но още актуален блясък на френската аристокрация. Зад себе си има видно аристократично семейство и няколко години служба в Министерството на вътрешните работи на Френската република, край себе си – новосъздаденият двор на Фердинанд и малко смешната за малка България титла „Велик шамбелан” на българския дворец, а пред себе си – България и повечето от събитията, които й предстоят и се развиват с участието на българския двор, а значи и с негово.

Твърде интелигентен, а и доста опитен и посветен в кухнята на дипломацията човек, приближен на цар Фердинанд, изпълнявал няколко дискретни български мисии в Европа, добре запознат с европейските кръгове, графът пише обширен и изпълнен с прелюбопитна информация архив, или дневник, в който под формата на писма до майка си и жена си излага ден след ден, случка след случка и картина след картина животът и впечатленията си от България, а, както се оказва - и сериозна част от нейната нова история отвътре. Защото зад изисканото име се крие не само запознат с дворцовите тайни човек, но и умен и впечатлителен наблюдател, който излага толкова много детайли и впечатления, че неволно създава един цялостен протрет на нова България, който наистина би бил много скъп извор за всеки историк или просто интересуващ се от епохата човек. Последната е много добре пресъздадена в изпълнените с подробности писма и разкази, от балканските куриози на следосвобожденска София, до великия подем през войните за национално обединенние на България, през дворцовите интриги и комедии.

Книгата попада при българите в края на 20 век куриозно и навреме, благодарение на френския полсаник в България Жан-Мари Дайе,българският посланик във франция Симеон Ангелов, съпругата му проф. Зина Маркова и разбира се, внукът на автора граф Ги дьо Бурбулон и неговата съпруга,които предоставят ръкописите. По този начин, тъкмо навреме и в зората на новия европейски път на България, българите получават този много ценен извор за първите, а и най-ползотворни години на новата си история. Може би стилът на френския аристократ от 19 век ще се види на съвременния читател малко приповдигнат, но изобилието от информация, а и многото снимки и изображения на различни документи в изданието ще му дадат шанса да се потопи и наистина да види в детайли края на българския 19-ти и началото на българския 20 век, животът на страната с всичките му пъстрота, възход, драматизъм и тайни.

Купи:

http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=24419

post-6-1271069828,7753_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...