Отиди на
Форум "Наука"

30-те най-добри зоопарка в Европа


Recommended Posts

  • Потребители

Живеем във времена на изключително интензивни екологични промени. Замърсяване на океаните и реките, изсичане и заличаване на хиляди кв.км джунгли, превръщане на дъждовни гори в промишлени плантации и масово избиване на диви животни.Прираста на човешкото население; експлоатирането с невиждани мащаби на природните ресурси; пренасянето на зарази;появата на нови болести, неизменно водят до загубата на биоразнообразието и изчезването на  безпрецедентен брой животински видове. 

Могат ли зоопарковете по света да се изправят срещу това предизвикателство ? Идеята среща както скептицизъм, така и поддръжници. Истина е, че ролята на зоопарковете и стоящите зад тях научни общества вече са допринесли за спасяването на немалко диви видове. Големите европейски зоологически градини, като Цюрих и Лайпциг дори финансират международни проекти за защита на дивата природа.В същото време Европейската Асоциация на Зоопарковете EAZA има много сериозни изисквания към своите членове, за условията в които живеят техните обитатели. Стоманените заграждения отдавна са заменени от естествени препятствия и за животните се полагат сериозни грижи. ЕАZA играе и съществена роля в обмена на животни между зоопарковете, както и за успешното размножаване и обогатяване на генофонда на много редки видове. 

Може да се каже, че най-добрите зоологическите градини на Стария континент,  се превръщат от претъпкани менажерии с безброй екзотични видове, в Ноев Ковчег осигуряващ, възможно най-добър комфорт за обитателите си.

Тук ще се опитам да ви представя най-забележителните 30 от тях. Ще бъдат подредени по азбучен ред, като за всяка ще има кратко описание и линкове към официалния сайт и картата. 

Информацията се базира  на лични посещения, класации като тези на Антони Шеридан и Тео Линдерс, мнения във zoo и travel форуми, снимки, зоо уебсайтове, като zootierliste и  zooinstitutes,специлизирана литература, както и страниците на въпросните зоологически градини. Разбира се нямам претенции за  изчерпателност и ще се радвам, ако темата породи дискусии. 


Австрия

1.Виена, Зоологическа градина Шьонбрун

Белгия
2. Зоопарк Антверпен

3.Паири Дайза

Германия

4.Берлинска зоологическа градина

5.Тиерпарк Берлин

6.Зоопарк Дуисбург

7.Зоопарк Кьолн

8.Зоопарк Лайпциг

9.Зоопарк Франкфурт

10.Тиерпарк Хагенбак Хамбург

11.Зоопарк Хелабрун Мюнхен

Дания

12.Зоопарк Копенхаген

Испания

13.Зоопарк Барселона

14.Биопарк Валенсия

15.Лоро Парке

Обединено Кралство Великобритания

16.Зоопарк Лондон /Зоопарк Уайпснейд

17.Хоулетс Уайлд Анимал Парк /Порт Лимпне Уайлд Анимал Парк
 

18.Зоопарк Честър

О. Джърси

19.Дъръл Тръст за Защита на Дивите Животни

Полша

20.Зоопарк Вроцлав

Франция

21.Зоопарк Де Бювал

22.Зоопарк Дуе Ла Фонтен

23.Менажерия към Ботаническата Градина Париж / Зоологическа градина Венсан

Холандия

24. Зоопарк Натура Артис Магистра Амстердам

25.Зоопарк Роял Бургерс Арнем

Чехия

26.Сафари Парк Двур Кралове

27.Зоопарк Острава

28.Зоопарк Прага

Щвейцария

29.Зоопарк Базел

30.Зоопарк Цюрих

 

Австрия

Виена, Зоологическа градина Шьонбрун

Основана 1752

Размер 17 хектара

Видове:

Бозайници 95
Птици 93
Влечуги 62

Риби 199

Посетители годишно: 2 500 000
 

Случайно или не, започваме с най-стария зоопарк в света. Зоологическа градина във Виена е разположена в комплекса Шьонбрун, част от световното културно наследство на UNESCO. Комбинацията от класически сгради от 18 век, пищни градини и удобни къщи за животните, които са истински произведения на изкуството, неизменно извеждат Виена до челните места във всички класации през последните години. Колекцията от видове също е забележителна. Коалите, Голямата Панда и Белите мечки, са едни от най-големите атракции тук . ORANG.erie( къщата на Орангутаните), Polardom, Тиролската ферма и новата къща на Жирафите също си струва да се споменат.А тропическата част, където може да се разхождате свободно сред голям брой екзотични птици, предлага незабравимо изживяване. Въпреки заслужения имидж, зоопаркът във Виена не спира да се развива и има планове за сериозно разширение през следващите 10 години, което неизменно ще го поставя сред най-добрите в Европа и занапред. 

 

https://www.zoovienna.at/

Карта:

https://www.zoovienna.at/media/uploads/dokumente/lageplanfolder_web_032015_d.pdf

 

Vienna 1.jpg

Vienna2.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Белгия

Зоопарка на Антверпен

Основана 1843

Размер 12 хектара

Видове:

Бозайници 69
Птици 130
Влечуги 59

Риби  254

Посетители годишно: 1 000 000

В сянката на Централна гара Антверпен се намира един от най-емблематичните зоопаркове на Белгия. По време на колониалната епоха тук е можело да се видят най-интересните животински видове от Екваториална Африка. Малко след откриването му, първото Окапи пристига тук през 1919, като и до ден днешен Антверпен държи родословната книга за този вид. Най-забележителната сграда е Египетския храм, който помещава Жирафите и Слоновете, като Аквариума, Къщата за птиците и красивите градини също заслужават внимание.Магнит за зооманяците, обаче е единствената Източноконгоанска низинна горила  (Gorilla beringei graueri) в плен. План за разширение и реновиране на стойност 40 млн. евро е в ход и цели да върне старата слава на зоопарка през следващото десетилетие. 

https://www.zooantwerpen.be/en/

https://www.zooantwerpen.be/nl/plattegrond-vd-zoo/

 

Antwerp1.jpg

Antwerp2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Белгия

Паири Дайза

Основана 1994

Размер 72 хектара

Видове:

Бозайници 105
Птици 235
Влечуги 102

Риби 200

Посетители годишно: 1 800 000

 

Две са новите суперзвезди сред зоопарковете в Европа и едната от тях се намира в Белгия на час път от Брюксел. Открита като парк за птици през 1994, Паири Дайза за кратко се превръща във водеща атракция в Бенелюкс, като утроява броя на посетителите си в периода 2010 - 2015.  Pairi Daiza идва от древно персийски и означава Затворена земя. От там идва и английското Paradise, означаващо Рай. Изградили я върху развалините на Цистерциянското Абатство на Камброн,създателите на Паири Дайза не жалят средства и завършват по един нов проект всяка година.  Целта им е Паири Дайза е да свърже човека с природата, като за целта са създадени реплики на древни храмове и цветни градини от много краища на света. Почти всички емблематични видове са представени тук и живеят в истински Райски кътчета. Тук е единственото място в Европа където може да видите критично застрашения Спиксов ара (Cyanopsitta spixii) и e едно от малкото убежища на Тасманийски Дявол, Коала ,Вомбат, Мечи кускус (Ailurops ursinus), Комодски варан и Райски птици Паири Дайза се гордее с успехите си в размножаването на Панди, Африкански и Индийски слонове и Китоглава чапла (Balaeniceps rex). Атракциите тук изискват повече от един ден и включват много заграждения през които може да минете и да се докоснете до  Лемури, Кенгура и Паякообразни маймуни. Бъдещите проекти включват Северна зона с Бели мечки и ново разширение. Каквото и да кажа за  Паири Дайза ще е малко, защото в момента в който пиша тези редове информацията е out of date.

 

http://www.pairidaiza.eu/en

https://www.pairidaiza.eu/uploads/images/5b97890090fae.pdf

 

 

Pairi Daiza2.jpg

Pairi Daiza1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В Европа се намират половината (768) от всички зоопаркове в света (1491), като Германия е едноличен лидер на стария континент с 302 и втори в света след САЩ (371). Въпреки че повечето зоопаркове в Германия са опустошени през II СВ и животните са избити, Бундесрепубликата е пример за изключителна отдаденост на гражданите си към своите местни зоологически градини, които успяват да ги изградят от пепелта и да ги превърнат в еталон за подражание в 21 век. Спокойно мога да включа 20 от тях в тази листа, но това означава да я превърна в немска такава,така че ще се постарая да подбера най-добрите .

Ако Германия е лидер в Европа , то нейната столица определено е лидер в Света. По мое скромно мнение, ако си заслужава да посетите един град в Света само заради зоопарка, то това  е Берлин. Защото там има не една, а две забележителни зоологически градини - в Западен и Източен Берлин. Съревнованието по време на Студената Война издига двата гиганта до лидерски позиция в двата Блока. След падането на Берлинската стена има предложения за закриване на Източния Тиерпарк, но идеята не се осъществява. Днес Западната Зоологическа Градина е N 1 по видове в Света с 1400 вида и около 20000 животни, а Източния Тиерпарк е най - големия по площ зоопарк в Европа. Колекцията от видове в Немската столица няма аналог в света, тъй като от 2007 г. зоопарковете имат общ мениджмънт и избягват дублирането на животни... 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Берлинска зоологическа градина

Основана 1844

Размер: 35 хектара

Видове: (към 31.12.2017)

Бозайници:     781 животни от 155 вида

Птици:            1626 от 304 вида

Влечуги:           240 от 63 вида

Земноводни:   634 от 44 вида

Риби:              5279 от 476 вида

Безгръбначни: 11659 от 331 вида

Общо: 20219 от 1373 вида

Най-посещавана в Европа с 3 500 000 посетители годишно.   

 

Често описвана, като най - добрата  в Европа,  Берлинската зоологическа градина напълно оправдава своята репутация. Енциклопедичната и колекция, пълна с редки видове и подредена в таксономичен ред, няма аналог по разнообразие и големина. Къщата на Антилопите и Аквариума напомнят за славната и история отпреди Войната, когато в Берлин е можело да се видят над 400 вида бозайници. Облика на сградите в  секцията за Дивите Бикове е съобразена с произхода на обитателите си  Бизон, Гаур,Бантенг и Аноа. Aрхитектурата на Къщата на птиците, Сградата на хипопотамите и Сградата на маймуните, също e забележителнa. Новите "Walkthrough" заграждения за Грабливи птици определено вдигат адреналина, а догодина ще бъде готова и новата сграда на Хищниците. Миналата година бе открита  красивата Китайска градина с двете единствени Големи Панди в Германия. Списъка с видове, които не са за изпускане е доста дълъг, като си струва да споменем Геренук, Киви, Гущер Туатара, Китайски Воден Елен, Гариял,Тапир на Беърд и Катерица на Превост, които може да се видят на много малко други места по Света.

https://www.zoo-berlin.de/en

https://www.zoo-berlin.de/en/your-visit/zoo-map

 

Berlin2.jpg

Berlin1.jpg

berlin 3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Тиерпарк Берлин

Основана  1954

Размер: 160 хектара

Видове: (към 31.12.2017)

Бозайници:     1210 животни от 180 вида

Птици:            1352 от 270 вида

Влечуги:           360 от 82 вида

Земноводни:   89 от 5 вида

Безгръбначни: 377 от 96 вида

Риби:               5471 от 80 вида

Общо: 8859 от 713 вида

1 200 000 посетители годишно. 

Най-големият зоопарк в Европа постепенно загърбва своето социалистическо минало и се превръща в един от водещите играчи на континента. Често оставащ в сянката на Западния си събрат, днес Тиерпарк Берлин определено си заслужава визитата. Колекцията от копитни бозайници е зашеметяваща с около 70 различни вида, като богатството от Елени,Кози и Коне е без аналог в Европа. Тук могат да се видят 3 от 4 вида Такини, 3 от 4 вида Хиени и всички видове Зебри и Коне. Известната сграда на хищниците Алфред Брем в момента се реновира и въпреки, че ще намали значително колекцията си, е много обещаваща. Гигантската Постройка на Слоновете и Носорозите също я очаква ремонт. Алпийският кът сам по себе си е събитие с обширни заграждения в които могат да се видят Овен на Марко Поло, Барал, Маргхор, Орел на Стелер и др.  Харпия, Гривест Вълк, Томистома (Фалшив Гариал ), Ламантин, Ехидна, Планински Рийдбок, Медояд и Барасинга са само част от необятната колекция на Парка. 

 

https://www.tierpark-berlin.de/de

https://www.tierpark-berlin.de/en/your-visit/tierpark-map

 

BerlinT3.jpg

BerlinT1.jpg

BerlinT2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Зоопарка на Дуисбург

Основана: 1934
Размер: 16 хектара
Видове
:

Бозайници: 84
Птици: 66
Земноводни и Влечуги: 27
Риби: 175
 
1 000 000 посетители годишно
 
Главната причина Дуисбург да бъде част от всяка престижна класация, всъщност плува. Въпреки неоспоримите качества на зоопарка, неговата притегателна сила е единствения Оринокски речен делфин ( Inia geoffrensis humboldtiana ) в Европа. Въпреки че Делфинариума Рио Негро определено е най-посещаваната атракция в зоопарка, колекцията от Австралийски бозайници, като Вомбат, Коала, Валоро, Ехидна и Тасманийски дявол също не е  за изпускане. Дуисбург се гордее още с колекцията си от диви котки и с успешното размножаване на Фоса. В близките 3 години е планирано  сериозно реновиране на сградите с Маймуните и Слоновете, както и изграждане на нови заграждения за птици.
 
 
 

Duisburg2.jpg

Duisburg1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Зоопарк Кьолн

Основана: 1860
Размер: 22 хектара
Видове
:

Бозайници: 84
Птици: 234
Земноводни и Влечуги: 121
Риби: 241
 
1 650 000 посетители годишно
 
Зоопарка в Кьолн е много приятна и добре организирана градска зоологическа градина, с красиви алеи, много зеленина и воден басейн. Притежава интересна и балансирана колекция от всички класове животни, както и сериозни успехи в работата с застрашени видове. В Tropenhaus или Тропическата къща могат да се видят редките Дървесно кенгуру на Матши и Балабакански канчил, а  в известната Къща на Маймуните - Немейска тънкотела маймуна (Pygathrix nemaeus) ,Седлогръб тамарин на Уедел (Saguinus fuscicollis weddelli ) и Маймуна ревач. В атрактивния Хиподом освен хипопотама и крокодилите има много свободно-летящи птици, а огромния 2,5 хектара дом на стадото Азиатски слонове е един от най-добрите в Европа. Същото важи и за впечатляващото заграждение на Снежния леопард.  Най-сериозния бъдещ план е реновирането на Южноамериканската сграда и включването и в природозащитен проект съвместно с Белиз.
 

Cologne2.jpg

Cologne1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Зоопарк Лайпциг

Основана: 1878
Размер: 27 хектара
Видове
:

Бозайници: 90
Птици: 149
Земноводни и Влечуги: 94
Риби: 396
 
1 900 000 посетители годишно
 
Лайпциг нарича себе си " Зоопарк на бъдещето" и през последните 20 години инвестира 200 млн. евро да защити това име. Днес няма и спомен от годините преди падането на Стената и благодарение на успешния маркетинг модел на директора Др. Йорг Йонхолд, Лаипциг се превърна  от поостаряла източно германска зоологическа градина , в може би, най- Американската в Европа. Нивото на загражденията като цяло е от световна класа, като разбира се има и няколко изключителни. Понголанд с четирите вида Човекоподобни маймуни е най-голямата от този тип в Европа. В Обширната Кивари Савана и  в Кивари Копжи, могат да се видят различни видове африкански бозайници, живеещи заедно. Но гордостта на зоопарка е изключителната Гондваналанд - огромна тропическа  зала с над 140 вида  животни, като Оцелот, Котка рибар, Малайски Тапир, Източен Куол, Гавиал, Комодски Варан, както и много видове маймуни и  птици. Гондваналанд е най-скъпата зоо сграда на Континента (67 млн. евро), като освен с богатството от животински видове, може да се похвали и с над 500 вида тропически растения. Бъдещето тук очевидно е обещаващо, като Лайпциг определено предизвиква Берлин за титлата на най-добър зоопарк в Германия, а защо не и в Европа.
 

Leipzig2.jpg

Leipzig1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Зоопарк Франкфурт 

Основана: 1858
Размер: 12 хектара
Видове
:

Бозайници: 80
Птици: 84
Земноводни и Влечуги: 89
Риби: 169
 
Посещения годишно: 910 000

Въпреки че славните времена от ерата  на Бернхард  Гжимек(1945-74) отдавна са в миналото, Франкфурт си остава една от най - предпочитаните  зоо дестинации в Германия. Най-голямата в Европа  Къща за нощни животни, кръстена на проф. Гжимек все още помещава над 40 заслужаващи внимание вида. В годините през нея са минали прочутия  Соленодон и потайния Филипински Терсиер, но и днес колекцията включва рядко срещани животни, като Ай-ай, Слонска земеровка на Петерс , Тънко Лори, Източен Коул, Тръбозъб, Киви, Ехидна, Тамандуа,Комодски варан, както и огромна колония от прилепи. Сградата на човекоподобните - Гората Боргори и Укумуриланд, където живеят  Очилатата мечка и Маймуна ревач са другите две запомнящи се експозиции.Франкфурт може да се похвали и с някой много интересни бозайници като Жълтогръб Дукер, Дървесно кенгуру на Голдфелоу и Фоса. За нещастие, преди месец почина един от двата последни Клипспрингера (Скални антилопа) в Европа.Другия все още може да се види в Биопарк Валенсия. Колекцията от птици също се ползва със завидна репутация. Планирани са доста бъдещи проекти, като изграждане на нови заграждения за носорозите, жирафите и хипопотама, а в по далечно бъдеще - ремонт на Къщата за нощни животни.

http://www.zoo-frankfurt.de/

https://www.zoo-frankfurt.de/fileadmin/redakteure/allgemein/PDF/Zoo-Plan/Zooplan_2016.pdf

 

 

 

 

 

 

Frankfurt2.jpg

Frankfurt4.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Тиерпарк Хагенбак Хамбург 

Основана: 1848
Размер: 22 хектара
Видове
:

Бозайници: 58
Птици: 117
Земноводни и Влечуги: 53
Риби: 180
 
Посещения годишно: 1 700 000
 
За личността Карл Хагенбек трябва да се напише книга, но накратко може да се каже, че той е един от създателите на Зоопарка в съвременния му вид. В началото на 20 век той снабдява големите зоологически градини в Европа и Сащ с огромни количества животни от цял свят и един от инициаторите на т.н. "Човешки зоопарк". През 1907 в Зоопарка в Хамбург, Хагенбeк създава първите в Света  заграждения, близки до естествената среда на животните. Той премахва грубите метални огради и ги замества с естествени бариери, като ровове и скали. Тази практика остава водеща в повечето модерни зоопаркове и до днес.Тиерпарк Хамбург все още е собственост на семейство Хагенбек, които се стараят да продължат и обогатят традицията на своя основател. Африканската панорама с Фламингото, Лъвовете и Гривестия козирог е все още в оригиналния си вид, докато Тропическия Аквариум и Полярната зона(Ейсмер) са съвременни постройки от световна класа.Последната помещава Бели мечки, Морски Лъвове и Пингвини, както и безспорния Диамант в короната на Тиерпарка - развъдното стадо Моржове. Тук човек определено може да се слее с природата, като храненето на Азиатските слонове от посетителите е традиция, а през парка свободно се движат Лемури, Патагонски Мари, Капибари, Кенгура и Водни птици.
 

Hamburg2.jpg

Hamburg1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Германия

Зоопарк Хелабрун Мюнхен

Основана: 1911
Размер: 40 хектара
Видове
:

Бозайници: 88
Птици: 75
Земноводни и Влечуги: 60
Риби: 298
 
2 000 000 посетители годишно
 
 
Тиерпарк Хелабрун в Мюнхен е първият зоопарк в Света,  в който животните не са организирани  в таксономичен ред, а на географски принцип според техния ареал, т.н "Гео-зоопарк". Разположен край брега на река Изар, Хелабрун е истински зелен оазис сред забързаната градска среда на Мюнхен, в който историческите постройки се редуват с нови и модерни заграждения. Впечатляващата Волиера, в която може да се влезе, съдържа огромен брой птици, а зоната за Жирафите е една от най-добрите в Европа. Мюнхен участва в и много програми за Опазване на редките Дрил, Росомаха, Крокодил Джудже, Кеа, Бантенг и Сребрист "Молох" Гибон. В последните няколко години, бяха завършени големи проекти, като Къщата на Човекоподобните маймуни и Реновирането на сградата с Азиатските слонове, а  Полярният свят с Бели мечки ,Пингвини и Арктически лисици в момента се разширява.
 
 
 

Munich2.jpg

Munich1.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дания

Зоопарк Копенхаген

Основана: 1859
Размер: 11 хектара
Видове
:

Бозайници: 67
Птици: 66
Земноводни и Влечуги: 51
Риби: 11
 
1 150 000 посетители годишно
 
Копенхаген е пример за безупречно организиран градски зоопарк, на сравнително малка площ.Тук почти всеки ъгъл предлага по нещо интересно. Първо ви посреща свободно достъпна  зона с Фламинго и Ибиси, после минавате през уникалния Полар Ринг, където можете да видите басейна на Белите мечки на няколко нива, идва Сградата на Слоновете - една от на- добрите в Европа и разбира се Тасмания. През 2005 се ражда датския престолонаследник Принц Кристиян, чиято майка Принцеса Мери е родена в Тасмания. В знак на приятелство Австралийското правителство дарява 4 Тасманийски Дявола на Датското Кралско семейство, първите в Света извън Австралия. Разходката минава през тунел в отсрещната страна на парка, където е Африканската савана, Къщата на Хипопотамите и Детския кът, а когато се върнете тук догодина , Копенхаген ще бъде осмият град в Европа с Големи Панди.
На излизане не забравяйте да се качите на наблюдателна кула за да видите красивата датска столица от птичи поглед.
 

Copenhagen1.jpg

Copenhagen2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Испания

Зоопарк Барселона

Основана: 1892
Размер: 13 хектара
Видове
:

Бозайници: 82
Птици: 111
Земноводни и Влечуги: 95
Риби: 6
 
1 220 000 посетители годишно
 
Да си водеща атракция в град като Барселона, не е лесна задача, но едноименният зоопарк, намиращ се в красивия  парка "Цитадела", определено е един от символите на каталунската столица. Придобил световна популярност покрай Горилата албинос "Снежинка", която живя тук от 1966 до 2003, зоопаркът в Барселона има какво да покаже и днес. Водещите експозиции са Страната на Комодските "Дракони" и Терариума , като скоро трябва да бъде завършен и многомилионния проект на Африканска савана. Средиземноморския климат предлага чудесна среда за много от животните и тук могат да се видят редки пустинни копитни, като Сахарска газела "Мхор" и Газела Доркас, както и Чернолика антилопа Импала. Зоопарка предлага и интересна колекция от местната иберийска фауна, като има слухове, че скоро може да  се сдобие с  най-рядката котка на Планетата - Иберийски Рис.
 
 

 

 

Barcelona2.jpg

Barcelona1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Испания

Биопарк Валенсия 

Основана: 2008
Размер: 10 хектара
Видове
:

Бозайници: 52
Птици: 49
Земноводни и Влечуги: 13
Риби: 39
 
500 000 посетители годишно
 
Биопарк Валенсия е създаден с идеята да "потопи" гостите си сред дивата природа и да представи животните в среда, възможно най-близка до естествената. Изключителните, на пръв поглед заграждения, обаче са създадени по-скоро да се харесат на посетителите, отколкото да бъдат функционални за животните, живеещи в тях.  Биопарка е разделен на четири зони с изцяло африканска тематика - Савана, Акваториална Африка, Мадагаскар и пещерата Китум. Могат да се видят всички емблематични африкански птици и бозайници, но също и редки интересни видове, като Скален Даман, Петнистогърла Видра, Прилепоуха лисица, Тенрек и споменатия, единствен Клипсплингер в Европа. Острова на Фосата, също заслужава внимание. Бъдещите планове са свързани със зона Северна Африка и Югоизточна Азия.
 
 
 

 

 

Valencia.jpg

Biopark Valencia1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Испания

Лоро Парке

Основана: 1972
Размер: 13,5 хектара
Видове
:

Бозайници: 18
Птици: 377
Земноводни и Влечуги: 13
Риби: 153
 
1  250 000 посетители годишно
 
Най-добрият зоопарк в Европа, според Tripadvisor, дължи тази репутация по скоро на топ туристическата си дестинация на о.Тенерифе, отколкото на качествата си на зоопарк. Все пак Лоро Парке е уникален. Замислен, като парк за папагали той може да се похвали с 4000 папагала от 350 вида. Ясно е, че птиците са основна тема тук и може да се видят в огромни Волиери през които се минава свободно. Залата на Пингвините е може би най-добрата в Света и побира колонии от 4 различни вида. Бозайниците са малко, но пък само един от тях ще ви накара да посетите парка. В Единствения по рода си в Европа Орка Оушън може да се види Шоу с Косатки. 
 
 
 

 

 

5809276618_f9bceb93a1_b.jpg

5808715443_db2b766950_b.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Обединено Кралство Великобритания

Лондонско зоологическо дружество

Зоопарк  Лондон /Зоопарк  Уайпснейд

Основана: 1828 / 1931
Размер: 15 / 84 хектара
Видове
:

Бозайници: 61 / 69                
Птици: 112 /73
Земноводни и Влечуги: 78 /86
Риби : 226/5
 
1  250 000  /  600 000  посетители годишно
 
Две години след основаването си през 1826 г. Лондонското зоологическо дружество създава първата научна зоологическа градина в Света. Не след дълго, Лондонския зоопарк в Риджън Парк става лидер по разнообразие и богатство на своята колекция. Последната Квага , последният Торбест вълк, първият Хипопотам в Европа от Римско време, първата Голяма Панда в Европа, огромния африкански слон Джъмбо и Кандската Черна мечка Уини (Първообръз на Мечо пух) са важна част от историята на Лондон. В 200-годишното му съществуване от тук са минали над 6500 вида животни - недостижима цифра за нито един друг зоопарк в света. През 1931, вдъхновено от сериозните успехите на зоопарка Бронкс(Ню Йорк) в размножаването на редки видове, ЛЗД създава втори по-голям зоопарк край селцето Уайпснайд, на 50 км северно от Лондон. Целта е да се подобрят условията за спасяването на редки и изчезващи животни. През годините в новия парк са преместени всички големи видове , като днес единствените представители на мегафауната  в Риджън Парк са Жирафите и Окапито. Поставих двата зоопарка в една тема, тъй като според мен те вървят ръка за ръка ако трябва да бъдат наредени до най-добрите в Европа.
 
Сам по себе си Лондонският зоопарк предлага някой много интересни атракции, като Тропическата Гора, Къщата на нощните животни, Страната на Лъвовете, Аквариума, Къщата на насекомите и Павилиона за Птици. И разбира се много редки видове:Ай-Ай, Азиатски лъвове,Борнейска брадата свиня, Пото, Тънкоивичест Боки, Малко Галаго, Хиенотовидно куче и Паякообразни маймуни.
 
Значително по-големия Уайпснейд е отворен за автомобили и могат да се видят големи стада Конска антилопа, Орикс, Гаури, ,Бял носорог и Азиатски слонове. Парка има традиции и в спасяването и ре-интрудуцирането на европейски видове, като Кафява мечка, Зубър, Росомаха, Евроазиатски Рис и Елен Лопатар. Големите хищници също имат просторни и удобни заграждения в които да се размножават.Тук започва професионалния си път изтъкнатия природозащитник Джералд Дъръл. Приключенията му в Уайпснейд са описани в книгата "Зверове в звънарната ми".
 
В началото на 90-те Лондонското зоологическо дружество преживя тежка финансова криза и имаше сериозна опасност Лондонският Зоопарк да бъде затворен, а Уайпснейд да бъде продаден. За щастие английското общество откликна на призива и спаси двата зоопарка, като остави жива още една вековна традиция.
 
 
Лондонски зоопарк:
 
 

London2.jpg

London1.jpg

Уайпснейд

https://www.zsl.org/zsl-whipsnade-zoo

https://www.zsl.org/zsl-whipsnade-zoo/visitor-information/map-of-zsl-whipsnade-zoo

 

Whipsnade2.jpg

Whipsnade1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Обединено Кралство Великобритания

Фондация Аспинал

Хоулетс Уайлд Анимал Парк /Порт Лимпне Уайлд Анимал Парк

Основана: 1975 / 1976
Размер: 40 / 140 хектара
Видове
:

Бозайници: 52 / 73             
Птици: 0 /2
Земноводни и Влечуги: 0 /10

 
230 000  /  170 000  посетители годишно
 
След като споменах Гжимек, Хагенбек и Дъръл,ще е истинско невежество да пропусна личността на Джон Аспинал(1926-2000). Мечтата на този ексцентричен хазартен магнат е да има зоопарк в който застрашени диви животни да се размножават  и да бъдат връщани обратно в естественената им среда. И той я осъществява. Купувайки последователно именията Хоулетс и Порт Лимпне, Аспинал създава два взаимно свързани зоопарка, който придобиват световна слава в работата си с редки видове. Хоулетс притежава най-голямата фамилна група Горили в Европа, най-голямото развъдно стадо Африкански слонове във Великобритания и е лидер в размножаването на Диви котки, като Димен Леопард, Явански Леопард и Сибирски Тигър. Хоулетс е и един от малкото зоопаркове, в които загражденията са изградени с мисъл за животните, а не за посетителите.
 
В отстоящия само на 17 мили  Порт Лимпне през 1986 пристига  Торгамба, първият мъжки Суматранския носорог от печално известния проект за спасяването на вида. Аспинал е един от най-големите поддръжници на проекта и довежда още две женски в Англия. За огромно съжаление те се оказват безплодни и умират за кратък период от време.  Така, след неуспешните опити да създаде потомство,през 1998 Торгамба е върнат в развъдния център Уай Камбъс в Суматра.
 
Днес, в необятните пасища на Порт Лимпне живеят големи стада Жираф на Ротшилд, Зебра на Греви, Индийски Замбар и много видове Африкански Антилопи. В парка се отглеждат и доста уникални животни, като Палмовата цивета на Оустън, Аноа, Сив бамбуков лемур и Източен черно-бял колобус.
 
Фондация Аспинал се гордее, че  е върнала в дивата природа Горили, Коне на Прежевалски, Черни Носорози, Кафърски Биволи, Оцелоти, Явански Лангури, Зубри и много други.За щастие синът на Джон  - Деймиън  продължава делото на баща си.
 
 
 
Howllets.jpg
 

port lympne.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, Voland said:

Тук започва професионалния си път изтъкнатия природозащитник Джералд Дъръл. Приключенията му в Уайпснейд са описани в книгата "Зверове в звънарната ми".

Може би в негова памет да включиш и зоопарка и фондацията на о. Джърси? (да използвам да благодаря за прекрасната тема!)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 16 часа, Amazonski said:

Може би в негова памет да включиш и зоопарка и фондацията на о. Джърси? (да използвам да благодаря за прекрасната тема!)

Благодаря за добрите думи, @Amazonski 

Въпреки че част от животните, с които Дъръл Тръст за Защита на Дивите Животни работи, не са представени в зоопарка и аз мисля, че заслужава внимание. Следва Честър и  след това ще включа и него.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Обединено Кралство Великобритания

Зоопарк  Честър

Основан: 1931
Размер: 55 хектара
Видове
:

Бозайници: 81     
Птици: 136
Земноводни и Влечуги: 79
Риби : 106
 
1  600 000 посетители годишно

 

Несъмнено най-добрият зоопарк в Обединеното кралство, Честър съчетава богата и балансирана колекция с красиви и удобни заграждения за своите обитатели. Царството на Червената Маймуна е една от най-хубавите сгради за човекоподобни маймуни на континента, а освен Орангутанът, тук живее и гигантски Мрежест Питон. Новите Южно-азиатски острови: Три индонезийски - Суматра, Сулавеси и Бали; Два Филипински - Панай и Сумба; и Папуа са уникални по своя вид в Европа. Те комбинират  рядка фауна (Бантенг, Суматрански Тигър, Гариял, Визиянска Свиня, Птица Носорог и Казуар) с красив ландшафт и архитектура. Тропическата Джунгла, Резерватът на Черния Носорог - Цаво, Азиатската Гора на Слоновете и Духът на Ягуара, са само някои от Световете, в които Честър ще ви отведе. Освен че е една от най-посещаваните атракции във Великобритания, Честър има и сериозни успехи в отглеждането и размножаването на застрашени видове, като Гущер Туатара, Бабируса, Огърличест Трогон (Trogon collaris) и критично застрашената Яванска Зелена Сврака (Cissa thalassina). Зоопаркът притежава огромно количество неизползвана площ, което е ясен знак за бъдещо разширяване.Зад кулисите са скрити Вонтсира на Грандидие (Galidictis grandidieri), Тънкоивичест Боки (Mungotictis decemlineata)  и Белоопашат Анстанги (Brachytarsomys albicauda), които феновете очакват да се появят със завършването на зона Мадагаскар.

 
 
 
 
 

 

 

Chester1.jpg

Chester2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

О. Джърси

Дъръл Тръст за Защита на Дивите Животни

Основан: 1963
Размер: 12 хектара
Видове
:

Бозайници: 24     
Птици: 49
Земноводни и Влечуги: 39
 
150 000 посетители годишно

Всички големи зоопаркове в Света, говорята за ролята си в спасяването на застрашени видове. Много малко от тях могат да се похвалят, че са спасили един вид, от това да изчезне напълно. И само шепа са успели да спасят повече... Сам по себе си разположен на остров, Тръстът ,основан от великия Джералд Дъръл (1925-1995) е посветил своята дейност главно на спасяването на островни животни. Дейността му се простира от о-ви. С.Лучия и Монсерат през Мавриций, Мадагаскар та чак до Асам,Индия.. Маврицийския Розов Гълъб (Nesoenas mayeri), Черения Лъвски Тамарин (Leontopithecus chrysopygus),Мадагаскарската патица (Aythya innotata) и Свинята джудже (Porcula salvania) са все още сред нас, благодарение на Дърал Тръст.

Въпреки че не всички животни с които Тръста работи са представени в зоопарка на о. Джърси , има какво да видите. Гореспоменатите Черен Лъвски Тамарин и  Маврицийски Розов Гълъб, Летяща лисица на Ливингстън (Pteropus livingstonii), както и много редки земноводни и влечуги, може да срешнете само тук. Животните имат създадени чудесни условия и успешно се размножават, а храната им идва от специално създадената органична ферма. Запомнящи се са загражденията на Орангутаните, Гибоните и Очилатата Мечка.

Личността Джералд Дъръл е разбира се безкрайно интересна. В контекста на темата обаче трябва да се подчертае, че той е един от първите природозащитници, които осъзнават, че ролята на зоопарковете е не само да задоволява любопитсвото на хората, а да обучават и да служат за сигурно обежище на изчезващите диви животни.

През 2004 Тръста откри нов вид Хищник на о. Мадагаскар и го кръсти на  своя основател - Вонтсира на Дъръл (Salanoia durrelli).

https://www.durrell.org/wildlife/

http://wildlife.durrell.org/library/files/durrell_map_2015_web_res.pdf

 

 

 

Durrell2.jpg

Durrell1.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През последните 25 години,  някой  от Източно-европейските зоологически градини успяха да загърбят социалистическото си бетонно минало и да влязат в 21 век със самочувствието на едни от най-добрите в Европа. Благодарение на далновиден мениджмънт, не лошо финансиране и ангажираност от страна на обществото, Източна Европа отдавна има представители в топ 10 на континента . Списъкът не е дълъг, но заслужава внимание. Лидер разбира се е Чехия с гигантите Прага, Двур Кралове, Пилзен и Острава  ,но Полша с Вроцлав и Варшава и Унгария с Будапеща и Состо   уверено я следват. Зоопарка в Талин също заслужава специално  внимание. За съжаление на дъното са обичайните заподозрени, но в тяхна защита ще кажа, че София вече работи върху няколко проекта и може да влезе в  EAZA през 2019, а Букурещ планира многомилионен проект за нов Биопарк . Москва и Новосибирск имат богата традиция, но все още са далеч от Западните стандарти.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имало е време когато са имали доста специалени експонати западните предимно германски и билгийски зоопарка...

Képtalálat a következÅre: ânégerek az állatkertbenâ

Kapcsolódó kép

Képtalálat a következÅre: ânégerek az állatkertbenâ

Képtalálat a következÅre: ânégerek az állatkertbenâ

Képtalálat a következÅre: ânégerek az állatkertbenâ

Képtalálat a következÅre: ânégerek az állatkertbenâ

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не само в Германия и Белгия, а и в други европейски страни, както и в Сащ. Надали големите зоопарковете се гордеят с тези си и други противоречиви практики в миналото . Все пак в новата си книга Through the Lion Gate: A History of the Berlin Zoo, Гари Брус посвещава интересна глава по въпроса. На пръв поглед изглежда, че при всички случаи чуждоземците са затворени насила,  но явно не е точно така. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...