Отиди на
Форум "Наука"

Терминът "Влахи" /Българи/ през призмата на западноевропейската диалектика


Recommended Posts

  • Потребители

Извинявай, ама си измисляш значението на "Valachica lingua". Решил си, че трябва да е старобългарски и това е.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 833
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Kritische Vorarbeiten zur Geschichte der Russen, 1. und 2. buch /1814г./

от Johann Philipp Gustav Ewers /1779-1830г./

биография на знаменития учен:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_von_Ewers

Иоганн Филипп Густав фон Эверс (нем. Johann Philipp Gustav von Ewers, 4 июля 1781, деревня Амелунксен (близ Беферунгена) — 8 (20) ноября 1830, Дерпт, ныне Тарту) — российский и германский историк-юрист, член-корреспондент (1809) и почётный член (1826) Петербургской академии наук.

по темата за "влахи /българи/":

fbac7a6ecf5a.jpg

превод:

"Българи" именувани "Волахи /Болахи/"

още по темата в труда на Густав Еверс - стр. 11, 345, 346

http://books.google.bg/books?id=N1xEAAAAIAAJ&printsec=frontcover&dq=Kritische+Vorarbeiten+zur+Geschichte+der+Russen&source=bl&ots=TPA8-ke0ZM&sig=jtua03iJ04ZSTu6idYpMCmEAZjw&hl=bg&ei=1JibTJLLLsyOswa1guGjBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBYQ6AEwAA#v=onepage&q=bulgaren%20wolochen&f=false

Оказва се, че това е един от последните учени удостоверяващи този стар известен факт, преди налагането на политико-историческата научна лъжа за техническото лингивстично понятие "волахи - източно романски народи", като по тази линия науката не е допуснала /а може би е допуснала/ именуването на "американските латиноси /ацтеки, маи и др./" под името "западно романски народи", а за латините остава да са нищо друго освен "централно романски народи". :read:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не, но къде е този пост за Еверс и въобще какъв е проблема?

Обясни спокойно, ако трябва и на ЛС, че наистина не мога да разбера.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, но къде е този пост за Еверс и въобще какъв е проблема?

Обясни спокойно, ако трябва и на ЛС, че наистина не мога да разбера.

Поста за Еверс е над твоя.

Какво прави тази тема в този раздел!? "ЗАГАДКИ И ФЕНОМЕНИ".

* БГ Наука - Форум

* > Загадъчни феномени

* > Мистерии и загадки

Вярно, че Еверс е бил феномен и светило сред научната историческа гилдия от кр. на ХVІІІ-нач. ХІХ век, но това вече е гавра и с него и с другите, които четат, пишат и обсъждат история, а не "феномените и чудесата на света"!

Link to comment
Share on other sites

По моята теза на превода /относно назоваването българите, с термин "влахи", съгласно папската диалектика/, превеждам изречението така: “… преведено от български на латински…”. Страни по договора от 16.09.1485 г. са полския крал Казимир и молдовския воевода Стефан Велики. В този смисъл едната страна е представител на държава използваща официалната папска терминология – полския крал Казимир, другата страна е молдовския воевода Стефан, чийто екземпляр е на “валахски” език /valahico/.

Доста добре пасва с известието на Никита Хониат за единоезичието на един пленен визаниец - влах и българския цар Асен:

3. За Свидетелството на Никита Хониат за особен “валашки” език…

Или официалния език във Влахия и Молдова е бил собствено латинския влашки? Ами Н. Йорга защо е толкова скромен да вади “писмото на Нешо” от 1521 г., като има общоизвестни договори с начилието на този “влашки” език от който се превежда на латински? На латински ли? Че защо го превеждат тогава този влашки латински език на латински? Сложна работа…

Етнонимът влах/волох със значението “българин” е резултат от по-късно специфично развитие само по звуков строеж съответно на южнославянска и източнославянска езикова почва на първично-основната форма на прабългарското народностно название болк: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7838&pid=125086&st=1600&#entry125086 - - #1616 - проф. Добрев

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител

Свидетели сем как искат да ни убедят че те такова животно румънец нема, а бвлахите бли блахи (бля-бля) сиреч българи от Балх. Може би от БГ Наука трябва да преминем в БГ Фантастика.

А истинате е изкл. проста

Власите и албанците са потомци на старото романизирано в по-голяма или по-малка степен антично дако-дарданско и тракийско население на Балканите. Тяхната етногенеза протича в долината на р.Велика Морава, Срем, Дардания и в 7 в. под натиска на българите, те се преслват към северна Албания - к-рата Ковани-Круя, дала арбарите, сиреч албанците и към Халкидики, Тесалия и планината Пинд, откъдето тръгват власите. С българите те нямат нищо общо!

"Вулгарен е от латниски произход Vulgarus, означавщ простонароден, произхожда от латинската vulgus (genitive vulgī), volgus, означаваща тълпа, народ, плебеи. Думата е с индоевропейски произход.В старонемски "*fulka"- общност от войници, старонорвежки"folk" - нрод, войска, отряд, немски "Pulk"- група хора. За източните езици протобългаринът ще каже." - булодзи, тохари, балгар, то-кхар означава обсолютно същото - общност от хора, общност от войни.

А старонемското "Pulk" е в основата на общославянското полк, пълчище.

За българите и влъхвите:

Из „Анонимен латински хронограф" от 354 г. н. е.:

"...Перси и влъхви и българи са едно и също..."

За произход на албанците,арумъните и българите в Арбанашко и Македония:

Из “Деянията на Св. Димитър Солунски”

"...Те [аварите] завлякоха цялото това население в отвъдната земя към Панония, до река Дунав. Главен град на тази провинция някога беше така нареченият Сирмиум. И тъй там, както се каза, споменатият хаган настани целия пленен народ вече като подвластен нему. Именно оттогава те се смесиха с българи, авари и с останалите племена, родиха им се деца от това смешение и станаха огромен и много голям народ..."

"....решил да напусне заеманата от него област и да престане да се подчинява на аварския хаган. Той вдигнал „целия този прокуден ромейски народ,заедно с други племена” (μετὰ καὶ ἑτέρων ἐθνικῶν) и потеглил на юг....."

Когато Кубер се заселва с народа си в Керамисийско поле той води със себе си смесен народ съставен от авари(нахчи) , българи ,латини ,скити,тефтони,гърци и пр. поткрепили го в спора за аварският престол.

Из печата на Мавър:

"Патриций Мавро, архонт на Сермесиани и Българи".

Из Печатът на Терасий:

"Богородице, помагай на Тарасий, ипат и Кан на куберийците"

Т.е. Нито албанците са Илири ,нито арумъните са беси . В случая се касае за смесено аваро-романско население последвало нашият владетел.

Заселването на пленено население по етапно в Панония и Отвъддунава при експанзията на Аварската и Българската държава на юг от Дунава е била честа практика на аварските ,както и на нашите владетели ,че дори и в по късните векове на средновековието.

Т.е. и отвъд Дунава, и в Тесалия, и в Арбанашко е имало известно романизирано население .

Но като количествен белег не е било в демографски план в доминиращо положение.

Трябва да призная ,че в българските земи е имало известно скотовъдски поселения с различен етнически състав-това са скитите сърби и кумани,арумъните и каракачаните,които в общи линии имат сходен бит и култура.

Като само в стечение на обстоялтелствата на историята някой от тях , налагат своето име и език над преобладаващият дотогава в демографски план български етнически елемент.(Стефан Урош в манията си да бъде император,налага името сърби, а Руснаците с мечтата си да доминират над възстановената Римска империя)

Тук е нужно да спомена ,че основен виновник за дебългаризирането е Османската империя виновна са загубата на българското самосъзнание и честите войни в тези области довели до драстично намаляване на българското градско (грамотно) и равнинно население за сметка на планинските скотовъдци .

За уточнение в Шумадия сърбите са населявли основно планинската част ,равнината част е била заета основно от селища от български събран тип ,подобно е и положението във Влашко(Мунтения) и Трансилвания,където градовете и селищата от събран тип са населявани от българи, а селищата от разпръснат(влашки) тип ,които са разположени в планиснките области от романизираните власи.(източници : http://www.promacedonia.org/gz2/index.htm и др. )

Трябва да призная ,че в България по Дунава е имало известно романизирано население остатък от Дунавският Лимес ,което е било разпръснато в малки селища . Оттук и названието на това население от българите "Мокри" , а не власи(пастири) или гърци (търговци). ;)

Поздрави

Както пише в своят летопис Михаил Мокса:

"...Александър, Господаря на Славяните и градовете и Господаря на Сърбите..."

Т.е. в цялата хроника българите са наречени славяни ,Защо ли ?

Редактирано от desislavg
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...